Jobbe i ferien

Derfor bør man ta helt fri i feriene

Bruk fridagene i mai godt hvis påsken ble fylt opp med jobb.

JOBBE I FERIEN: Det er lett å tenke at du «bare» skal sjekke jobbmailen eller ta en telefon, men det er ikke så lurt. FOTO: NTB Scanpix
JOBBE I FERIEN: Det er lett å tenke at du «bare» skal sjekke jobbmailen eller ta en telefon, men det er ikke så lurt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påskeferien er en tid for familie, venner, skiturer, gåturer og god mat og drikke. De fleste brukte tiden til å koble av, nyte fritiden og lade batteriene. For mange var det nok likevel fristende å «kjapt» sjekke innboksen, ta en «kort» telefon eller jobbe litt på kveldstid etter at de andre hadde lagt seg.

De fleste tenker nok at det er harmløst å jobbe litt i ferien, og ser gjerne på det som en mulighet til å få unnagjort oppgaver som de ikke rakk å gjøre i en hektisk hverdag. Selv om du kjente at det kriblet i hendene etter å jobbe litt, kan det få uheldige konsekvenser at du ikke la bort jobben i ferien.

- Når man kontinuerlig sjekker mail, tar en telefon eller tar unna en del papirarbeid, klarer man aldri å koble helt av fra jobb. Kanskje vel så viktig er at man ikke klarer å gi full oppmerksomhet og tilstedeværelse til familie og venner, som igjen kan gi dårlig samvittighet. Man havner dermed i en skvis mellom ønske å ta fri, være sammen med familie og venner og gjøre unna ting på jobb, sier Siw Tone Innstrand, som er professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU.

Fra forskning vet vi at en rekke fysiske og psykiske helseplager henger sammen med høyt stressnivå. Særlig kronisk stress, altså stress som vedvarer over lang tid, er skadelig.

LES OGSÅ: Ikke depp over at helgen er over

Farlig å være utbrent

Innstrand har skrevet en doktorgrad om arbeid-familie-balansen og sett på hvordan dette relateres til utbrenthet.

- Utbrenthet er en tilstand som skyldes kronisk eller langvarig stress. Det beskrives ofte som en prosess hvor man først opplever å være totalt utmattet og alt er tungt. Deretter, ofte som en forsvarsmekanisme, kan man føle at man blir kynisk og distanser seg på jobb, forklarer hun.

Det som var gøy er ikke like spennende lengre. Over tid kan dette gå utover ens eget selvbilde, og man får redusert tro på egen mestringsevne.

- Siden utbrenthet utvikles over tid, er det aller beste å forebygge. Lære seg til å lytte til kroppens signaler og søke hvile og ro når det er mulig, slik som i påsken, sier hun.

Arbeid-familie-konflikt har også vist seg å være relatert til utbrenthet, men her er det individuelle forskjeller og den enkelte må selv vurdere hva som er best.

- Uansett kan det kanskje være lurt å respektere andre kollegaers behov for hvile og ro i påsken, slik at de kommer uthvilte og motiverte tilbake på jobb. Så kanskje kan du utsette å sende den mailen du tenkte et par dager til, råder hun.

LES OGSÅ: På jakt etter ny jobb?

ALLTID PÅ JOBB: Det er ikke uvanlig å ha problemer med å legge bort jobben, selv om man egentlig har ferie.
ALLTID PÅ JOBB: Det er ikke uvanlig å ha problemer med å legge bort jobben, selv om man egentlig har ferie. Vis mer

Kan få alvorlige konsekvenser

Det er en stor forskjell på jobb som gir energi og glede, og jobb som føles som en byrde.

- Dersom du jobber når du egentlig skal ha fri, kan det føre til at det som før ga deg energi, glede og «passion», etter hvert kjennes mer og og mer ut som en byrde. Kanskje ikke på kort sikt, men på lengre sikt. Det å ikke legge bort jobben i ferien kan dermed ha alvorlige konsekvenser på sikt, sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Det kan være veldig smart å ta helt fri fra jobb, og motstå fristelsen til å sjekke jobbmailen eller ta en kjapp telefon.

- Når du er på ferie med familie og venner skylder du deg selv å være helt og fullt til stede i «nuet». Om du stadig sjekker jobbmail, tar en telefon eller sniker deg til å gjøre litt papirarbeid klarer du ikke fullt og helt å være til stede på samme måte. Forskning viser at mennesker er mest tilfredse og lykkelige når vi er til stede i det vi gjør, sier Blessom.

En konstant følelse av at du må være produktiv kan ha negativ innvirkning.

- Å ta et skritt tilbake og ta seg tid til å få tilbake overskuddet, gjør at man får nye perspektiver og ser ting i et annet lys. Dersom du klarer å ta helt fri kan bonusen være at du ser nye løsninger, blir mer kreativ og løser problemer mer effektivt enn om du alltid er tilgjengelig og i jobbmodus, sier hun.

Tegn på utbrenthet

Ifølge NHI bør disse tegnene på utbrenthet tas på alvorlig, og er et signal om at du bør roe ned og hvile:

 • Følelsesmessig utmattelse
 • Følelsesmessig distansering
 • Redusert personlig yteevne

Andre typiske kjennetegn kan være:

 • Hodepine, anspente muskler, trykk over brystet, hjertebank, kvalme eller svimmelhet.
 • Forandret søvnmønster - du sover mer eller mindre enn før.
 • Forandret appetitt.
 • Problemer med mage/tarm.
 • Du blir lett syk.
 • Fremmedgjøring av jobbaktiviteter.
 • Tretthet og slitenhet på jobb og når arbeidsdagen er over.
 • Tap av arbeidsglede.
 • Negativ eller frustrert i forhold til arbeidet du gjør, arbeidsplassen og kollegaer.
 • Fysisk slitenhet. Orker ikke å gjøre mye på fritiden.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer