HULLET I PASTASLEIVA: Visste du at hullet i pastasleiva har en helt spesiell funksjon?  Foto: Shutterstock / Sandra Cunningham
HULLET I PASTASLEIVA: Visste du at hullet i pastasleiva har en helt spesiell funksjon? Foto: Shutterstock / Sandra Cunningham Vis mer

Pastasleiv

Derfor er det hull i midten av pastasleiva

Det har en helt spesiell funksjon.

Publisert
Sist oppdatert

Pasta er alltid en middagsvinner, enten du skal lage kremet carbonara, tortellini med fyll eller klassikeren spagetti bolognese (som forresten smaker supergodt med hjemmelaget pastasaus). Trenger du litt inspirasjon? Du finner flere oppskrifter med pasta her

Et problem jeg ofte møter på når jeg skal lage pasta, og da spesielt spagetti bolognese, er at jeg koker altfor mye. Noe som igjen resulterer i at jeg spiser altfor mye – og som vi alle vet er ikke det ikke særlig bra, da pasta inneholder en god del karbohydrater.

Vel, nå ser det seg at det finnes en enkel løsning på problemet - og den har vært rett for nesen på deg hele tiden!  

LES OGSÅ: 10 supertips for å gå ned i vekt

Hullet i pastasleiva tilsvarer én porsjon 

Ifølge det svenske nyhetsnettstedet Expressen.se kan du måle opp riktig mengde pasta ved hjelp av hullet i midten av pastasleiva – det skal nemlig tilsvare én porsjon! Så nå er det bare å fylle opp hullet etter hvor mange dere er som skal spise middag. Genialt, eller hva?

Det er imidlertid en del som mener at hullet har en helt annen funksjon - nemlig at vannet renner av pastaen når du tar den opp av kjelen. Jeg vet ikke med dere, men jeg liker den første teorien mye bedre, og har store planer om å teste den neste gang jeg skal ha pasta til middag. 

<strong>HULLET ER DER FOR Å MÅLE OPP ÉN PORSJON:</strong> Mange mener at hullet i pastasleiva er der til å måle opp én porsjon.  Foto: Shutterstock / Nordling
HULLET ER DER FOR Å MÅLE OPP ÉN PORSJON: Mange mener at hullet i pastasleiva er der til å måle opp én porsjon. Foto: Shutterstock / Nordling Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du spise pasta uten å bli tjukk 

Slik koker du perfekt pasta 

Har pastaen din for vane å bli overkokt, vassen og klebete? Da kan du ta en titt på tipsene nedenfor. Følger du disse vil du få perfekt pasta hver eneste gang

1. Bruk en stor kjele og mye vann: Pasta bør ha rikelig med plass og vann under kokingen, ellers blir det bare klabb og babb. Regelen er omtrent to liter vann til 200 gram pasta. Vannet skal koke skikkelig før du har pastaen i. 

2. Ha salt i vannet: Pasta skal kokes i saltet vann, for da slipper du den slimete overflaten, og pastaen blir jevnere kokt. Ha en teskje salt per liter vann, og hell i saltet etter at vannet har kokt opp. Saltet hjelper til å øke koketemperaturen. 

3. Rør godt og la det fosskoke: Opplevd at pastaen kleber seg når du har den i kjelen? Dette skjer fordi straks pastaen begynner å mykne frigjøres stivelse. Når du har pastaen oppi, skal du røre godt rundt slik at pastaen ikke kleber seg sammen eller til bunnen av kjelen. Deretter lar du pastaen fosskoke i fred. Ikke ha lokk på, da koker det bare over.

4. Ta en test: Når du er omtrent ett minutt under anbefalt koketid, bør du smake på pastaen og sjekke konsistensen. Al dente betyr ikke at den skal være hard inni, men gi lett tyggemotstand. Fullkornspasta er enklere å få al dente - den blir faktisk aldri helt myk inni.

5. Unngå klebete pasta: Skal du spise pastaen med en gang, tar du den av platen når den er al dente, heller den over i en sil og lar vannet renne av. Lar du pastaen ligge og vente litt, bør du ha over noen dråper olje. Er det en stund til pastaen skal serveres, bør du trekke fra et par minutter på koketiden, helle av vannet, og ha pastaen over i kjelen igjen og la den stå der med lokk på. Da etterkokes den, og blir al dente i tide til den skal serveres. Litt olje er smart, så blir den ikke klebete.

Og i denne saken kan du lese om hvordan du kan unngå at pastavannet koker over! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer