Hjerteflimmer

Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

Har større risiko enn menn for slag, hjerteinfarkt og død.

HJERTEFLIMMER: Flere og flere får hjerteflimmer.  Foto: Shutterstock / I'm friday
HJERTEFLIMMER: Flere og flere får hjerteflimmer. Foto: Shutterstock / I'm friday Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnehjertet er et realativt nytt forskningsområde, og det er kun den senere tiden man har fått øynene opp for at menn og kvinners hjerter fungerer forskjellig. Mens menn gjerne får symptomer som tungpustethet og press over brystet ved hjerteflimmer (atrieflimmer), får ofte kvinner symptomer som det ikke er like lett å relatere til hjertet.

- De klassiske symptomene på hjerteflimmer er at du kjenner du har et urolig hjerte, at du kjenner et press over brystet, og at du får tung pust, forteller hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, Maja Lisa Løchen.

- Kvinner har ofte atypiske symptomer, som tretthet, svakhet og angst, og det gjør at det ofte tar lenger tid å stille diagnosen.

Løchen har blant annet vært med å skrive bøkene «Kvinnehjerter» og «Kaotiske hjerter». Sistnevnte handler om nettopp hjerteflimmer, og epidemien hun og medforfatter Dag Steinar Thelle mener vi står ovenfor.

LES OGSÅ: Hjerneslag: Noen risikofaktorer er unike for kvinner

Farligere for kvinner

Samtidig som at de med annen hjertesykdom er mer disponert for hjerteflimmer, disponerer også hjerteflimmer for blodpropp inne i hjertets forkammer der atrieflimmer oppstår, som igjen kan gi hjerneslag eller hjerteinfarkt. Denne risikoen har vist seg å være større hos kvinner enn hos menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer