Sexliv

Derfor dabber sexlivet av

Sexlivet er komplekst, og det kan være mange faktorer som spiller inn.

BLI SATT PRIS PÅ: Å ha et godt sexliv med partneren henger ofte sammen med å bli satt pris på. FOTO: NTB Scanpix
BLI SATT PRIS PÅ: Å ha et godt sexliv med partneren henger ofte sammen med å bli satt pris på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kosing, klemming og hverdagsintimitet er viktig for parforholdet, og kos uten sex er kanskje langt viktigere for både forholdet og sexlivet enn man kanskje tror.

Dersom du og partneren din har vært sammen i en del år, har dere sikkert merket at forholdet kanskje ikke er som det en gang var. Dere har ikke sex like ofte som du skulle ønske, flørten mellom dere har visnet og gnisten som var der i begynnelsen er langt tammere enn i starten. Men hva er egentlig årsaken til at sexlivet visner?

Å bli satt pris på

Sexolog Ulla Aasland har tidligere sagt til KK at sexlivet er ekstremt komplekst, og at det er mange faktorer som spiller inn for at det skal være slik du ønsker.

- Det er vanskelig å peke på én ting, men litt generelt så handler det nok ofte om det å bli bekrefta og satt pris på. At man blir sett og at man har en positiv tilnærming til forholdet. Du vil ikke ha sex med folk du ikke liker så godt eller som oppfører seg dårlig, påpeker hun.

Dette har hun erfart at er spesielt viktig for kvinner. For ham er sex gjerne den viktigste måten å fortelle at han elsker deg på. Om det skjer noe i sexlivet som gjør det vanskelig - for eksempel noe fysisk, som endrer tankene hans om egen prestasjon, så kan det gjøre at han trekker seg tilbake. Det igjen kan gjøre at man kommer inn i en vond sirkel.

Langt ned på prioriteringslista

Sexolog Shannon Chavez har uttalt til Huffington Post at dårlig kommunikasjon og stress er to vanlige faktorer for at sexlivet dabber av - og som par ikke er klar over at kan være årsaken.

- Kronisk stress kan lede til et høyere nivå av hormonet kortisol, som faktisk kan ødelegge sexdriften. Når man er stressa faller dessuten sex og kosestund langt ned på prioriteringslista, sier Chavez og fortsetter:

- Det høres kanskje uromantisk ut, men en løsning kan være å sette opp faste sextidspunkter i kalenderen, i stedet for å sitte å vente på at du skal bli kåt. Det trenger ikke å være spontant for at det skal være godt.

Han trekker frem at noe annet som er viktig er å våge å åpne seg om sårbare ting - som fantasier og eventuelle usikkerheter. Par som ikke snakker om sex kan gli fra hverandre og miste den kontakten man trenger i en seksuell relasjon.

LES OGSÅ: Er du en av dem som planlegger romantiske stunder? Dette råder ekspertene!

FASTE SEXTIDSPUNKTER: Det høres kanskje ikke så romantisk ut, men det å sette av faste tidspunkter for å pule kan være løsningen til mange. FOTO: NTB Scanpix
FASTE SEXTIDSPUNKTER: Det høres kanskje ikke så romantisk ut, men det å sette av faste tidspunkter for å pule kan være løsningen til mange. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette øker sannsynligheten for sex i morgen

Hvordan vi har det i forholdet er viktig for hvorvidt vi får lyst på sex, og for både menn og kvinner har det å ha sex betydning igjen for hvordan vi ser på forholdet.

I en studie fra 2015, som ifølge Forskning.no ble presentert på en sexologikonferanse i Portugal, har nederlandske forskere sett at mens menn får forsterket både selvtillit og humør av en runde i høyet, i tillegg til at sex er viktig for hvilke tanker og følelser man har om selve forholdet, var det i hovedsak sistnevnte som viste seg hos kvinnene.

Studien viste også at når det gjelder hva som øker lysten på sex i et forhold, så er vi ganske like. For både menn og kvinner er det å ha det godt med partneren i dagliglivet viktig for hvordan sexlysten varierer, og dagen i dag har betydning for hvorvidt både hun og han har lyst på sex dagen etterpå. En god dag sammen, med positive følelser knyttet til både partneren og forholdet, øker sannsynligheten for at man har sex dagen etter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer