Søvn:

Derfor er det så vanskelig for noen å legge seg om kvelden

Klarer du ikke å legge fra deg PC-en eller telefonen om kvelden? Vi har hørt med en psykolog og en mental trener - slik kommer du deg i seng!

LEGGER SEG SENT: Det er mange ulike årsaker til noen legger seg for sent. FOTO: NTB
LEGGER SEG SENT: Det er mange ulike årsaker til noen legger seg for sent. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen ganger er det skikkelig vanskelig å legge seg. Vi skal jo bare se én episode til... Og én til... Også må vi jo svare på meldingene som tikker inn på gruppechatten, runde «storiene» på Instagram, og kanskje får vi plutselig en god idé til et prosjekt som vi føler vi ikke kan vente med.

Og plutselig er klokken langt over akseptabel leggetid for å fungere noenlunde greit på jobb dagen etter.

Mens noen er irriterende flinke til å følge søvnrådene, og legger seg før klokken bikker 22, er det andre som drøyer leggetiden så lenge de kan. Noen er B-mennesker, og har rett og slett mer energi på kvelden, mens andre har en slags aversjon mot å legge seg - selv om de er trøtte.

Hva kommer dette av? Og hvordan kan vi komme oss i seng? Vi har hørt med ekspertene.

Så viktig er søvn

Mental trener ved dinmentaltrener.no, Astrid Lauritzen, forklarer hvor viktig søvn er for helsen vår:

- Jeg vet at mange merker det på humøret etter de har hatt en dårlig natts søvn. Du vil kanskje kjenne deg mer irritabel og det går ofte utover konsentrasjonen og evnen til å ta gode beslutninger. Jeg tenker også at i disse tider da det er mye snakk om å styrke immunforsvaret, så er kanskje det å jobbe med gode søvnrutiner noe av det beste vi kan gjøre for å styrke helsen vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer