Blir For Full

Derfor drikker vi mer i varmen

Det er ikke bevist at vi blir fullere i sola, men vi drikker ofte mer enn normalt.

ALKOHOL OG KOS: De fleste av oss tar noen ekstra glass i solsteken. Men hvordan påvirker alkoholen oss i sola?  Foto: Halfpoint - Fotolia
ALKOHOL OG KOS: De fleste av oss tar noen ekstra glass i solsteken. Men hvordan påvirker alkoholen oss i sola? Foto: Halfpoint - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig - sol, sommer og strandliv! Det er mye som er inkludert i måten nordmenn feirer at sommeren er her, blant annet med en kald pils i hånda på terrassen eller på en strand i syden. Men enkelte har kanskje opplevd at å nyte alkohol i solsteken kan gjøre dem litt svimle?

På sommeren får vi flere anledninger til å drikke alkohol, sier Jens Petersen fra behandlingssenteret Vangseter. 

- Den jevne nordmannen øker ofte inntaket av alkohol i høytider og ferier. I juletider drikker man ofte mer, og det samme gjelder ofte for sommeren, sier han til KK.no og legger til: 

- Det blir mye snakk om hvilken hvitvin man skal ta med på hytta, og hvilken øl man skal drikke til grillmaten. 

Kari Lossius, klinikkdirektør for stiftelsen Bergensklinikkene, forklarer at det ikke er noe som tyder på at selve sola har påvirkning på promillen, men heller måten vi drikker på når vi koser oss skikkelig. 

- Det som kan skje i sola er at man koser seg, har det veldig bra, spesielt i sosiale sammenkomster, og drikker dermed fortere, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll? 

MER ALKOHOL: Sola og sosiale sammenhenger gjør ofte at vi drikker litt ekstra.  Foto: NTB scanpix
MER ALKOHOL: Sola og sosiale sammenhenger gjør ofte at vi drikker litt ekstra. Foto: NTB scanpix Vis mer

Omstendighetene har dermed mye å si for hvor fort vi blir beruset, forklarer hun. 

- Promille er promille, og hvor mye promille du får avhenger av antall enheter du inntar. I tillegg til kroppsstørrelse, om du er mann eller kvinne, hvor mye du har spist og hvor fort alkoholen tas opp i blodet ditt.

Ifølge Lossius er det dermed ikke noe mer hokus pokus enn det. De fleste av oss kan nok kjenne igjen den gode sommerfølelsen vi får når vi griller og drikker noen glass vin med venner, eller deler en kanne sangria i Spania. Godfølelsen vi får kan få oss til å skåle litt mer enn normalt, sier Lossius; 

- Opplevelsen av alkohol er subjektiv, sosial og psykologisk. 

- Noen kan oppleve at de trenger vann når de drikker alkohol i sola, men uansett vær og temperatur gir alkoholen kroppen vår en forgiftning, og leveren synes ikke alkohol er noe gøy. 

LES OGSÅ: Slik får du bukt med alkoholsuget etter ferien

Vær likevel forsiktig, spesielt ved sjøen

Selv om alkoholen ikke påvirker oss mer på grunn av sola, råder Lossius deg likevel til å ta det litt med ro når du skal ta deg noen drinker.

- Det beste tipset er å telle alkoholenheter, og alltid drikke en enhet med noe alkoholfritt mellom hver alkoholholdige enhet. Drikk deg utørst med noe alkoholfritt, og husk at den beste rusen er den billigste og den med laveste prosenten, sier hun, og forklarer at med lavere promille får du mer utskillelse av lykkehormonene får når vi drikker. 

- Vær spesielt varsom nå i sommer. Det er badesesong, og alkohol ved sjøen øker risikoen for drukningsulykker. Vi er veldig opptatte av å ikke kjøre beruset, men har en tendens til å være mer slepphendt når det kommer til å kjøre båt når vi er beruset.

Om du faller i sjøen med promille er det klart at det er livsfarlig, og Lossius råder deg til å ta hensyn til dette og ta det med ro om du drikker alkohol ved sjøen. 

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av den ekstra alkoholen du drikker nå 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer