For mange av oss er kaffekoppen en livredder i en hektisk hverdag. Hvordan skal vi ellers klare å gjennomføre alt vi må gjøre i løpet av en uke? Mange drikker kaffe i tråd med hvor stressende livet er. Jo mer vi har å gjøre, jo mer kaffe må til - for det holder oss jo mer våkne og fokuserte, ikke sant?
Vel, selv om kaffe kan være en god hjelper i stressende perioder, kan det faktisk også gjøre vondt verre. Om du sliter med mye stress og uro burde du ta en titt på inntaket av kaffe, råder eksperter.

Ikke en gang 25 kaffekopper daglig vil skade helsen din
Blir fort for mye
Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog og forfatter av helsepakken «Stress i livet? Maten og yogaen som gjør deg bedre!» med yogaøvelser og e-bok om kost mot stress. Hun forklarer at kaffe er et stimulerende stoff som, i passe doser, kan være fint. Du blir skjerpet og orker mer.
- Men om det blir for mye – og det blir det fort – så har koffein negative virkninger.
Hun trekker frem hjertebank, uro, hodepine, søvnvansker og magetrøbbel som bivirkninger av for mye kaffe. Denne grensen går ved tre til fire kopper kaffe om dagen, men hun understreker at noen av oss tåler enda mindre koffein før de merker uroen.

Kaffedrikking er en vane som kan gi stress
Mange av oss begynner dagen med en kopp kaffe (eller fem), og vi blir ofte tilbudt det gjennom dagen - på besøk hos andre, i møter og på jobbkonferanser. Kaffekoppen er ofte forbundet med kos og påfyll av energi, og mange ser på den som en deilig avkobling i en hektisk hverdag.
- Ofte drikker man kaffe ubevisst, det er ikke alltid man en gang smaker på det. Vi nordmenn drikker mye kaffe, det er nesten sånn at det er limet i samfunnet.
Det sier Martin Bystad, som er psykolog ved Psykisk helse- og rusklinikken ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, til KK. Han har doktorgrad i biologisk psykologi og har skrevet boken «Avspenning - en håndbok» som handler om avspenning og stressmestring i en travel hverdag.
Men hva er det koffeinet gjør med kroppen, sånn egentlig? Bystad forklarer at vi kan se for oss at nervesystemet består av en gass og en brems:
- Gjør man avspenninger og meditasjon, trykker man på bremsen og alt roer seg ned. Når man stresser, så trykker man på gassen. Hvis man drikker mye kaffe blir det en aktivering - man trykker på gassen, sier Bystad.
Drikker man for mye kaffe vil det påvirke avspenningseffekten. Gasspedalen vil rett og slett henge seg opp, og det vil være vanskelig å slappe av. Men Bystad understreker at dette er individuelt:
- Vaner og toleranse spiller selvfølgelig inn. Hvis man er vant til å drikke mye koffein, så tåler man det litt bedre. Noen tåler faktisk syv kopper bra.

Hvor lang tid tar det før kaffekoppen virker?

Kaffe påvirker både kropp og sinn
Koffein påvirker oss fysisk. Vi kan blant annet oppleve økt hjerterytme og at vi får mer energi. Bystad forklarer at koffein også påvirker sinnet vårt.
- Når denne gasspedalen trykkes på i nervesystemet, får vi en tendens til å bekymre oss. Tankene går fortere, så det blir litt mer tankekaos når man får i seg koffein. Man kan oppleve mer uro, både i kropp og sinn.
- Kan mye kaffe forverre en allerede stressende hverdag?
- Det er nettopp det som er - hvis man er i en periode med mye kronisk stress og man har vansker med å slappe av, da skal man være ekstra forsiktig med for mye koffein. Men det er gjerne sånn at man begynner å drikke enda mer kaffe fordi man er sliten.
Han påpeker også at langvarig stress gjør impulskontrollen dårligere, så det kan være vanskelig å begrense inntaket.

Bare det å tenke på kaffe kan gjøre deg mer våken
Litt kaffe hjelper mot stress
Bystad forklarer at litt, kortvarig stress kan være viktig. Da får vi gjort mer. Derfor kan litt aktivering av nervesystemet, for eksempel i form av kaffe, hjelpe. Men bare til et visst nivå:
- Man kan tenke på en omvendt u-kurve: Opp til et visst nivå vil kaffen være positiv, fordi man blir mer produktiv. Problemet er bare at hvis det blir for mye, bikker det over til å ha en dårlig effekt.
Mange drikker kaffe for å konsentrere seg bedre på jobb. Bystad sier at det er gjort studier som viser at litt kaffe kan hjelpe på konsentrasjon og hukommelse. Men hvis man inntar mer enn to kopper, kan denne effekten forsvinne.
- Mye kaffe kan forstyrre konsentrasjonen. Man kan bli ufokusert og lettere få kaos i hodet.

Denne øvelsen hjelper deg å stresse ned på 10 minutter!

Noen er mer sensitive for stress
Hvorvidt kaffe er en kilde til stress i hverdagen henger tett sammen med hvor sensitiv du er for stress. Bystad forklarer at personer som er mye engstelige og stresset, bør være forsiktige med koffein. Dette gjelder spesielt for personer som sliter med angst:
- En konkret anbefaling er å ikke drikke mer enn to kopper daglig hvis man sliter med angst. Det stemmer godt med den erfaringen jeg har med mine pasienter, sier Bystad, og fortsetter:
- For de som har panikkangst kan koffein gi panikkanfall. Det er viktig å kjenne seg selv, og å vite at kaffe kan være en kilde til mer stress. Mange er ikke klar over dette, og tror at kaffe er beroligende.
Han forteller at han har hatt pasienter med mange stress- og angstsymptomer, som sier de har prøvd alt, men at de ikke kommer seg ut av det. Og så har de undersøkt hvor mye koffein de får i seg:
- Drakk de to kanner hver dag, har faktisk løsningen for mange vært å trappe ned på kaffe. Noen sier at man bør kutte koffein fullstendig hvis man har en angstlidelse, men det er jeg litt skeptisk til. Én kopp kaffe har ikke så mye å si.
Generelt kan man altså si at personer som har høy grad av personlighetstrekket nevrotisisme bør være forsiktige med kaffe. Engstelige personer kan ha problemer med å slappe av, og er ikke alltid klar over hva som utløser stresset de opplever:
- Det å takle stress handler også om å vite hva som utløser det stresset. Der spiller også koffein inn.
Bystad trekker også frem at koffein har lang halveringstid. Det sitter i kroppen ganske lenge og er én av grunnene til at mange sliter med å sovne om kvelden.
- Er det mange som ikke vet at kaffedrikkingen kan være en kilde til stress og uro?
- Absolutt, mange skjønner ikke at noen kopper kan være nok.

Derfor tåler noen av oss å drikke kaffe sent på dagen

Slik kutter du ned på koffeinet
Dersom du ønsker å kutte ned på koffein-inntaket, har Bystad noen gode råd. Hvis du er vant til å drikke mye kaffe, mener han det er viktig at du erstatter kaffen med noe annet. Og ta det gradvis:
- Jeg er skeptisk til å bare slutte med noe, da er det viktig å erstatte det med noe. Er man vant til å drikke syv kopper kaffe hver dag er det vanskelig å plutselig kutte. Man kan blant annet få vondt i hodet, særlig hvis man har drukket kaffe lenge.
Han sier at mange har nytte av å bytte ut kaffen med te.
- Te har mye mindre koffein. Jeg vet om flere som har slitt mye med stress som synes det har hjulpet å gå over til te. Noen mener grønn te kan ha en beroligende effekt.
