Vektnedgang:

Derfor er det så vanskelig å holde vekten

- Det handler om psykologi og motivasjon og det handler om at det er fysiologisk vanskelig, sier forsker.

VEKTNEDGANG: Omkring 80 prosent går opp i vekt etter en slankekur, ifølge Catia Martins ved NTNU. FOTO: NTB Scanpix
VEKTNEDGANG: Omkring 80 prosent går opp i vekt etter en slankekur, ifølge Catia Martins ved NTNU. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå ned i vekt er én ting – det er å holde den som er vanskeligst, og faktisk vil de aller fleste gå opp igjen i vekt etter en slankekur. Det er nok også svært gode grunner til at vekten sjeldent holder seg nede, for etter en slankekur blir du hardt motarbeidet av din egen kropp.

Vi mennesker er vanedyr, og en varig endring av livsstilen er vanskelig. I tillegg til det så vil rett og slett ikke kroppen din at du skal ned i vekt.

- Det å gå ned i vekt er noe kroppen oppfatter som en fare. Den vil gjøre deg sulten slik at den får kroppen opp i vekt igjen, sier Jøran Hjelmæseth, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Dette skjer ved at det produseres sulthormoner som sender signaler til hjernen om at det er manko på mat og at du må spise.

LES OGSÅ: Ikke slank deg som overvektig og frisk

Sulthormonet synker ikke igjen

Catia Martins er førsteamanuensis på Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU. Hun har sammen med norske og danske kolleger nylig publisert en studie der de konkluderer med at økningen av sulthormonet ghrelin ikke bare øker når vi er på «slanker’n», men at nivået forblir høyt. De 34 deltakerne hadde en gjennomsnittlig BMI på rundt 42. De gikk gjennom en livsstilsendring med trening og kalorirestriksjon, samt kognitiv terapi, og gikk ned i vekt. I løpet av de to årene forskerne fulgte dem var det en økning i ghrelinnivået og sultfølelsen hos deltakerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer