Hjerteflimmer

Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

Har større risiko enn menn for slag, hjerteinfarkt og død.

HJERTEFLIMMER: Flere og flere får hjerteflimmer.  Foto: Shutterstock / I'm friday
HJERTEFLIMMER: Flere og flere får hjerteflimmer. Foto: Shutterstock / I'm friday Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnehjertet er et realativt nytt forskningsområde, og det er kun den senere tiden man har fått øynene opp for at menn og kvinners hjerter fungerer forskjellig. Mens menn gjerne får symptomer som tungpustethet og press over brystet ved hjerteflimmer (atrieflimmer), får ofte kvinner symptomer som det ikke er like lett å relatere til hjertet.

- De klassiske symptomene på hjerteflimmer er at du kjenner du har et urolig hjerte, at du kjenner et press over brystet, og at du får tung pust, forteller hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, Maja Lisa Løchen.

- Kvinner har ofte atypiske symptomer, som tretthet, svakhet og angst, og det gjør at det ofte tar lenger tid å stille diagnosen.

Løchen har blant annet vært med å skrive bøkene «Kvinnehjerter» og «Kaotiske hjerter». Sistnevnte handler om nettopp hjerteflimmer, og epidemien hun og medforfatter Dag Steinar Thelle mener vi står ovenfor.

LES OGSÅ: Hjerneslag: Noen risikofaktorer er unike for kvinner

Farligere for kvinner

Samtidig som at de med annen hjertesykdom er mer disponert for hjerteflimmer, disponerer også hjerteflimmer for blodpropp inne i hjertets forkammer der atrieflimmer oppstår, som igjen kan gi hjerneslag eller hjerteinfarkt. Denne risikoen har vist seg å være større hos kvinner enn hos menn.

- Hos unge, det vil si de under 65 år, som er friske ellers, så er det ingen spesiell risiko for slik blodpropp, men for de over 65 år, eller de som har høyt blodtrykk, diabetes eller annen hjerte- og karsykdom, så øker risikoen for blant annet slag. 20 prosent av alle hjerneslag skyldes hjerteflimmer, forteller Løchen.

- Ofte oppdages hjerteflimmer også først etter et hjerneslag. Kvinner har i tillegg større risiko for hjerteinfarkt hvis de har hjerteflimmer og de har større risiko for å dø av følgesykdom etter hjerteflimmer.

LES OGSÅ: Therese (26) fikk slag mens hun var gravid

Får dårligere behandling enn menn

Hva som er grunnen til at kvinners risiko ved hjerteflimmer er større vites ikke, men vi vet at kvinnehjertet skiller seg fra mannens, og at det samtidig er litt vanskeligere å forske på.

Heller ikke hva som er grunnen til at kvinner i mindre grad enn menn får tilstrekkelig behandling for tilstanden finnes det noe klart svar på.

- Vi vet at kvinner oftere får et dårligere behandlingstilbud, og at de også oftere er kortere tid i effektiv behandling, forteller Løchen.

Årsakene til dette kan være mange. Hjerteflimmer hos kvinner er vanskeligere å oppdage, og det kan være vanskeligere å se alvorlighetsgraden selv når diagnosen er satt. De atypiske symptomene kan forveksles med stress og det å være sliten og overarbeidet. 

LES OGSÅ: Du kan dø av hjertesorg

130 000 har hjerteflimmer

Tall fra Tromsø-undersøkelsen, basert på Løchen og medarbeideres forskning, viser at omkring 2,2 prosent kvinner og 3,3 prosent menn i Tromsø har hjerteflimmer.

Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke regner med at omlag 100 000 har diagnosen hjerteflimmer, mens rundt 30 000 har uoppdaget hjerteflimmer. Den viktigste risikofaktoren er alder, og i takt med at befolkningen blir eldre, blir hjerteflimmer også en mer og mer vanlig diagnose.

- Andre risikofaktorer er annen hjertesykdom, høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, for lite fysisk aktivitet og intensiv fysisk aktivitet. I dag er prognosene ved hjertesykdom generelt bedre, slik at flere overlever. Det igjen gjør at flere har hjerteflimmer, forklarer Løchen.

I tillegg kan høyt alkoholkonsum også øke risikoen for atrieflimmer, forteller Helge Istad, som er spesialist i indremedisin og medisinskfaglig rådgiver i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL). 

- Den viktigste årsaken er at man i mange år har vært behandlet for høyt blodtrykk, særlig hvis blodtrykket har vært for dårlig regulert, forteller han. 

- Hos mange kvinner som har gått lenge med dårlig regulert blodtrykk og/eller diabetes oppdager man ved EKG-taking at har utviklet hjerteflimmer uten at de visste om det.

LES OGSÅ: Diabetes type 2: De vanligste symptomene

Vanskeligere å oppdage når vi blir eldre

Han mener imidlertid det at symptomene menn og kvinner kjenner ved atrieflimmer er forskjellige, kan ha å gjøre med at kvinner ofte er eldre enn menn når de får sykdommen. 

- En femtiåring som får atrieflimmer merker det ofte i uttalt grad, vanligvis ved at hun eller han kjenner den uregelmessige pulsen, og at de får påfallende dårligere fysisk form.

- En 75-åring som utvikler atrieflimmer vil ofte ikke merke noe, og det oppdages tilfeldig hos legen når det blir tatt et EKG.

Han forklarer at hos de yngste spiller forkamrene i hjertet en større rolle ved hjertets pumping av blod fremover i systemet. Dermed vil man ikke nødvendigvis kjenne forstyrrelsene i hjertet når man blir eldre. 

- Dette setter jo igjen fokus på at fastlegene bør bli raskere til å ta EKG på alle over 65-årsalder – for slik å avdekke atrieflimmer hvis det foreligger. Mange tragiske hjerneslag kan forhindres ved en slik praksis, påpeker Istad, som mener alle fastleger bør gjøre en EKG-undersøkelse på pasienter over 65, uansett om de er plaget med hjertet eller ei. 

LES OGSÅ: Dette bør du sjekke hos legen

Kvinner med atrieflimmer har dårligere livskvalitet

- Symptomer på atrieflimmer kan være svimmelhet, tungpusthet, tretthet, press over brystet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, angst og fatigue. På tross av at kvinner er mer plaget av symptomene blir færre behandlet med elkonvertering (elektrostøt) og ablasjon (behandling med radiostråler), sier Charlotte Ingul, som er spesialist i hjertesykdommer ved Aleris Sykehus Solsiden i Trondheim, og forsker ved NTNU. 

I tillegg kan kvinner, ifølge henne, ha mer bivirkninger mot medisiner mot atrieflimmer enn menn.   

Ingul forteller også at forskjeller mellom kjønnene i symptomer kan være tilfellet ved flere typer hjertesykdom.  

- Det er vanskeligere å stille diagnosen på hjerte- og karsykdommer hos kvinner, da de kan ha atypiske symptomer. Kvinner må derfor være ekstra observante og følge med selv. Menn og kvinner kan i hovedsak oppleve de samme symptomene på hjerteinfarkt – som blant annet brystsmerter og strålinger ut til venstre arm. Det skumle er at kvinner også kan få andre smerter og symptomer, som ofte kan være vanskelige å identifisere.

- Symptomene på iskemisk hjertesykdom (angina) og hjerteinfarkt kan ofte være mindre spesifikke. Disse kan være verk i rygg, nakke, mellomgulvet, vanskeligheter med å puste, at man føler seg svimmel, kaldsvetter eller at man rett og slett er veldig sliten. Kvinner kan også få mer typiske brystsmerter, som smerte i brystet, arm og skulder. 

LES OGSÅ: Treningen som har positiv effekt på hjertet ditt

Viktig med rask behandling

Hjerteflimmer er i seg selv ikke farlig, men over tid kan det slite på hjertet og slike øke risikoen for hjertesvikt. Det farligste med å ha ubehandlet hjerteflimmer er faren for blodpropp. 

Behandlingen er oftest blodfortynnende, som reduserer blodproppfaren. Ved veldig hurtig hjerteflimmer kan man også få medisiner som skal bremse frekvensen av hjerteslagene, men dette er ikke alltid nødvendig.

- Om man har akutt hjerteflimmer, kan det også være aktuelt å få stabilisert hjertet igjen med elektrostøt, slik at det går over i vanlig rytme. For noen er det aktuelt med ablasjon, som vil si at man brenner av de impulsene som gir hjerteforstyrrelsen, forteller Istad. 

- Det er viktig at det startes med blodfortynnende behandling med en gang. Det skal også gjøres en ultralyd, for å avdekke om det finnes noen blodpropp, og dette bør også gjøres så raskt som mulig. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer