Melk

Derfor er det viktig å drikke melk (eller spise meieriprodukter)

Og slik vet du hvilken du bør velge

NÆRINGSRIKT: Melk inneholder blant annet kalsium, jod, vitamin B12, protein og i noen tilfeller D-vitamin.  Foto: Scanpix
NÆRINGSRIKT: Melk inneholder blant annet kalsium, jod, vitamin B12, protein og i noen tilfeller D-vitamin. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi drikker mindre og mindre melk, men er det en drikkevare som bør stå på menyen er det nettopp melka. Jod, kalsium og vitamin B12 er næringstoffer vi ifølge ekspertene ikke får så lett i oss gjennom kosten ellers. Dessuten er melk en super proteinkilde for den treningsglade. 

- Melk og meieriprodukter kan kalles næringstette fordi de inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger hver dag. Tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen gir deg kalsium, jod, B2, B12, fosfor og proteiner av god kvalitet, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen. 

Melken gir dessuten lite kalorier; henholdsvis 33, 37-38 og 41-43 for skummet-, ekstra lett- og lettmelk. Helmelken gir mellom 63 og 67 kalorier, ifølge Matvareportalen.no.

Ifølge Arnesen gir melk og meieriprodukter oss så mye som 60 prosent av inntaket vårt av kalsium og jod. 

- Jod er spesielt viktig å tenke på, fordi vi har få gode kilder til jod og det kan være utfordrende å få nok.

En annen god jod-kilde er fisk, men det er som kjent noe annet ikke alle får nok av. 

- Blant meieriproduktene er det spesielt brunost og melk som inneholder mye jod. Jod er viktig for blant annet normal funksjon av stoffskiftet, og hjernens vekst og utvikling hos barn, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Frokosten som «lager seg selv»

En enkel og god kilde til proteiner

Melk er dessuten en fin proteinkilde, og blir en saftig biff litt hard kost for magen rett etter en økt kan et glass melk gjøre susen. 

- Melk og andre meieriprodukter er gjerne en lett tilgjengelig kilde til proteiner og proteiner av god kvailitet - det vil si som kroppen benytter seg godt av, fordi melk inneholder alle de essensielle aminosyrene, forklarer personlig trener og ernæringsfaglig rådgiver Beate Rossvoll Eidissen. 

- Proteinpulver er jo basert på melkeproteiner, men da så isolerte at man i stor grad kun får proteinene, sier Eidissen.

Dessuten er ekstra lettmelk (samt noen oster og smør) tilsatt D-vitamin som vi her oppe i nord som kjent ofte har lite av, minner Rossvoll Eidissen om. Også B12 er det noen som ikke får i seg nok av, hvilket blant annet kan gjøre deg slapp og trett. 

LES OGSÅ: D-vitamin er noe de færreste får i seg nok av

Hva slags melk skal du gå for? 

Myndighetene anbefaler at vi får i oss magre meieriprodukter og alle typer melk og yoghurt med under 0,7 gram fett per hundre gram defineres som magre – det vil si at grensen går ved ved ekstra lett melk. Lettmelk gir rett over 1 prosent fett, mens helmelk gir opptil 3,9 prosent fett.

- Det finnes en rekke ulike meieriprodukter å velge i, med mye og lite fett, uten og med tilsatt sukker, og med ekstra proteiner, så her er det noe for enhver smak. Velger du de magre meieriproduktene til hverdags får du alle næringsstoffene, men mindre kalorier som man kanskje ønsker. Produktene med mer fett er gode til matlaging og baking, mens de med ekstra proteiner populære blant dem som trener mye, sier Arnesen. 

- Myndighetene anbefaler magre meieriprodukter fordi det er ønskelig at vi spiser mindre mettet fett. Ny forskning stiller imidlertid spørsmålstegn ved hvorvidt melkefett er ugunstig for utvikling av hjerte- og karsykdommer som man lenge har trodd. Det kan se ut til at de ulike mettede fettsyrene har ulike effekter i kroppen, slik at man kanskje i fremtiden bør ta mer hensyn til matvarenes innhold av de ulike fettsyrene når man gir råd, sier Arnesen. 

Det trengs imidlertid mer forskning før rådene kan endres, men til tross for at vi ikke skal ha altfor mye av det er det altså de som mener melkefettet er sunt, og Rossvoll Eidissen forteller at hun selv ikke ville anbefalt skummetmelk. 

- Til barn er for eksempel ekstra lettmelk veldig bra da den inneholder vitamin D. For de som trener kan også ekstra lettmelk være fin, mens andre igjen kanskje trener så mye at de trenger de ekstra kaloriene de får i helmelk, sier hun. 

Med andre ord gjelder det å finne den melken du liker, som passer ditt kosthold og din livsstil. Men å ha i mente at ekstra lettmelken gir det for mange sterkt ønskede D-vitaminet er kanskje ikke dumt?

LES OGSÅ: Slik sikrer du kalsiuminntaket uten melk og meieriprodukter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer