Banning:

Derfor er det godt å banne på trening

Og kanskje kan det til og med gjøre deg sterkere.

BANNING: Å banne på trening kan øke prestasjonen ifølge britisk forskning. FOTO: NTB Scanpix
BANNING: Å banne på trening kan øke prestasjonen ifølge britisk forskning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kan nok synes det er deilig å banne litt fra oss i blant, og selv om noen kanskje ville nektet så banner nok de aller, aller fleste.

- Jeg vil si at omtrent alle banner, sier Ruth Eldbjørg Vatvedt Fjeld, som er professor i Nordiske språk ved Universitetet i Oslo, og ekspert på banning.

- Jeg hører jo folk si at «nei, herregud, jeg banner aldri», ler hun.

LES OGSÅ: Hvorfor har menn vanskeligere for å snakke om følelser?

Kan heve smerteterskelen

Ofte banner vi når vi blir irriterte, og mange har nok kjent at det kan hjelpe med å få lettet litt på trykket. Det er faktisk også gjort studier som viser at banning kan ha såpass effekt at smertetoleransen vår øker.

I 2012 gjorde forskere ved Keele University i England en studie der de fant at banning kunne gjøre at du holdt ut lenger i smerte.

Forskerne ba da 67 studenter om å holde hendene sine i iskaldt vann. En gang mens de bannet og en gang mens de brukte et nøytralt ord. Når studentene bannet holdt de ut lenger før hendene deres ikke tålte mer kulde.

Videre målte også forskerne blant annet hjertefrekvensen hos deltakerne og så at den økte hos studentene mens de bannet.

- Vi så da at det å banne økte hjertefrekvensen og at det kan sette i gang en «fight or flight»-respons, forklarer psykologiprofessor Richard Stevens, som ledet studien, til KK.no .

«Fight or flight»-responsen er en måte kroppen vår reagerer på når vi blir redde eller sinte. Kroppen gjør seg, gjennom å øke produksjonen av forskjellige hormoner, klar til kamp, eller til å løpe sin vei.

- Det ser altså ut som at det å banne kan sette i gang en naturlig smertelindring, forteller Stevens.

LES OGSÅ: Metodene som lindrer fødselssmerter

Gjør banning deg sterkere?

På grunn av disse funnene ville forskerne også teste om kunne brukes på treningssenteret. De har nylig funnet at banning også kan øke prestasjonene dine på trening.

En gruppe med 29 deltakere ble bedt om å gjøre en test på sykkel, mens en gruppe på 52 mennesker ble bedt om å gjøre en test på håndgripestyrken - med og uten banning. Hos begge gruppene bedret prestasjonene seg når deltakerne bannet.

- Du kunne løfte flere kilo, men det var ikke noen effekt på hjertefrekvensen, så vi fant ikke den samme «fight or flight»-responsen, forteller Stevens.

Men andre ord kan kanskje banningen fungere som en god måte å distrahere seg selv på. I hvert fall så forskerne at deltakerne kunne løfte i gjennomsnitt to kilo mer og at de på spinningsykkel hadde en maksbelastning på i gjennomsnitt 24 watt mer når de bannet seg gjennom økta.

LES OGSÅ: Navnet du gir barnet ditt kan være langt viktigere enn du tror

Banning kan gi en følelse av renselse

Det kan altså være slik at du kan bli både sterkere og mer tolerant overfor smerte bare ved å ta i bruk noen litt saftigere gloser enn til vanlig, men språkforsker Fjeld er heller usikker på hvor viktig en slik effekt er for følelsen av å ha kontroll. Det at banning kan sette i gang en fysisk prosess i kroppen er imidlertid ikke umulig.

- Vi sier at det å banne kan føles som en slags katarsis, som betyr å få renset ut, forteller Fjeld.

Du har sikkert opplevd at bare det å spytte ut noen saftige ord kan gjøre deg litt lettere til sinns, og det er nok også grunnen til at de ofte kommer hyppigere når vi er irriterte, sinte eller føler smerte.

- Når du får si de ordene, så kan du kjenne at du får litt renselse, og at det kan være godt å få sagt det, sier Fjeld.

LES OGSÅ: Viser han ikke følelsene sine?

FORBANNER DU GNAGSÅRET? Vi banner ofte når vi er irriterte eller føler på smerte. FOTO: NTB Scanpix
FORBANNER DU GNAGSÅRET? Vi banner ofte når vi er irriterte eller føler på smerte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Handler om tabuer og makt

Men hva er egentlig banning? Det å definere et banneord er ikke så lett, for vi banner forskjellig. Tradisjonelt har de aller fleste banneord hatt religiøst opphav.

- Enten så ønsker man noe vondt over andre, eller så forbanner man seg selv, forklarer Fjeld.

Det har altså vært overnaturlige krefter som har vært involvert, men ofte bruker vi også ord vi ikke egentlig vet hva betyr, men som er etablert som kraftuttrykk. Et eksempel er «søren», som kanskje høres mildt ut, men er en omskrivning av «satan».

Det er imidlertid ikke sikkert det er de ordene du føler du trenger når du står med hendene i isvann, for Fjeld kan også fortelle at de gamle banneordene rett og slett ikke fungerer like godt lenger.

Effekten banneordene har, kommer av nettopp tabuene rundt å bruke dem – at det er litt ulovlig. I dag er ikke det å bruke Guds eller djevelens navn på den måten like virkefullt, og vi har begynt å ty til ord som referer til sex istedenfor. Sykdom og smitte har også vært brukt både i eldre og nyere tid – som i «pokker», som egentlig er en smittsom sykdom – kopper, og «dritt», som er mer brukt i dag.

Det hele handler i til syvende og sist om makt. Noen har sagt at vi ikke får bruke disse ordene, og reglene for hva vi kan si og ikke gjør det ekstra deilig å smelle til med dem når vi er sinte, triste eller i smerter.

- Det er litt godt å få sagt det – å opponere og bruke et ordforråd som markerer litt.

LES OGSÅ: Er utroskap den siste tabuen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer