I en travel hverdag er det mange som lengter etter ferie med uendelig tid til å slappe av, lese gode bøker eller sole seg på stranda. Ofte blir realiteten en helt annen. Med en hektisk timeplan, uenigheter med kjæresten, sosiale arrangementer og hektiske reiseplaner, er det fort gjort å komme tilbake på jobb helt utslitt.
LES OGSÅ: Slik takler du overgangen etter ferien
- Noen synes det er mer avslappende å komme tilbake på jobb, med rutine og kjente omstendigheter. Det føles trygt og godt, og kan for noen være mer avslappende enn å ha fri. På jobb slipper de det sosiale presset og alt det andre som hører til sommerferien, sier psykolog John Petter Fagerhaug, som driver egen praksis i Oslo.
Nordmenn reiser mye, og totalt gjennomførte vi 4,5 millioner reiser i 1. kvartal 2016, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Forventninger om å ta igjen tapt tid i ferien, kan føre til at noen legger opp et veldig tett program. Med sightseeingturer i utlandet, krangling om hva man skal gjøre og lite alenetid, ender mange opp med å slite seg ut.
Fagerhaug holder ofte kurs og foredrag, og har mye erfaring med å veilede personer som føler seg sliten eller utbrent. Han forteller at for noen er det overgangen fra fritid til jobb som er mest krevende.
- Det tar tid å gå fra feriemodus til jobbmodus, og man bør beregne rundt 2 uker før man er helt tilbake i vanlig tempo. Noen synes overgangen er vanskelig, sier han.
LES OGSÅ: Deppa fordi ferien er over?

For høyt forventningspress
- Mange er mer slitne etter ferien enn de var da den begynte. Det kan skyldes for mange planer, høyt forventningspress eller konflikter med partner eller barn, sier Monica Johnsen, som er parterapaut og daglig leder av Parterapautene AS.
Noen slapper av på spennende reiser, og trives med å oppleve nye land og kulturer. Andre slapper best av hjemme i sofakroken.
- Fysisk utmattelse
- Angst og depresjon
- Smerter eller plager uten fysiske årsaker
- Lite sosial kontakt
- Irritabilitet