Trening

Derfor er det lurt å være sterk

Kan redusere risikoen for type 2 diabetes med mellom 30 og 40 prosent.

TREN STYRKE: En til to økter med styrketrening i uken kan redusere risikoen med type 2 diabetes med mellom 30-40 prosent. Kombinerer du treningen med kondisjon kan det redusere risikoen for opp mot 60 og 70 prosent. Foto: AntonioDiaz - Fotolia
TREN STYRKE: En til to økter med styrketrening i uken kan redusere risikoen med type 2 diabetes med mellom 30-40 prosent. Kombinerer du treningen med kondisjon kan det redusere risikoen for opp mot 60 og 70 prosent. Foto: AntonioDiaz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du glemmer vel ikke styrketrening?

Selv om det er kjent at kondisjonstrening er det svært effektivt for fettforbrenningen, skal du slett ikke undervurdere styrketrening.

Og det er ikke den eneste fordelen ved styrketrening.

En fersk studie publisert i PLOS Medicine viser nemlig at sterke kvinner i 30-årene - det vil si, de som trener styrke hver uke, sjeldnere får type 2 diabetes.

LES OGSÅ: Trene i kulda? Husk dette

Så ofte bør du trene styrke

Det er blitt sagt at du aldri skal kutte ut styrketreningen - noe som spesielt gjelder kvinner.

Og hvis bare to styrkeøkter i uken - enten det er med vekter eller apparater, er alt som skal til for å redusere risikoen for diabetes type 2, er det kanskje ikke så rart!

Et team med forskere ved Syddansk universitet undersøkte informasjon hentet fra 100.000 kvinnelige sykepleiere i alderen 36-81 år, som hadde deltatt i to andre studier.

– Vi ser rundt 30-40 prosent lavere risiko for diabetestype 2 blant kvinner som rapporterer mer enn 150 minutter i uken med muskelstyrkende aktivitet, sammenlignet med kvinner som ikke driver slik aktivitet, sier Anders Grøntved, en sentral bidragsyter i studien, til Forskning.no.

Og kombinerer du styrketrening med et par kondisjonsøkter, kan du senke risikoen ytterligere - faktisk med mellom 60-70 prosent. Blant kvinnene i studien tilsvarte dette minst to og en halv time kondisjonstrening i tillegg til styrke.

LES OGSÅ: Så mye må du trene for å gå ned i vekt

YOGA: Selv om styrketrening og kondisjonstrening er det mest effektive for å redusere effekten, skal du ikke undervurdere effekten av bevegelighetstrening som yoga og pilates.  Foto: Per Ervland
YOGA: Selv om styrketrening og kondisjonstrening er det mest effektive for å redusere effekten, skal du ikke undervurdere effekten av bevegelighetstrening som yoga og pilates. Foto: Per Ervland Vis mer

Også annen trening er svært effektiv

Det er heldigvis ikke dermed sagt at du må legge ut på joggetur til krampen tar deg og du kjenner blodsmaken i munnen.

Det viser seg nemlig at også mindre intens muskelarbeid, som for eksempel yoga, pilates eller annen trening som tøyer og strammer, kan ha en positiv effekt.


– Yoga kan være bra for å øke og opprettholde muskelstyrke og utholdenhet, forteller forskerne.

For den beste effekten, kan det imidlertid være lurt å ta opp intensiteten litt mer enn dette. Blant kvinnene som trente to og en halv time kondisjon i uken, var det hovedsaklig snakk om svømming og løping.

Ellers er også en daglig og frisk spaserturå anbefale.

– Ut fra hva vi vet om effekter av aerob trening, for eksempel på risiko for hjerte- og karsykdom, vil vår brede anbefaling være at man daglig bør utføre aktiviteter som fremmer kondisjonen, fortsetter Grøntved.

Hvis du virkelig ikke kan fordra kondisjonstrening, viser altså denne studien at styrketrening likevel kan være et godt alternativ for å redusere risikoen for livsstilsykdommer som type 2 diabetes.

LES OGSÅ: Stryketrening effektivt for røykeslutt

IKKE DROPP STYRKE: Faktisk er styrketrening helt sentralt, også når det gjelder fettforbrenning. Etter en odentlig økt kan etterforbrenningen faktisk fortsette i opp til 24 timer.  Foto: Ammentorp - Fotolia
IKKE DROPP STYRKE: Faktisk er styrketrening helt sentralt, også når det gjelder fettforbrenning. Etter en odentlig økt kan etterforbrenningen faktisk fortsette i opp til 24 timer. Foto: Ammentorp - Fotolia Vis mer

Supereffektivt for å forbrenne fett

Ikke nok med at styrketrening kan redusere risikoen for type 2 diabetes, men det er faktisk noe av det mest effektivt for å forbrenne fett.


Styrketrening bygger muskler, og jo mer muskler du har, desto mer forbrenner du.

Tøff kondisjonstrening, som løping, kan riktignok være svært effektivt for å få bedre kondisjon og svi av kalorier, men styrketrening brenner også mest fett i tidsperioden etter trening – gjerne i opp mot 24 timer.

– Det er helt riktig at kroppen brenner mer fett og kalorier etter styrketrening enn kondisjonstrening, har ernæringsterapeut og personlig trener Inge Thomas Ravlo tidligere uttalt til KK.no:

– Grunnen til dette er at musklene jobber lenger etter styrketrening enn etter kondisjonstrening. De bygges opp igjen, og dette koster kalorier.

For å få maks forbrenningseffekt av styrketreningen, må du imidlertid løfte og pushe deg forbi komfortsonen.

– For å oppnå denne effekten bør man trene styrke litt hardt, sier Ravlo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer