Hva er egentlig høydesyke?

Derfor dør menneskene på Mount Everest

Dårlige gener kan ha mye av skylden.

KREVER LIV: Å klatre det høyeste fjellet på kloden krever både et smart hode, og ofte gode gener. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP.
KREVER LIV: Å klatre det høyeste fjellet på kloden krever både et smart hode, og ofte gode gener. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): På ei drøy uke har 11 personer omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest, som ligger i Himalaya på grensen mellom Kina og Nepal.

Dødsfallene blir knyttet opp mot de lange køene menneskene må stå i, som Dagbladet meldte tidligere i uka. Det er klart man blir kald av å stå i kø. Ifølge Yr.no er det nå rundt 25 minusgrader på fjellet, men det er ikke bare kulde som dreper mennesker på «verdens tak».

Mange dør av fall og skred, mens noen dør av andre årsaker som hjerteinfarkt. Men som vi har lest de siste dagene, i hvert fall 4 av de 11 klatrerne har død av høydesyke. Hva er egentlig det?

Les også: – Det fettet som ligger på rumpe og lår, er egentlig bare pynt

Hva er egentlig høydesyke?

Det er lett å tenke seg til at det har noe med høyden å gjøre, fjellet er tross alt 8 848 meter over havet. Og der oppe har de eventyrlystne turgåerne mye mindre oksygen enn det du og jeg har tilgang på i dette øyeblikk.

Når de kommer seg over 8000 meters høyde befinner de seg i noe som ofte kalles dødssonen. Her er det under en tredjedel av oksygennivået som finnes på havnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.