Anti-dusjetrenden

Derfor dropper de dusjen

Koronapandemien har påvirket oss på mange rare måter, men denne så vi ikke komme!

GLITTER OG GLAM: Ashton Kutcher, her avbildet sammen med ektefellen Mila Kunis under årets Oscar-utdeling, er blant kjendisene som dusjer sjeldnere enn før. FOTO: NTB
GLITTER OG GLAM: Ashton Kutcher, her avbildet sammen med ektefellen Mila Kunis under årets Oscar-utdeling, er blant kjendisene som dusjer sjeldnere enn før. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt om «no-poo» bevegelsen, som handler om at stadig flere velger å ikke vaske håret sitt med sjampo (derav navnet, som er en forkortelse for «no shampoo»).

Tilhengere av denne metoden melder blant annet om tykkere og friskere hår, og at det slett ikke lukter så ille som mange kanskje tror.

Nå er imidlertid en ny trend på inntog, i alle fall blant dem som ofte blir beskyldt for å være aller mest opptatt av utseende og kropp, nemlig kjendisene i Hollywood.

Denne gangen handler det om å droppe dusjingen helt, eller redusere den til det absolutte minimum.

Dusjer ikke like ofte som før

En av de som ofte blir nevnt i forbindelse med den såkalte «anti-dusjetrenden» er filmskuespilleren Jake Gyllenhaal, som i et intervju med Vanity Fair fortalte at dusjing ikke lenger var så viktig for ham.

– Jeg mener at en hel verden som ikke bader er veldig bra for huden og at vi rengjør oss selv naturlig, sa han den gang.

Utsagnet vakte naturlig nok stor oppsikt og i ettertid har han ifølge Se og Hør uttalt at det hele egentlig var ment sarkastisk og ironisk.

Et annet par som påstås å være en del av denne trenden, er ekteparet Ashton Kutcher og Mila Kunis. I podcasten Armchair Expert, ledet av komiker og skuespiller Dax Shepard, fortalte Kutcher at de ikke bader barna sine før de «ser at det er skitt på dem», og at han selv kun vasker seg under armene og i skrittet - men sjelden andre steder.

Også Dax Shepards kone, skuespiller Kristen Bell, har fortalt at hun ikke dusjer like ofte som tidligere. Først og fremst av miljømessige årsaker, da California ofte er rammet av tørke. Og når hun først dusjer, gjør hun det gjerne sammen med parets døtre.

– Vi har ikke tonnevis med vann, så når jeg dusjer tar jeg tak i jentene og skyver dem med meg inn, slik at vi alle bruker det samme dusjvannet, sier hun ifølge Daily Mail.

Dusjet sjeldnere under pandemien

Hvorfor flere velger å droppe eller kutte drastisk ned på dusjingen, kan ha flere årsaker. En teori er at dette er en trend som har oppstått i kjølvannet av koronapandemien, da folk med hjemmekontor dusjet sjeldnere og oppdaget at det faktisk gikk helt fint.

Ifølge hudlege Anne Elisabeth Lefdal ved Mandal spesialistsenter har denne trenden flere positive sider.

– Det er bedre for huden og miljøet, og så vil det ikke minst gi en positiv effekt på strømregningen, sier hun med et smil.

Hun peker på at dette med å dusje hver dag er et moderne fenomen og at vi ikke skal mange tiår tilbake før standarden var «stram lukt», i motsetning til dagens friske såpelukt.

– Dusjing hver dag kan for mange ha negativ effekt på huden. Vannet tørker ut huden, man fjerner naturlige fettstoff og sannsynligvis også bakterier som vi normalt har på huden, og som er viktige for oss, sier hun.

– Resultatet blir tørrere hud, redusert barriere og hud som er mer utsatt for irritasjon og eksem. Ved redusert hudbarriere, som er en av hudens viktigste funksjoner, blir man også mer disponert for infeksjoner. Å såpe inn huden vil forsterke den uttørkende effekten. Det er også lurt å unngå for varmt vann, og heller gå for lunkent vann, sier hun.

POSITIVT: Ifølge hudlege Anne Elisabet Lefdal kan det å dusje sjeldnere ha flere fordeler. FOTO: Privat
POSITIVT: Ifølge hudlege Anne Elisabet Lefdal kan det å dusje sjeldnere ha flere fordeler. FOTO: Privat Vis mer

Unødvendig å dusje hver dag

Selv om daglig dusing er uproblematisk for mange, er den generelle regelen ifølge Lefdal at dette er unødvendig.

– Såfremt man ikke er eksponert for skitt eller mye svette, er det tilstrekkelig å dusje en til to ganger i uken. Man bør også helt unngå bruk av såpe nedentil, da man her ønsker å beholde balansen i den delikate naturlige bakteriefloraen vi har. Såpe vil erfaringsmessig kunne forstyrre bakteriefloraen og gi plager. Alt som trengs for vask av de edlere deler, er rent vann. Ellers tar kroppen seg av dette selv. Skjeden er i aller høyeste grad det vi kan kalle «selvrensende», sier hun.

– Når det er sagt, så skal man heller ikke bare la hygienen seile sin egen sjø. Om man utsetter kroppsvasken over lang tid, spesielt håndvasken, kan sykdomsfremkallende mikrober få grobunn, og man kan spre de videre. Håndvasken og god håndhygiene er viktig,

De fleste er for renslige

Hudlege Kjersti Danielsen ved Nordnorsk Hudlegesenter mener det hverken er bra å dusje for mye eller for lite, og at trenden blant de fleste i dag nok er at vi er litt for renslige.

– Mange dusjer ofte og lenge i varmt vann, og med sterke såper, noe som kan virke uttørrende og øke risiko for eksem. På den andre siden er det viktig med god hygiene. Hvor ofte man bør dusje avhenger av en hel rekke faktorer; alt fra aktivitetsnivå og svetting til hvordan hudtypen vår er, sier hun.

Men hva vil skje dersom du velger å droppe dusjen helt over lengre tid, for eksempel i en hel måned?

Ifølge Danielsen er det ikke akkurat noe å trakte etter.

– En måned uten dusj vil gi deg dårlig kroppslukt og kan føre til økt risiko for hudlidelser som fukteksem, flasseksem og hårsekkbetennelser. I tillegg vil håret ditt se fett og flatt ut, sier hun.

Hudlege Kjersti Danielsen. FOTO: Yngve Olsen Sæbbe
Hudlege Kjersti Danielsen. FOTO: Yngve Olsen Sæbbe Vis mer

Ifølge Danielsen trenger kroppen ofte ikke såpe andre steder enn i hodebunnen, armhuler, ytre genitalier, samt på hender og eventuelt føtter.

– Jevnt over så trengs ikke utklemming av porer eller dyprens av huden. Vagina er også selvrensende. Ofte er det tilstrekkelig å skylle kroppen med lunket vann, men i områder hvor vi har spesielt talgrik hud, som i hodebunn og ansiktet, er det ofte nødvendig med såpe eller et annet renseprodukt.

– Mange trenger også å bruke en mild såpe i armhuler og nedentil. I tillegg gjelder generelle råd rundt håndvask for å forebygge sykdom, sier hun.

Hvor ofte man bør ta en full kroppsvask er ifølge hudlegen individuelt, men dersom du lever i tørt klima og har tørr hud, bør du begrense dusjingen. Hovedregelen er at du bør dusje deg etter at du har trent eller svettet, men det behøver ikke bety at du alltid må bruke såpe.

– Har du talgrik hud og skalp, bør du som oftest dusje daglig med en mild såpe. Du får ikke mer fett hår av å dusje regelmessig eller sunnere hår av å la være å dusje i lange perioder, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer