Noen ganger er det skikkelig vanskelig å legge seg. Vi skal jo bare se én episode til... Og én til... Også må vi jo svare på meldingene som tikker inn på gruppechatten, runde «storiene» på Instagram, og kanskje får vi plutselig en god idé til et prosjekt som vi føler vi ikke kan vente med.
Og plutselig er klokken langt over akseptabel leggetid for å fungere noenlunde greit på jobb dagen etter.
Mens noen er irriterende flinke til å følge søvnrådene, og legger seg før klokken bikker 22, er det andre som drøyer leggetiden så lenge de kan. Noen er B-mennesker, og har rett og slett mer energi på kvelden, mens andre har en slags aversjon mot å legge seg - selv om de er trøtte.
Hva kommer dette av? Og hvordan kan vi komme oss i seng? Vi har hørt med ekspertene.

- Verden er ikke laget for B-mennesker
Så viktig er søvn
Mental trener ved dinmentaltrener.no, Astrid Lauritzen, forklarer hvor viktig søvn er for helsen vår:
- Jeg vet at mange merker det på humøret etter de har hatt en dårlig natts søvn. Du vil kanskje kjenne deg mer irritabel og det går ofte utover konsentrasjonen og evnen til å ta gode beslutninger. Jeg tenker også at i disse tider da det er mye snakk om å styrke immunforsvaret, så er kanskje det å jobbe med gode søvnrutiner noe av det beste vi kan gjøre for å styrke helsen vår.
Lauritzen forklarer at når vi sover, har kroppen og hjernen det ekstra travelt med å sette i gang prosesser som reparer, finjusterer og bearbeider all informasjon som vi har vært utsatt for den dagen.
- Målet med disse prosessene er å sikre innlæring, hukommelse, opprettholde immunsystemet, behandle stress og ikke minst gi oss ny energi. Nesten alle voksne har behov for 7-8 timers søvn, og får vi mindre søvn, så er det en del av disse prosessene vi går glipp av.

Vil ikke legge seg
Når vi vet hvor viktig søvn er for helsen vår, og vi stadig merker konsekvensene av å ikke legge oss tidlig nok - hvorfor klarer vi aldri å bare «skjerpe oss», og få den søvnen vi trenger? Vel, det er ikke sikkert det er så enkelt ...
Psykologspesialist Ingrid Sønstebø forteller til KK at det er ulike årsaker til at man legger seg sent.
- De av oss som er B-mennesker, strever med å sovne tidlig. Det er ikke fristende å ligge og vente på å få sove, forklarer hun.
Noen utsetter/prokrastinerer:
- Når vi sovner, våkner vi kanskje opp til en trøtt morgen, med plikter som jobb og skole. Mange utsetter dette, og koser seg heller med kvelden lengst mulig.
B-menneskene og de som prokrastinerer har dermed ikke nødvendigvis søvnproblemer - de ønsker heller å få mest mulig ut av kvelden. Disse opplever gjerne kveldene som positive, selv om de nok er trøtte dagen etter.
Men andre opplever at det er vonde tanker og ubehag som holder dem våkne om kvelden og om natten, selv om de gjerne skulle sovet.
- Noen plages med mareritt, og utsetter i det lengste å legge seg for å slippe de vonde drømmene. Mange ligger våkne og grubler når de legger seg, strever med vanskelige tanker. Da er det mer fristende å se på Netflix litt til, for å holde tankene unna, forklarer Sønstebø.
Man kan også legge seg sent fordi man lider av insomni:
- Dette er en søvnlidelse som kjennetegnes av dårlig eller lite søvn grunnet innsovningsvansker, urolig søvn eller tidlig oppvåkning. Husk at det finnes god behandling for insomni!
En annen årsak, som oftest gjelder for unge, er at mye av det sosiale livet foregår på nett på sene kvelder eller netter.
- Er man ikke pålogget, er man ikke med. Det kan også gjelde gamere, som spiller med mennesker på andre siden av kloden.

6 ting som kan påvirke hva du drømmer
Plages du av vonde tanker når du legger deg?
Dersom du er et B-menneske eller en prokrastinatør, får du tips til å bedre leggerutinen senere i artikkelen.
Dersom du «ufrivillig» holdes våken, kan det være at du har nytte av å lese hva universitetslektor og søvnekspert Gaby Badre spør sine pasienter med søvnproblemer om. KK har tidligere skrevet at det første Gaby Badre gjør når han møter pasienter, er å sette seg ned et par timer for å skape seg et bilde av problemet:
– Jeg pleier å se på tre ulike faktorer. Først: Hvilke forutsetninger ligger til grunn for at pasienten kan ha utviklet disse problemene? Er det søvnforstyrrelser i familien eller i slekten? Deretter: Hvilke triggerfaktorer kan vi identifisere? Er det skjedd noe spesielt den siste tiden? Har personen gjennomgått en krise? Og til slutt: Er det noen vanskeligheter som burde ha forsvunnet, som i stedet er blitt verre? Hodepine? Hjertebank? Nedstemthet?
En vanlig kommentar fra pasientene til Gaby Badres er: «Hvis jeg bare fikk sove ordentlig, ville alt vært bra.»
– Da pleier jeg å snu på det og si: «Løs problemene, da kommer du til å sove godt.»
Det kan være at du har nytte av å søke hjelp dersom det er vonde tanker som gjør at du ikke ønsker å legge deg.

Marianne har hatt natteskrekk i 30 år: - Jeg kaster meg ut av senga

Astrid Lauritzens råd til å få til en god leggerutine
Uansett hva som er årsaken til at du ikke klarer å legge fra deg PCen eller telefonen om kvelden, kan det kanskje hjelpe med noen gode søvnråd.
Her er Astrid Lauritzens beste tips til å få til en leggerutine om kvelden, sånn at vi kan våkne uthvilte neste morgen:
1. Regelmessig mosjon gjør det enklere å sovne, det øker også kvaliteten på søvnen for veldig mange. Unngå å trene rett før leggetid, for da kan det ha motsatt effekt.
2. Forberede deg gjerne før leggetid, demp lyset og les gjerne i en bok eller lytt til avslappende musikk.
3. Prøv også å gå til sengs til en fast tid, kroppen trives best med en fast rutine. Unngå koffein rett før sengetid.
4. Det er også lurt å huske på at soverommet er ikke et kontor. Unngå e-post, sms og lignende før sengetid. Det kan sette i gang et tankekjør. Jeg bruker også anbefale å ikke ha TV eller PC på soverommet.
5. Hvis du plages med mye tanker før du skal sovne, kan det være fint å ha en blokk der du skriver ned alle tankene dine eller ideene dine eller gjøremål som skal huskes.
6. Hvis du ikke får sove så ikke bli liggende, stå opp og gjør noe avslappende, ta et varmt bad eller noe som får deg til å slappe av.