Helse og alder:

Derfor er 16- og 70-åringer de mest lykkelige blant oss

En norsk studie tyder på at de eldre stadig får økt livskvalitet.

LYKKE: Lykkeforskningen sier at lykken går i en u-kurve, og at vi har det verst når vi er rundt 40 før det går oppover igjen. FOTO: NTB Scanpix
LYKKE: Lykkeforskningen sier at lykken går i en u-kurve, og at vi har det verst når vi er rundt 40 før det går oppover igjen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi blir både eldre og flere eldre, og et spørsmål mange er opptatt av er hvordan vi har det når vi blir eldre - får vi da flere år med god helse? Og er både 60 de nye 50 og 80 de nye 70?

I forbindelse med SSBs levekårsundersøkelse 2016 er hjemmeboende over 80 år intervjuet om helse. Berit Otnes, seniorrådgiver i seksjon for helsestatistikk i SSB, har sett på tallene og konkludert med at de over 80 år lever sunt og har god helse.

Blant de som var friske nok til å delta i undersøkelsen rapporterte over halvparten å trene hver uke. Seks av ti mener de har god eller svært god helse, og syv av ti sier at sykdom ikke gir begrensninger i hverdagsaktiviteten.

LES OGSÅ: Vi må ikke forledes til å tro at alle 50-åringer må se slik ut for å føle seg fine eller attraktive

Usikre tall

Vi blir flere eldre, og de eldste lever lenger. Om økt alder betyr flere år med god helse eller ikke er et spørsmål mange er opptatte av.

- Det korte svaret er at vi ikke har sikre tall om endring over tid for de som er 80 år og eldre. Der vi har tall fra helseundersøkelsene, ser det ut til at endringene i levevaner og egenvurdert helse fra 2005 til 2015 er små, forteller Otnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer