Kviser

Derfor dukker kvisene opp gang på gang

- Man kan ikke unngå at de kommer tilbake, forteller ekspert.

KVISER OG SVARTE PRIKKER: Hvorfor i all verden dukker de så ofte opp på samme sted? Vi har svaret! Foto: Shutterstock / TRIG
KVISER OG SVARTE PRIKKER: Hvorfor i all verden dukker de så ofte opp på samme sted? Vi har svaret! Foto: Shutterstock / TRIG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du klemte dem ut for to dager siden, og de er allerede tilbake; kvisene og hudormene. Uansett hvor godt du klemmer, dukker de alltid opp igjen på samme sted etter kort tid, og du får behov for å klemme dem ut gang på gang på gang. Men hvorfor kommer de alltid tilbake? (Vet du hvorfor du får hudormer i første omgang?).

Får man kviser på samme sted ofte, kan det være et signal på at noe annet ikke er helt som det skal, men som oftest skyldes det kun hormoner, forteller Michael Zangani, hudlege og akne-ekspert.

Årsaken til at kviser og hudormer alltid kommer tilbake, selv om du har klemt dem ut, er at talgkjertelene er under konstant stimulering av kjønnshormoner, som igjen fører til kviser og hudormer, sier Zangani og får støtte av Jane Dernjani, som er hud- og kroppsterapaut ved ARTESIA Spa & Skincare på Grand Hotel i Oslo:

- Kviser og hudormer oppstår i talgkanalene, som vi har naturlig i huden vår. De er en del av hudens anatomi. Jobben deres er blant annet å forhindre at huden vår blir uttørret. Med andre ord er huden vår avhengig av talgproduksjonen.

LES OGSÅ: 6 tips som redder kvise-krisen

Det er derfor ikke uvanlig at noen opplever problemer med urenheter som «aldri» blir borte, uansett alder eller hvor godt man renser huden - kroppen vår er jo tross alt full av hormoner hele tiden. Likevel er det sånn at noen kun får utbrudd i ny og ned, mens andre er mer utsatt, og opplever at de aldri klarer å holde huden i sjakk. Da er det ofte noen spesielle hormoner som spiller inn.

Noen områder mer utsatte enn andre

Hormonene, som påvirker talgproduksjonen, som igjen påvirker hvor store mengder og hvor ofte urenhetene kommer, er faktisk viktig for at huden vår ikke skal tørke ut, men irriterende er det uansett. Spesielt når de som oftest kommer tilbake på de samme synlige stedene ifølge ekspertene.

- Det er ikke uvanlig at urenhetene dukker opp på de samme stedene. Spesielt i den såkalte t-sonen midt i ansiktet, panne, nese hake. Dette området har nemlig mest talgproduksjon og derfor kommer de stadig tilbake i her, forklarer Zangani. 

Ikke rart de fleste av oss som har utfordringer med kviser og hudormer oftere opplever å få synlige arr. Hvordan skal man klare å la være å klemme når de konstant kommer tilbake? Umulig. 

Likevel forteller begge hudekspertene at det å klemme er det SISTE man bør gjøre dersom urenheter oppstår. I verste fall kan det faktisk føre til et enda større problem.

LES OGSÅ: Sliter du med store porer i ansiktet?

- Jeg anbefaler ikke å klemme for ofte, mye og hardt for å få ut hudormer, fordi porene kan bli dårligere til å trekke seg sammen ved veldig hyppig utklemming. Spesielt om teknikken ikke er så god. I tillegg kan en få synligere blodkar - særlig på nesen, om utklemmingen blir for hard, sier Dernjani og legger til:

- Det å ikke bruke «komedogene» produkter, altså produkter som tetter talgkanalene og porene våre som for eksempel mineralolje, er også et godt tips dersom man vil forebygge større utbrudd.

- Fruktsyre kan forhindre tilstopping 

Selv om det ikke er noe man kan gjøre med hormonene og talgproduksjonen kan man, i tillegg til å begrense pirkingen, faktisk gjøre et par andre grep som vil kunne føre til at utbruddene kommer skjeldnere og i mindre mengder.

Er det noe spesielt man kan gjøre for at de ikke hele tiden skal komme tilbake?

- Som nevnt kan man ikke unngå at de kommer tilbake, men nøye rens av huden morgen og kveld, med riktige produkter vil være til hjelp. Jeg vil også nevne god håndhygiene før man tar seg i ansiktet; ikke ta for mye på huden uten å vaske hendene, sier Dernijani og understreker. 

- Det finnes også fruktsyreprodukter som kan forhindre tilstopping, for å forebygge utbrudd. Likevel vil jeg anbefale at man går til en hudterapeut eller hudlege for å få anbefalt riktige produkter.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig ansiktsrens

Kanskje ikke så dumt i et marked hvor det er lett å rote seg vekk i alle de flere tusen produktene som tilbys, og hvor et feil valg av rens og produkter faktisk bare kan gjøre vondt verre. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer