Solskinn

Derfor er det bra å tilbringe litt tid ute i sola nå!

Det er spesielt tre viktige hormoner som blir påvirket av den.

SOLEN PÅVIRKER OSS: Det finner flere gode grunner til å tilbringe litt tid ute i solen nå. Det kan blant annet gjøre deg mer opplagt!  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
SOLEN PÅVIRKER OSS: Det finner flere gode grunner til å tilbringe litt tid ute i solen nå. Det kan blant annet gjøre deg mer opplagt! Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har solen skint over nesten hele landet. Og som om kalenderen skulle vist «juli» har strender, parker og uteserveringer vært fulle av solglade nordmenn. Mange av oss går rundt med et ekstra stort smil på slike varme og solfylte dager – men vet du hva som egentlig skjer med kroppen din når den får sollys? 

Lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, Wasim Zahid, kan fortelle at sola påvirker kroppen vår på flere måter.  

– Alt liv på jorda er avhengig av sola, så det er klart at det påvirker liv og helse. Vi vet at en del mennesker blir deprimerte når de ikke får nok sollys, og vi tror at solas effekt på humøret virker gjennom det kompliserte hormonsystemet vårt, forklarer han.

Det er altså ikke bare slik at du blir glad fordi det endelig er lysere ute. Sola gjør rett og slett endringer i kroppen din som kan gjøre deg mer tilfreds enn du er gjennom vinterhalvåret, og det er spesielt tre hormoner sola påvirker som gjør at humøret stiger noen hakk.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om hormonene dine

Ja, du blir mer våken av sola

Du har kanskje opplevd at kroppen orker litt mindre om vinteren, og at energinivået stiger når det blir vår. Sola er rett og slett med på å gjøre deg mindre trøtt. Melatonin er et hormon som kontrollerer søvn og våkenhet, og sola påvirker kroppens lager av dette hormonet. 

– Når du får lite sollys går hormonnivået opp og gjør deg mer søvnig, mens mer sollys gjør at melatoninnivåene går ned. Da blir du mer årvåken, mindre trøtt og føler deg mer opplagt, forklarer Zahid. 

Solas evne til å senke melatoninnivåene kan altså være grunnen til at det kan være lettere å sprette opp fra senga om sommeren enn om vinteren. 

LES OGSÅ: Så lite søvn kan gjøre deg syk

Lykke og gode vaner

Vinterdepresjoner er ikke ukjent her i kalde Norge. For mange føles ting litt lettere når det er sol og varme. Zahid forteller at sola også påvirker hormoner som gjør humøret bedre, blant annet serotonin – som er det hormonet som blir påvirket hos personer som går på antidepressiva.

– Serotonin er forbundet med våkenhet og godt humør. Med sola går nivået av serotonin opp, og kan påvirke humøret og gjøre deg mer glad, forteller legen.

For de som føler seg litt tunge til sinns under vintermånedene kan altså sola fungere som en aldri så liten lykkepille. 

Men sola påvirker ikke bare humøret vårt direkte; den kan også hjelpe oss med å skape gode vaner, mener Zahid, og trekker fram hormonet dopamin. 

– Dopamin kalles for belønningshormonet. Det er et hormon som får deg til å gjenta ting ved å skape velbehag når du gjør ting som er fordelaktig for deg. Hormonet trigges av opplevelser og sanseinntrykk. Etter en lang vinter kommer du ut og bombarderes med fuglekvitter, blomster, lukter og flere mennesker. Altså sommer. Det er med på å gi deg et gledesrus, sier Zahid.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt en uvane

Hormonene dine blir påvirket av sola, og kan gjøre deg mer glad.  Foto: Image Source
Hormonene dine blir påvirket av sola, og kan gjøre deg mer glad. Foto: Image Source Vis mer

Og så klart; D-vitamin

Som både leger og melkekartonger forteller oss nordboere: D-vitamin er viktig for oss, året rundt. Om sommeren er det sola som hjelper oss med å fylle opp disse lagrene.

– Det er nødvendig for en rekke funksjoner i kroppen, så det er lurt å være ute i sola om sommeren for å få produsert mest vitamin D.

Vitamin D er også med på å forbedre humøret ditt. Det henger nemlig sammen med serotonin.

- Studier tyder på at nok vitamin D styrer seratoninnivåene og kan påvirke humøret, sier Zahid.

Men som med alt annet er moderasjon viktig. Selv om sola definitivt er nyttig for humøret vårt, advarer Zahid mot å overdrive solingen.  

– For mye av alt kan være et problem, også hvis du får for mye sol. Vi vet at Norge har en dyster statistikk med hudkreft. Vær forsiktig og beskytt huden med både solfaktor, klær og hatter, råder han.

LES OGSÅ: Faktor 30 kan bli faktor 7 hvis du bruker for lite solkrem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer