Klemme kviser

Derfor elsker folk å se på videoer av kviser som klemmes

Filmene blir beskrevet som både stressreduserende og spennende, men hvorfor?

INTERNETTHITS: Videoer av kviser og hudormer som klemmes ut har blitt kjempehits på Internett. FOTO: NTB Scanpix
INTERNETTHITS: Videoer av kviser og hudormer som klemmes ut har blitt kjempehits på Internett. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av de som ikke klarer å ta øynene vekk når du kommer over videoer av mennesker som klemmer hudormer og kviser på andre? Da er du ikke alene.

En som har blitt stor på kviseklemming, cyster og hudormer er Dr. Sandra Lee, eller dr. Pimplepopper. Hun har hele 3.2 millioner følgere på Instagram-profilen sin. På Youtube har hun over fem millioner abonnenter og hennes mest sette Youtube-video er sett 60 millioner ganger.

Dr. Vikram Yadav har blitt kalt kviseklemmingens gudfar og hans mest sette film på Youtube er sett 44 millioner ganger.

Med andre ord er videoer av småekle ting noe som virkelig gir klikk på nett.

Et iboende behov for å rense opp

Jon Anders Halvorsen er førsteamanuensis og overlege ved Seksjon for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus, og har skrevet boken «Huden er guden».

Han forklarer at vi mennesker har et iboende behov for å rense opp og kvitte oss med alt som minner om infeksjon.

- Mennesket har ønske om å være rene, så alt som kan minne om infeksjon, slik som puss i kviser og hudormer, har vi et innebygd ønske om å fjerne. Vi vil framstå overfor andre mennesker som friske og rene, forklarer han.

Dessuten kan både kviser og hudormer gi kløe, og da vil vi naturligvis ønske å fjerne dem i tillegg til at å presse på dem kan lindre kløen.

Spenningen i å se videoer der andre mennesker får klemt ut kviser og hudormer, som vi kanskje egentlig synes er litt ekkelt, tror han ligger i at det rett og slett er fascinerende å se på noe ekkelt så lenge du har muligheten til å snu deg bort. I tillegg til at det er tilfredsstillende å se at huden og kroppen renses.

Kanskje skjer det litt på samme måte som at vi godt kan oppsøke filmer som både skremmer oss og får oss til å gråte - som jo heller ikke er positive følelser i utgangspunktet.

- Det å se på opptak av klemming av kviser tror jeg blir litt som å se på en skrekkfilm. Det er ekkelt og spennende, det aktiverer følelser som vi ikke har så mye av i dagliglivet, kanskje det gir et adrenalinkick hos noen - også kan vi lukke øynene om det blir for skummelt, akkurat som når vi ser skrekkfilm, sier han.

Beroligende, stressreduserende og spennende

I en artikkel hos The Guardian forteller skribent Hanna Jane Parkinson i 2015 om sin egen fascinasjon for slike videoer, og prøver å komme til bunns i hvorfor det er så utrolig mange av dem – «popaholics», som hun kaller dem. Hun har blant annet spurt brukere på Reddit, og skriver at mange skriver de får en slags følelse av renselse – katarsis.

Noen beskriver det som beroligende å se på og andre forteller de blir mindre stresset.

Noen skriver at blant annet at fascinasjonen må ha med å gjøre at man generelt liker renslighet og orden, mens andre sammenligner det med å kjøre berg- og dalbaner.

«Det er noe «ulovlig» og absolutt ekkelt. Bare den litt kvalmende følelsen er behagelig for noen. Noen mennesker får bare den samme spenningen, som ved å for eksempel, kjøre berg- og dalbane», mener en.

Følelsen av at noe er ekkelt beskytter oss

Daniel Kelly er professor i Filosofi ved Purdue University i Indiana og har skrevet flere forskningsartikler om følelsen avsky og også hvorfor vi tiltrekkes av det. Han sier til KK at følelsen vemmelse eller avsky har to hovedfunksjoner: den skal beskytte oss mot smittsomme sykdommer og fra å spise noe giftig eller som kan være dårlig for magen.

- Så avskyen er følsom for informasjon i miljøet som er relevant for disse typene trusler, forklarer han.

Hva som er grunnen til at noen mennesker føler avsky over noe som hos andre ikke gir den samme følelsen mener Kelly er at den informasjonen vi får om hvorvidt noe er ekkelt – eller farlig - ofte kommer fra de rundt oss. Vi lærer av hverandre hvilke sykdommer vi bør vokte oss for og hva slags mat som er farlig og det er også flere ting som kan trigge følelsen av avsky på grunn av forskjellige sosiale normer.

Kroppsvæsker av alle slag er blant de mest universelle tegnene på at det er sykdomsfare og nettopp derfor synes vi det er så ekkelt å se kviser og hudormer klemmes, forklarer han.

Så hvorfor oppsøker vi det da?

- Jeg tror mennesker liker å se på videoer av kviseklemming eller filmer som viser ekle ting, av samme grunn som de liker skrekkfilmer eller å kjøre berg og dalbaner. Følelsen i førstnevnte eksempel er avsky heller enn redsel, som er tilfellet i de sistnevnte, men i begge tilfellene får man oppleve en følelse uten å egentlig være truet av det den følelsen typisk skal beskytte mot, sier Kelly.

LES OGSÅ: Risikoatferd i naturen: – Det er ingen tvil om at å dingle med bena fra Prekestolen gir anerkjennelse

Krydder i hverdagen

Dessuten er denne følelsen, i likhet med den redselen vi føler når vi ser en skikkelig skummel skrekkfilm, ikke en følelse vi har veldig ofte. Det kan også være med på å forklare hvorfor vi oppsøker den. Det er rett og slett litt spennende å oppleve noe litt utenom det vanlige.

- En affektiv ladning som kan krydre en kjedelig dag, sier Kelly.

- Det er selvfølgelig en grunn til det. I typiske situasjoner er avsky, som frykt, der for å beskytte oss mot visse typer trusler. Men hvis du kan få den følelsesmessige støtet uten å være i fare for å bli forgiftet eller smittet med noe – hvorfor ikke, spør Kelly men legger til at han personlig ikke er like fan hverken av dette litt ekle «kicket» eller skrekkfilmer.

Ekle ting fanger oppmerksomheten

Når vi opplever noe som ekkelt skjer flere ting i kroppen vår. Vi skjærer for eksempel grimaser, vi ønsker å komme oss unna og vi blir kanskje litt kvalme. Det er reaksjoner vi har tilegnet oss gjennom evolusjonen. I tillegg, forklarer Kelly; når vi kjenner på følelsen av at noe er ekkelt, så vil vi heller ikke ta øynene våre vekk fra det. Det har vi nemlig lært at ikke er særlig lurt – vi vil holde et øye med det som kan være truende.

- Så ekle ting vil også tiltrekke seg oppmerksomheten vår. Det er bare del av hvordan dette psykologiske systemet virker – sånn klarer det å gjøre jobben sin, sier Kelly, som tror også dette er med på å gjøre at slike filmer får høye seertall.

LES OGSÅ: Har du hørt om Mallorca-akne?

KJENT KVISEKLEMMER: Dr Sandra Lee, AKA Dr. Pimplepopper gjør det stort på Internett. FOTO: Brian Ach / AFP / NTB Scanpix
KJENT KVISEKLEMMER: Dr Sandra Lee, AKA Dr. Pimplepopper gjør det stort på Internett. FOTO: Brian Ach / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Får hjerneorgasme av kvisevideoer

Dr. Sandra Lee, Dr. Pimplepopper, har også fortalt The Guardian at noen av seerne hennes får det som kalles ASMR av å se filmene der hun klemmer kviser eller hudormer. ASMR står for autonom sensorisk meridiansk respons og kalles i blant også hjerneorgasme – uten at det har noe med seksuell nytelse å gjøre.

KK.no har tidligere skrevet om denne kriblende følelsen, som gjerne starter i hodet og beveger seg nedover ryggen. Den kan utløses av nesten hva som helst, men dette varierer fra person til person. Noen får den av å høre på mennesker som hvisker, andre av flymotorer.

Får du ASMR av å se kvisevideoer – eller noe annet – er det nok bare å fortsette for det er faktisk de som forteller at følelsen kan lette symptomer ved depresjon, smerte og stress og antas å fungere som avslappende, har søvnforsker og psykolog Ståle Pallesen, ved Universitetet i Bergen tidligere fortalt KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer