Solarium:

Derfor bør du unngå solarium helt

Det er sola som utsetter oss for mest UV-stråler, men solariumsbruk er en viktig risikofaktor.

SOLARIUM: Å ta solarium øker risikoen for hudkreft, og bare 10 runder kan øke risikoen med hele 20 prosent, ifølge hudlege. FOTO: NTB Scanpix
SOLARIUM: Å ta solarium øker risikoen for hudkreft, og bare 10 runder kan øke risikoen med hele 20 prosent, ifølge hudlege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tar du solarium? Du har kanskje hørt at det er lurt å ta litt sol før ferien i solrike strøk, men dette har ekspertene tidligere avkreftet.

Sol, uteaktivitet og lyse dager er sunt. Blant annet hjelper solen oss med å danne vitamin D i kroppen, noe vi her oppe i nord får lite av i vinterhalvåret, men rådet er samtidig at vi beskytter oss og unngår for sterk stråling.

LES OGSÅ: Norge er på verdenstoppen hva gjelder dødelighet av føflekkreft

20 prosent større risiko

Ifølge hudlege Jon Anders Halvorsen, som tidligere denne sommeren var gjest i P3morgen og fortalte om nettopp hudkreft, sola og solariumsbruk, så har forskere sett at 10 runder i solarium i løpet av livet kan øke risikoen for hudkreft med 20 prosent.

- Det er basert på flere studier som da har kommet frem til slike tall. Solariets bidrag til hudkreftforekomsten er begrenset, men man antar at 5 til 10 prosent av alle hudkrefttilfeller kunne vært forebygget om man sluttet med solarium, forteller Halvorsen til KK.no

Han er førsteamanuensis ved UiO og overlege ved Seksjon for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus, og ga i fjor ut boken «Huden er guden».

Den viktigste risikofaktoren for hudkreft er solbrenthet, og det blir vi oftest ute i solen. Samtidig er det å droppe solarium en enkel måte å forebygge på, påpeker han.

- Det er noen land der solarium er forbudt, og det er jo med tanke på at dette er en lett måte å forebygge på. Når man snakker om kreftrisiko så er ikke dette på lik linje med for eksempel røyking, men det er en kjent risikofaktor.

Stort forebyggingspotensiale

Trude Eid Robsahm er forsker ved Kreftregisteret. Hun viser også til studier som har funnet at solarium øker kreftfaren ytterligere. Tallene varierer blant annet avhengig av om man begynner å bruke solarium ved yngre alder samt hvor mye solarium man har tatt eller hvorvidt antall ganger i solarium regnes med. Sammenlignet med de som aldri har brukt solarium er risikoen for melanom vist å være 60 prosent høyere for de som har brukt mest solarium, forteller hun.

Dette høres selvsagt mye ut og Norge er et av landene som ligger på topp hva gjelder hudkreftfrekomst, men heldigvis betyr ikke det at den enkeltes risiko for å få hudkreft er stor i utgangspunktet.

Samtidig er det viktig å være klar over risikofaktorer- særlig fordi det er mye vi kan gjøre for å forebygge hudkreft - selvsagt også dersom du tidligere har tatt mye solarium.

- Dette er kanskje den kreftformen med mest forebyggingspotensiale, sier Robsahm.

I 2017 fikk 2222 diagnosen melanom (føflekkreft), mens 2306 fikk påvist ikke-melanom hudkreft, ifølge Kreftforeningen. Den vanligste formen for hudkreft er basalcellekreft, en kreftform som ikke er dødelig og der man anslår at det er mer enn 20.000 nye tilfeller årlig. Plateeepitelkreft er en annen ikke-melanom form for hudkreft, som i sjeldne tilfeller kan spre seg, mens den mest alvorlige formen for hudkreft er melanom.

LES OGSÅ: De fleste smører seg med under halvparten av mengden som skal til

Intens UVA-stråling

Grunnen til at vi rådes til å droppe solarium er at strålingen du får her er mer intens enn den vi får utendørs. Solsengene utsetter oss for mer UVA-stråler, som trenger dypt inn i huden, enn det solen gjør. Mens det tidligere har vært UVB-strålene det har vært mest fokus på med tanke på kreftrisiko, da disse gjør oss raskere solbrent, er det de senere årene avdekket at også UVA-strålene øker risikoen for hudkreft.

- I solarium får du UVA-stråler som går dypt ned i huden, påvirker celler og ødelegger DNA i cellene, forklarer Halvorsen.

De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men ved mange skader klarer ikke alltid kroppens reparasjonssystem å holde tritt og cellene kan begynne å vokse og dele seg.

- Tidligere så brukte man jo høyfjellssol, med mye UVB-stråler der man ble fort brent. Så tenkte man at solarium med UVA-stråler var tryggere, men det viser seg at det er såpass mye UVA-stråler at det bidrar en god del, forteller Halvorsen.

Høyfjellssola var populær på 60-tallet - en liten lampe med kraftig UVB-stråling, som i ettertid vist seg å være kreftfremkallende.

- De var svært kraftige, så der var det snakk om få minutter før du ble solbrent, sier Lill Tove Nilsen til KK.no.

- Man trodde at det bare var UVB-strålene som var farlige og brukte derfor etter hvert mindre av det i solarier. Senere har man funnet at begge typer kan gi hudkreft.

SOLKREM: Mange av oss smører oss med for lite solkrem. Det gjør at vi ikke får samme solfaktor som står på flasken. FOTO: NTB Scanpix
SOLKREM: Mange av oss smører oss med for lite solkrem. Det gjør at vi ikke får samme solfaktor som står på flasken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Størst risiko for de som starter tidlig

Nilsen er fagdirektør ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og påpeker overfor KK.no at UV-stråler skader huden på en måte som kan gi både hudkreft og pigmentflekker og rynker. Det er ikke funnet noen nedre grense for trygg bruk av solarium.

- De aller fleste av oss får flest skader i huden av sola, fordi det er der vi er mest, påpeker hun.

I solariet får du derimot en stor porsjon stråling på kort tid.

- Solarium klassifiseres som kreftfremkallende, og risikoen er størst for de som starter i ung alder. Men bruk av solarium i alle aldre øker risikoen, og jo mer du bruker, jo høyere er risikoen, forteller Nilsen.

LES OGSÅ: Ansiktsspray med solkrem - funker det?

Tar langt mindre solarium enn før

Nilsen har ledet arbeidet med DSAs nasjonale UV- og hudkreftstrategi, der målet er å redusere forekomsten av hudkreft. Rapporten viser at over 50 prosent av den voksne befolkningen (18 år og eldre) brukte solarium i 2009, mens omkring 10 prosent brukte solarium i 2018. Ungdom mellom 15 og 24 år er de som bruker solarium mest, og her ligger andelen som brukte solarium i 2018 på omkring 25 prosent, men også her har bruken gått ned.

- Det har gått ned og det mener vi har sammenheng med at det er innført 18-årsgrense på solarium. Aldersgrensen kom i 2012, men fordi det er såpass mange ubetjente solarier så har det likevel vært mulig å ta solarium. I 2017 kom kravet om at solariumvirksomhetene også skulle ha et system som kontrollerer alderen på kundene, forteller Nilsen.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på føflekkreft og hudkreft?

Bruk nok solkrem

Det er altså mye man kan gjøre for å forebygge risikoen for hudkreft. De fleste av oss blir nok solbrente noen ganger i løpet av livet, men rådet er å være flink med solkremen og forsiktig med den sterkeste solen.

- Jeg pleier å si at man bør prøve å bli brent så få ganger som mulig i løpet av livet, sier Robsahm ved Kreftregisteret.

Selv om mange nordmenn er ganske flinke til å smøre seg er det en del av oss som likevel har litt å hente, da vi ofte smører oss med for lite solkrem. Husk også at solkremen ikke er den eneste beskyttelsen – ta pauser og beskytt deg også med klær, er rådet fra Kreftforeningen.

- I tillegg bør man sjekke huden sin for endringer - om noe blør eller klør eller vokser og har forandret seg, fortsetter Robsahm.

Se etter er endringer i føflekkers form, størrelse eller farge og følg med på nye føflekker og føflekker som skiller seg ut. Få hjelp til å sjekke områder på kroppen der du ikke kommer til, som på ryggen og oppsøk lege om du oppdager forandringer. Melanom er en aggressiv kreftform, men om den oppdages tidlig er prognosene svært gode. Hos Kreftforeningen kan du lese mer om hvordan du følger med på føflekkene dine.

LES OGSÅ: Hos yngre er det flest kvinner som får føflekkreft

LES OGSÅ: Dette bør du vite om solkremen du velger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer