Utbrent

Derfor er du MER sliten etter ferien

Gjelder overraskende mange av oss, ifølge ekspert.

UTSLITT ETTER FERIEN: Når ferien begynner tenker mange at «nå skal vi ha det gøy og kose oss», men så ender det opp med å bli litt for mye. Foto: Shutterstock / Lolostock
UTSLITT ETTER FERIEN: Når ferien begynner tenker mange at «nå skal vi ha det gøy og kose oss», men så ender det opp med å bli litt for mye. Foto: Shutterstock / Lolostock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en travel hverdag er det mange som lengter etter ferie med uendelig tid til å slappe av, lese gode bøker eller sole seg på stranda. Ofte blir realiteten en helt annen. Med en hektisk timeplan, uenigheter med kjæresten, sosiale arrangementer og hektiske reiseplaner, er det fort gjort å komme tilbake på jobb helt utslitt. 

LES OGSÅ: Slik takler du overgangen etter ferien

- Noen synes det er mer avslappende å komme tilbake på jobb, med rutine og kjente omstendigheter. Det føles trygt og godt, og kan for noen være mer avslappende enn å ha fri. På jobb slipper de det sosiale presset og alt det andre som hører til sommerferien, sier psykolog John Petter Fagerhaug, som driver egen praksis i Oslo. 

Nordmenn reiser mye, og totalt gjennomførte vi 4,5 millioner reiser i 1. kvartal 2016, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Forventninger om å ta igjen tapt tid i ferien, kan føre til at noen legger opp et veldig tett program. Med sightseeingturer i utlandet, krangling om hva man skal gjøre og lite alenetid, ender mange opp med å slite seg ut.

Fagerhaug holder ofte kurs og foredrag, og har mye erfaring med å veilede personer som føler seg sliten eller utbrent. Han forteller at for noen er det overgangen fra fritid til jobb som er mest krevende.

- Det tar tid å gå fra feriemodus til jobbmodus, og man bør beregne rundt 2 uker før man er helt tilbake i vanlig tempo. Noen synes overgangen er vanskelig, sier han. 

LES OGSÅ: Deppa fordi ferien er over?

REISER: Å reise på sommerferie kan være veldig gøy, men det kan også være slitsomt. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
REISER: Å reise på sommerferie kan være veldig gøy, men det kan også være slitsomt. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

For høyt forventningspress

- Mange er mer slitne etter ferien enn de var da den begynte. Det kan skyldes for mange planer, høyt forventningspress eller konflikter med partner eller barn, sier Monica Johnsen, som er parterapaut og daglig leder av Parterapautene AS.

Noen slapper av på spennende reiser, og trives med å oppleve nye land og kulturer. Andre slapper best av hjemme i sofakroken.

- De som tenker at «nå skal vi ha det gøy og kose oss», kan nok ende opp med at det blir litt for mye. Spesielt for dem som har barn, sier Johnsen.
 
Vanligvis lever man individuelle liv i hverdagen med egne jobber og interesser, og plutselig skal man bo og leve sammen 24 timer i døgnet. Forskjellene mellom deg og partneren blir ofte også tydeligere i ferien, og det kan føre til krangling. 
 
- Jeg tror veldig mange er slitne etter ferien fordi de ønsker å gjøre noe som er gøy og spesielt, og ender opp med en slitsom timeplan, sier hun.
 
Føler du at du er i ferd med å bli utbrent? Her er symptomene du bør være obs på: 
  • Fysisk utmattelse
  • Angst og depresjon
  • Smerter eller plager uten fysiske årsaker 
  • Lite sosial kontakt 
  • Irritabilitet
 
LES OGSÅ: Dette krangler vi om når vi er på kjæresteferie

Ta det rolig i starten

Psykologen anbefaler å ta det rolig i starten, slik at overgangen mellom fritid og jobb blir best mulig.
 
- Vanligvis trenger kroppen 3 ukers ferie for å omstille seg og redusere stressnivået. For noen kan det også ta noen uker før de klarer å omstille seg tilbake til jobb, sier Fagerhaug.
 
Han anbefaler å begynne sakte og ikke presse seg selv for hardt.
 
- De som går for hardt ut med én gang kan nok merke motsatt effekt, at de blir enda mer sliten, sier han. 
 

LES OGSÅ: 5 tegn på at du er i ferd med å bli utbrent

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer