Derfor er alle søvnstadiene så viktige

Dette skjer i hjernen din når du sover.

SKJER MYE I HJERNEN: - Hjernen er helt fascinerende når vi sover, sier søvnekspert. Visste du for eksempel at vi drømmer i alle søvnstadiene?
SKJER MYE I HJERNEN: - Hjernen er helt fascinerende når vi sover, sier søvnekspert. Visste du for eksempel at vi drømmer i alle søvnstadiene? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søvn er viktig, og det er ikke uten grunn at spørsmål om søvnkvalitet og innsovning er populære. Vi mennesker trenger nok søvn av god kvalitet for å fungere optimalt på dagtid. Hvis ikke blir konsentrasjonen dårligere, vi øker i vekt og kan i verste fall havne i alvorlige ulykker. (Pssst: Dette skjer når du ikke sover en hel natt)

Tradisjonelt har forskere delt søvnen vår inn i fem stadier: våken, døsig, lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Nå viser imidlertid en ny, dansk studie at det blir for enkelt, og at vi går gjennom en rekke flere stadier når vi sover, skriver forskning.no.

Angus Stevner ved Aarhus Universitet har gjennomført en søvnstudie hvor han skannet 57 mennesker mens de sov. Tradisjonelt har forskere brukt elektroder som settes på hodebunnen, mens Stevner har sett på hele hjernen. Han har blant annet undersøkt hvordan oksygenrikt blod beveger seg rundt i hjernen.

Forskeren oppdaget at vi kan bevege oss frem og tilbake mellom ulike søvnstadier, og være i flere stadier samtidig. Han så også at hjernens aktivitet skiftet hyppig.

- De fem søvnstadiene blir brukt for å forklare søvnen på en enkel og forståelig måte. Vi som jobber med søvn vet at det finnes mye mer enn disse søvnstadiene. Hjernen er helt fascinerende når vi sover, og jeg er helt enig i at vi går gjennom mye mer enn fem søvnstadier. Det har vi visst lenge, sier Janne Grønli, som er professor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi på Universitetet i Bergen.

Søvnstadiene sier noe om kvaliteten på søvnen vår, og måles ved å se på raske og langsomme bølger i hjernen.

- Den nye studien ser på det på en litt annen måte, de ser på hjernenettverkene. Den informasjonen som kommer frem der, sammen med den vi har fra før, forteller oss at det skjer mye i hjernen når vi sover. De tradisjonelle søvnstadiene er nok litt for enkle, sier Grønli.

Derfor brukes søvnstadiene

- Søvn er en kompleks og dynamisk prosess, noe som ikke reflekteres i den tradisjonelle fremstillingen av fem stadier, sier Ingvild West Saxvig, som er søvnekspert og forsker ved Haukeland universitetssjukehus.

Når man fortsatt snakker om fire søvnstadier (+ våkenhet) er det fordi man likevel får en del nyttig informasjon på denne måten.

- Du kan kanskje tenke på det omtrent som dette: det er nyttig å vite at bilen som skal plukke deg opp er en rød Ford, selv om du verken vet nyansen av rød, bilmodell, størrelse eller detaljer om motoren. I forskning blir det brukt mange forskjellige metoder for å beskrive søvn og søvnprosesser, avhengig av hva man ønsker å studere, og på sikt vil trolig noen av disse metodene bli mer vanlig å bruke også i klinikken, sier hun.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

VIKTIGE SØVNSTADIER: - Vi må gjennom alle søvnstadiene i løpet av en natt, og alle har sine arbeidsområder og kvaliteter, sier ekspert.
VIKTIGE SØVNSTADIER: - Vi må gjennom alle søvnstadiene i løpet av en natt, og alle har sine arbeidsområder og kvaliteter, sier ekspert. Vis mer

Dette skjer i hjernen

- Hva skjer i hjernen når vi sover da?

- Når vi sover blir de våkenaktive områdene i hjernen hemmet av de som er søvnaktive. De sier ifra om at de må være rolige slik at søvnen kan ta over, forklarer Grønli.

Søvn er en dynamisk prosess der mange av hjernens områder er involvert, og forskere tror at søvnen vår kan ha flere viktige funksjoner.

- Blant annet ser det ut til at søvn kan være viktig for å vaske avfallsstoffer vekk fra hjernen og for å kunne lagre informasjon til hukommelsen. Vi vet også, og alle har vel kjent på kroppen, at søvn er viktig for mental helse, oppmerksomhet og et godt immunforsvar, sier West Saxvig.

LES OGSÅ: Våkner du mye på natta? Dette kan være årsakene

Derfor er søvnen så viktig

Nok søvn av god kvalitet er blant annet viktig for minnene våre. På dagtid lagres minnene i korttidshukommelsen, men de blir flyttet til langtidshukommelsen når vi er i dyp søvn.

SØVN ER VIKTIG: Forskere tror at søvnen vår kan ha flere viktige funksjoner.
SØVN ER VIKTIG: Forskere tror at søvnen vår kan ha flere viktige funksjoner. Vis mer

- Vi må gjennom alle søvnstadiene i løpet av en natt, og alle har sine arbeidsområder og kvaliteter. Du kan tenke at alle søvnstadiene har hver sin arbeidsfunksjon for hjernen. Blant annet bidrar de til å skille ut viktige hormoner, f.eks veksthormon som er viktig for at muskler og skjelett skal vokse, sier Grønli.

Søvnen er også viktig for immunforsvaret, fordi det dannes antistoffer under søvnen. Vi trenger alle søvnstadiene og nok søvn hver natt for at kroppen skal fungere optimalt.

LES OGSÅ: Du kan bestemme hva du drømmer

Drømmer i alle stadier

Mange tror at det kun er under REM-søvnen at vi drømmer, men eksperten sier at vi kan drømme under alle stadiene av søvnen.

- Ofte husker du drømmene fra REM-søvnen, fordi du våkner naturlig etter det stadiet. Da har du drømmen friskt i minnet, forklarer Grønli.

Hvis du derimot blir vekket fra dyp søvn, vil du kunne huske hva du drømte da også.

- Mange blir overrasket over hva de drømmer under dyp søvn. Det kan være livlige drømmer som ikke samsvarer med hva de tenker når de er våkne, sier hun.

LES OGSÅ: - Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer