Føtter

Derfor er den ene foten din større enn den andre

- Det skyldes spesielt to ting, sier eksperten.

FORSKJELLIGE FØTTER: Har du forskjell på føttene dine? I så fall er du ikke alene. Ifølge ekspertene er det nemlig vanligere enn vi tror.  Foto: Shutterstock / Vadim Georgiev
FORSKJELLIGE FØTTER: Har du forskjell på føttene dine? I så fall er du ikke alene. Ifølge ekspertene er det nemlig vanligere enn vi tror. Foto: Shutterstock / Vadim Georgiev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En naturlig årsak til at den ene  foten er større enn den andre er at vi ikke er helt like på høyre og venstre side, forteller Inger Paulsen, som er forbundsleder i Fotterapeutforbundet til KK.no.

Og det er ganske så logisk, for høyre og venstre side av kroppen vår er faktisk ikke like. Bare se på ansiktet ditt; hadde du satt sammen to venstrehalvdeler contra to høyrehalvdeler, ville ansiktet blitt helt annerledes. Slik er det også med føttene våre, de er faktisk ikke helt like (vet du forresten hvorfor du ofte hovner opp i føttene?). Så har du opplevd at den ene foten alltid glir rett inn i alle sko, mens den andre stadig gnager, eller at den ene skoen alltid er «kortere» enn den andre, er det ikke bare noe du innbiller deg - og ifølge Paulsen er det vanligere enn du tror.

Det er helt naturlig at den ene foten er større enn den andre. Det som er veldig viktig er at man kjøper sko etter den største foten og utligner med en såle i den andre hvis den føles for stor. Men er det snakk om andre årsaker som for eksempel forskjell på benlengde, skader i skjelett, ledd eller ligamenter som gjør at skoen føles ubehagelig på den ene foten, bør man ta det mer alvorlig og oppsøke fastlege.

LES OGSÅ: Følg med på føttene dine - de kan avsløre mye om helsen!

- Ulike føtter skyldes to ting

Guy Robert Giltun, daglig leder i Naprapatsenteret, forteller også som Paulsen at forskjell på føttene til en viss grad handler om at kroppshalvdelene våre ikke er like, men at det primært skyldes spesielt to andre faktorer.

- Jeg pleier å dele det i to; noen har en fot som er lengre enn den andre, andre har det funksjonelt. Ikke belastet er føttene dine så å si like lange, men når du belaster føttene blir ene lengre enn den andre. Dette har sammenheng med hvor mye foten pronerer, hvor mye støt den tar i mot.

Giltun forklarer at når foten absorberer støt - altså når man går for eksempel - planer fotens buer ut, og foten blir bredere og lengre. Dersom du har en fot som pronerer mer enn den andre, tar i mot mer støt enn den andre, vil du få en fot som er lengre og bredere enn den andre. 

Hvorfor pronerer noen mer enn andre?

Årsakene til at noen pronerer mer på ene foten er mange. Blant annet kan det komme av at man en gang tilbake i tid har hatt et overtråkk og at man derfor belaster den ene siden mer enn den andre. Uansett, vil resultatet bli ulik størrelse på føttene, sier Giltun og legger til:

- Men som sagt, i tillegg til at ulikhetene kommer av ulik kraft på den ene foten sammenlignet med den andre, kan også forskjell i føttene være medfødt. Hos ganske mange kan forskjellen faktisk være over en hel EU størrelse. 

LES OGSÅ: Så mye forandrer føttene dine seg

Likevel forteller han at hvor mye man merker forskjellen på føttene sine vil variere fra person til person, og at hans erfaring er at det faktisk er ganske mange som ikke er klar over forskjellen de har på føttene sine. 

- Mange har rett og slett blitt vant til forskjellen over mange år og føler den ikke lenger når dem har på seg sko for eksempel. Andre derimot kan være veldig sensitive og veldig klare over forskjellen, selv om den er liten. 

Kan man gjøre noe?

Så er det store spørsmålet om man kan gjøre noe med at den ene foten er større enn den andre, og svaret er både og ifølge ekspertene. Først og fremst anbefaler begge at man oppsøker lege dersom man har større problemer enn at den ene foten føles breiere ut enn den andre.

Men dersom det kun er snakk om bredde er det faktisk ting som kan gjøres og som etterhvert kan forbedre følelsen av at den ene foten er større. 

- Først og fremst, kjøp sko som passer din fot, sier Paulsen og legger til:

- Videre kan det være slik at den ene foten blir belastet mer enn den andre, for eksempel ved en skjevhet i ryggen eller hoftene, noe som fører til at føttene kan oppleves som forskjellige. Dette er også en problemstilling en fotterapeut jobber med. Noen av oss lager såler og avlastninger som kan hjelpe ved en eventuell skjevhet, i tillegg til å lære bort riktig gange, samt diverse øvelser.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer