Solarium:

Derfor bør du unngå solarium helt

Det er sola som utsetter oss for mest UV-stråler, men solariumsbruk er en viktig risikofaktor.

SOLARIUM: Å ta solarium øker risikoen for hudkreft, og bare 10 runder kan øke risikoen med hele 20 prosent, ifølge hudlege. FOTO: NTB Scanpix
SOLARIUM: Å ta solarium øker risikoen for hudkreft, og bare 10 runder kan øke risikoen med hele 20 prosent, ifølge hudlege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tar du solarium? Du har kanskje hørt at det er lurt å ta litt sol før ferien i solrike strøk, men dette har ekspertene tidligere avkreftet.

Sol, uteaktivitet og lyse dager er sunt. Blant annet hjelper solen oss med å danne vitamin D i kroppen, noe vi her oppe i nord får lite av i vinterhalvåret, men rådet er samtidig at vi beskytter oss og unngår for sterk stråling.

LES OGSÅ: Norge er på verdenstoppen hva gjelder dødelighet av føflekkreft

20 prosent større risiko

Ifølge hudlege Jon Anders Halvorsen, som tidligere denne sommeren var gjest i P3morgen og fortalte om nettopp hudkreft, sola og solariumsbruk, så har forskere sett at 10 runder i solarium i løpet av livet kan øke risikoen for hudkreft med 20 prosent.

- Det er basert på flere studier som da har kommet frem til slike tall. Solariets bidrag til hudkreftforekomsten er begrenset, men man antar at 5 til 10 prosent av alle hudkrefttilfeller kunne vært forebygget om man sluttet med solarium, forteller Halvorsen til KK.no

Han er førsteamanuensis ved UiO og overlege ved Seksjon for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus, og ga i fjor ut boken «Huden er guden».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer