Lære seg å si nei:

Derfor er det viktig at du lærer deg å si nei

- Kan i verste fall ende i utbrenthet, sier psykolog.

LÆRE SEG Å SI NEI: Ifølge ekspertene er det ikke sunt å aldri si nei. FOTO: NTB Scanpix
LÆRE SEG Å SI NEI: Ifølge ekspertene er det ikke sunt å aldri si nei. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sier du alltid ja når sjefen spør deg om du kan jobbe en halvtime ekstra, selv om du gjorde det flere ganger forrige uke? Eller sier du ja til den ene daten fordi du ikke har hjerte til å si nei? Også har vi alle festene og kafébesøkene med venner... Det er ikke sunt å aldri si nei, mener ekspertene.

- Verre å finne på unnskyldninger

Samlivsterapeut og veileder Bianca Schmidt sier at en av tingene vi mennesker er redde for er å virke slemme eller urimelige på noen som helst måte. Derfor er «neiet» ofte noe som sitter langt inne for oss.

- Vi bli redde for at det er slemt å si nei, og vi er redde for å få en reaksjon. Mange føler man må ha en god grunn til å si nei til noe og finner ofte på de rareste unnskyldninger, sier hun til KK.no.

Det å finne på unnskyldninger for hvorfor vi ikke vil være med på noe skaper et større problem, mener Schmidt. Om du bare sier «Nei, det vil jeg ikke» er det ikke noe å argumentere mot. Om du finner på en unnskyldning derimot, har du lagt det på en vektskål som kan diskuteres;

- Sier du at du ikke kan fordi du skal vaske tøy, kan du få spørsmål om du ikke kan gjøre det senere.

LES OGSÅ: Lar du deg overkjøre?

ALLTID TIL STEDE: Er du alltid til stede og et ja-menneske, selv om du egentlig ikke orker? FOTO: NTB Scanpix
ALLTID TIL STEDE: Er du alltid til stede og et ja-menneske, selv om du egentlig ikke orker? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er viktig å kunne si nei

Schmidt tror frykten for å si nei gjelder mange av oss. Vi føler at vi må ha en unnskyldning hver gang vi ikke ønsker å delta på noe, og det gjør også at vi havner i en argumentasjon med oss selv.

- En kan begynne å tenke: «Er det at jeg er sliten god nok grunn?». «I hvilke situasjoner kan jeg egentlig si nei?». Slik kan vi holde på, med dårlig samvittighet om alt mulig, sier hun.

Terapeuten understreker at det er viktig å kunne si nei. Kan du aldri si nei, kan du egentlig aldri si ordentlig ja heller, hvis du bare er med på alt, selv om du ikke alltid vil.

- «Nei» er også en viktig del av grenser på alle mulige nivåer. Hvis du ikke en gang klarer å si nei til én date - hvordan skal du da kunne ytre hva du ønsker og ikke ønsker i et forhold?

Å si nei kan gjøre deg til et mer tydelig menneske. Schmidt råder deg til å tenke på hvorfor det er viktig å kunne si det, og å øve på det.

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle sier til KK.no at det er viktig å finne balansen mellom egne behov og å tilfredsstille andre.

- Sier vi alltid nei blir vi upopulære, og alle har behov for å bli likt. Et nei kan skape ubehag når andre er misfornøyde med oss. Men hvor langt driver vi det? En amerikansk psykolog kalte det: «The disease to please», og det kan være alvorlig, sier hun.

Hvis vi alltid skal tilfredstille andres behov og ønsker mister vi oss selv og det vi trenger. Dypt handler det gjerne om usikkerhet om vi er bra nok om vi sier nei, forklarer Nordhelle.

- Vi strekker oss ofte for at andre mennesker skal gi oss en anerkjennelse eller bekreftelse. Hvis vi er klar over at vi er verdifulle og hva som er verdifullt for oss selv er det lettere å si nei når vi må si nei.

UTSLITT: Det er en risiko for å bli utslitt hvis du ikke klarer å prioritere deg selv. FOTO: NTB Scanpix
UTSLITT: Det er en risiko for å bli utslitt hvis du ikke klarer å prioritere deg selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hva er dine behov?

Hun trekker frem at i enkelte tilfeller bør vi sette egne behov til side, for eksempel hvis en god venn virkelig trenger oss til noe. Det er så klart noen situasjoner der vi må prioritere andre først, men å stadig sette sine egne behov vekk fordi noen trenger oss kan faktisk være farlig for vår egen fysiske og psykiske helse .

- Det kan ende i utmattelse. Min erfaring er at dette særlig gjelder mange kvinner. Mange er ikke en gang klar over det selv, fordi man har undertrykket sine egne behov så lenge.

Psykologen råder deg til å føle på hva som er dine behov og hva som er viktig for deg. Om du havner i kjelleren eller blir syk, er det et tegn på en ubalanse, og kroppen kan hjelpe deg å komme på nytt spor. Reflekter og kjenn etter om du strekker deg for langt.

- På et eller annet tidspunkt sier hele systemet fra. Det er viktig å ikke vente så lenge. Er du først i kjelleren tar det lengre tid å komme seg opp, og jo eldre vi er, jo lengre tid tar det, sier hun.

Men det finnes jo også de av oss som alltid sier ja fordi vi så gjerne vil være med på alt, og dermed tar på oss mer enn vi har kapasitet til. Det handler ikke nødvendigvis om å bli likt eller godtatt, men at vi ønsker å være med på mye. Vi blir for grådige på opplevelser.

- Her er det også lurt å prioritere litt og tåle å gå glipp av noen ting for å ta vare på seg selv og konsentrere seg om det som er viktigst.

Tren på å stå i det

VIL VÆRE MED: Noen av oss vil oppriktig være med på alt, men heller ikke det er veldig gunstig. FOTO: NTB Scanpix
VIL VÆRE MED: Noen av oss vil oppriktig være med på alt, men heller ikke det er veldig gunstig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nordhelle har et tips du kan ta i bruk for å lære deg å kunne si nei. Dersom noen spør deg om å komme på en fest om én uke, for eksempel, kan du si at du kommer hvis du får det til. Når dagen kommer kan du kjenne etter om du orker å delta, og hvis du da sier nei har du jo ikke lovet noe.

- Det kan hjelpe å svare vennlig og diplomatisk. Det er mange ting vi ikke trenger å love, og i tillegg slipper du mye dårlig samvittighet. Noen spiller også på andres samvittighet. Da bør du reagere med fornuft, og tåle å ha dårlig samvittighet til du klarer å stå i det.

- Vi må forsake noe for å leve ut oss selv, sier hun.

LES OGSÅ: 7 tips for å takle konflikter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer