Forkjølelse

Derfor bør du vente med bare ankler

Kan dessverre bidra til at du blir syk.

BARE ANKLER: Fristende, men pass på at du ikke fryser.  Foto: Shutterstock / Stefano Tinti
BARE ANKLER: Fristende, men pass på at du ikke fryser. Foto: Shutterstock / Stefano Tinti Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi ser det overalt. Både her hjemme og på moteukene rundt omkring i verden har vinterskoene allerede blitt erstattet med vårsko og bare ankler, til tross for at gradestokken fremdeles til tider viser blått!

Lite bryr vi oss om minusgradene, og erstatter fôrede vintersko med sneakers og ankelsokker.

Dette kan imidlertid få konsekvenser!

LES OGSÅ: De nye ankel-trendbuksene

Kan trigge sykdom

Ikke bare øker den nye «vinterskoen» risikoen for flere «Bambi på glattisen»-episoder, den kommer også med et par uheldige helseeffekter i tillegg. Kari Sollien, leder for Allmennlegeforeningen sier at det ikke er direkte farlig å gå med bare ankler, men at kalde føtter kan trigge diverse forkjølelser.

- Det er lite dokumentasjon på at det gjør oss alvorlig syke å fryse. De fleste av oss opplever det såpass ubehagelig at vi kler på oss eller får inn i varmen lenge før det er fare for frostskader. Og det er først og fremst frostskadene som er farlige, sier Sollien og legger til:

- Når det er sagt så kan forkjølelse bryte ut litt lettere hvis du fryser. En forutsetning er imidlertid at du allerede er smittet med forkjølelsesvirus. Det samme gjelder blærekatarr. Noen får utløst det også, men igjen er bakterier i urinen fra før av en forutsetning. Det er langt fra farlig med kalde føtter, men det kan utløse latente infeksjoner hos noen.

LES OGSÅ: Kalde føtter? Her er de vanligste årsakene

Noen kroppsdeler ekstra utsatt

Kinia Remaut, hudlege ved Volvat avdeling Nasjonalteateret og ved Aleris Strømmen, forteller til KK.no at det er de perifere kroppsdelene – hender, føtter, nese, ører og kinn – som er mest utsatt for kulde og at disse lett kjøles i kontakt med kulde.

- I de perifere kroppsdelene finnes der rikelig med såkalte arteriovenøse anastomoser. Disse regulerer mengden av blod som strømmer til overflaten. Når huden blir utsatt for kulde, stenger kroppen umiddelbart av mengden av blod som strømmer til overflaten, så vi ikke skal bli kaldere. Vi kaller det shutdown.

Når huden blir utsatt for kulde, stenger kroppen umiddelbart av mengden av blod som strømmer til overflaten så vi ikke skal bli kaldere. Vi kaller det shutdown.

Den såkalte «shutdownen» er kroppens forsvarsmekanisme som gjør at kroppen har en konstant kjernetemperatur på 37 grader, selv ved store endringer i temperaturen rundt oss. Med andre ord ofrer kroppen huden.

- Ved at kroppen regulerer seg på denne måten fører det til at kjernetemperaturen i kroppen blir bevart på bekostning av hudtemperaturen, sier Remaut.

Kvinner mest utsatt

Mariann Sandsund, forskningsleder ved avdeling Helse, SINTEF Teknologi og samfunn, forteller at det er flere faktorer som er avgjørende for om vi fryser eller er varme i kulden.

- Temperaturen i hender og føtter varierer mye i forhold til andre steder på kroppen, og så lenge kjernetemperaturen ikke er redusert, er det er disse kroppsdelene som i stor grad bestemmer hvor varme eller kalde vi føler oss.

Men det er ikke bare kulde alene som avgjør hvor fort vi blir nedkjølt. Vind, nedbør, hudoverflate og temperaturforskjeller – til og med kjønn! – har betydning for hvor utsatte vi er.

- Varmetapet fra kroppen avhenger av mengde hudoverflate som blir eksponert for kulden og temperaturforskjeller mellom kroppen og omgivelsene. I tillegg vil lave temperaturer i kombinasjon med vind, regn og snø medføre et større varmetap, sier Sandsund og legger til:

- Kvinner reagerer også ulikt på kulde i forhold til menn. Vi har blant annet en ulempe på grunn av stor kroppsoverflate sammenlignet med massen, som gjør at avkjølingshastigheten blir høyere, og at vi får en lavere hudtemperatur og en følelse av kulde. På den andre siden har kvinner større prosentandel kroppsfett enn menn, som gir oss bedre isolasjon mot kulde.

- Mulig å se bra ut uten å fryse!

VARM OG TRENDY: Moteekspert Silje Pedersen, bak bloggen Motesilje.com, tipser om en «mellomtrend», med synlige sokker og strømper, dersom man liker vintersko, men vil holde seg varm. Foto: www.motesilje.com
VARM OG TRENDY: Moteekspert Silje Pedersen, bak bloggen Motesilje.com, tipser om en «mellomtrend», med synlige sokker og strømper, dersom man liker vintersko, men vil holde seg varm. Foto: www.motesilje.com Vis mer

Moteekspert og blogger Silje Pedersen forteller at det å bruke vårsko selv om det er kaldt ute, er en trend vi har sett en stund allerede, men hun mener det ved hjelp av enkle triks går an å både være trendy og varm.

- Det virker som at folk gjerne dropper de varmeste vinterbootsene og bruker sneakers, loafers og slip-ins på tross av kulde og snø. Vi er nok rett og slett veldig klare for vår, men det er mulig å se både bra ut og unngå å fryse på beina med et par enkle grep.

LES OGSÅ: Med disse skoene holder du både stilen og varmen

Pedersens beste tips er enkelt og greit; varme sokker!

- Bruk varme sokker i skoene, så blir det ikke så kaldt. Ullsokker er både varme og kule og gir en røff look i sneakers. Tynne ullsåler kan også gi mye varme i tynne sko, sier Pedersen og fortsetter:

- En trend vi også ser mye av nå er å ha tynne strømpebukser eller høye strømper med mønstre og farger under buksene, og da spesielt under ankeljeans eller kortere bukser. Velger du polkadotter eller striper gir du antrekket ditt en morsom vri, og ikke minst; du slipper å fryse!

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer