Klesvask

Derfor bør du vaske klærne på vranga

Har du tenkt på dette når du vasker klær? Hvis ikke bør du begynne med det.

KLESVASKEN MÅ GJØRES: Men det er ikke alltid like lett å vite hvordan tøyet bør vaskes. Her får du noen gode råd til å ta vare på plaggene dine lengst mulig - med kun enkle knep. FOTO: NTB
KLESVASKEN MÅ GJØRES: Men det er ikke alltid like lett å vite hvordan tøyet bør vaskes. Her får du noen gode råd til å ta vare på plaggene dine lengst mulig - med kun enkle knep. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid like lett å vite hvordan du best tar vare på klærne dine eller hvilken virkning måten du vasker klærne kan ha på plagget.

Skal du vaske bunadskjorta i maskinen? Kan du slenge med den hvite T-skjorten i en farget vask? Hva egner seg best av pulver eller flytende vaskemiddel?

Det er vanlige spørsmål som gjerne dukker opp i forbindelse med vasking av tøy. Vi har alle våre meninger om hva som er rett og galt i universet klesvask, og om du for eksempel googler hvordan du skal vaske bunadskjorta, får du opp altfor mange motstridende forslag.

Men visste du at det lønner seg å vrenge klærne før du legger dem i maskinen?

Her får du noen gode råd til hvordan ta vare på tøyet ditt best mulig – med kun enkle grep.

Vreng klærne

Enten det er bukser eller T-skjorter – vreng dem. Dersom du ikke vrenger klærne dine før du legger plaggene inn i maskinen, gjør du en tabbe, ifølge TikTok-brukeren «Clothes Doctor».

TikToks klesvaskekspert deler nyttige og viktige tips for at klærne skal vare så lenge som mulig. Rådene er logiske, men gjerne ikke noe man kommer på å gjøre selv.

Det viktigste tipset fra Clothes Doctor er rett og slett å vrenge dem. Det er det flere grunner til.

1. Mest skittent på innsiden

Dersom du ikke har fått flekker på plagget, er det innsiden som er mest skitten. Med svette og andre kroppsvesker, samt døde hudceller og annet kroppen naturlig kvitter seg med – som trekkes inn i klærne fra innsiden – gir det fullstendig mening.

2. Fargen bevares bedre

For de andre er det lurt å vaske klærne med innsiden ut for å forhindre at fargen blekner. «Vasker du klærne med innsiden ut, kommer all blekning til å være på innsiden», forklarer vaskeeksperten.

3. Unngå nupper

Det tredje argumentet for å vaske klærne på vranga, er at plaggene i mindre grad vil nuppe. Når plagget er i maskinen, vil det bli mindre slitasje på utsiden, og du unngår nuppete plagg. Særlig gensere kan bli nuppete etter en stund, men det er verdt forsøket å vrenge dem for at de skal holde seg pene over lengre tid.

4. Holder trykk og broderier penere

Mange plagg har trykk – enten som en del av mønsteret og fargen, på brystet eller en liten logo. Andre plagg har det samme i broderier. Både trykk og broderier vil bevares bedre dersom de får lov til å vaskes med utsiden inn i maskinen. Likt som i argumentet med nupper, vil det også bli mindre slitasje på broderier og trykk ved å vaske plagget vrengt.

HVITT TØY FOR SEG SELV: Klær bør vaskes sammen med lignende farger. Den hvite t-skjorten holder seg hvit lenger dersom du passer på å vaske den med annet hvitt tøy. FOTO: NTB
HVITT TØY FOR SEG SELV: Klær bør vaskes sammen med lignende farger. Den hvite t-skjorten holder seg hvit lenger dersom du passer på å vaske den med annet hvitt tøy. FOTO: NTB Vis mer

Se over lukkemekanismer

En siste ting som kan være lurt å tenke på før du setter på en vask, er å se over glidelåsene, knapper og hemper. De bør være lukket og festet slik at ikke de henger seg fast i maskinen eller i andre plagg i samme vask. Da unngår du slitasje, hull og andre ulemper det kan føre med seg.

Å gjøre disse grepene gir klærne lengre levetid, som igjen sparer både lommebok og miljøet.

Bærekraftig vasking av klær er noe som går igjen hos Clothes Doctor. Et overordnet tips hun kommer med er at klærne bør vaskes med lignende farger, da vil fargen holde seg bedre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer