Sulten

Derfor er du mer sulten nå

Tiden på året kan faktisk påvirke appetitten din.

ALLTID SULTEN: - Vi vet at lite søvn øker appetitten. Så når dagene blir lenger, slik som nå, kan det hende du ikke sover like mye som om vinteren, sier eksperten. FOTO: NTB
ALLTID SULTEN: - Vi vet at lite søvn øker appetitten. Så når dagene blir lenger, slik som nå, kan det hende du ikke sover like mye som om vinteren, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det går mot sommer og lange, kalde vinterdager har blitt erstattet av varmere vær, sol og vårstemning. Klokken har blitt stilt til sommertid og kveldene er lysere.

Våren er en fantastisk tid, og det kjennes av og til som om alt våkner til liv igjen. Det kjennes godt på både kropp og sinn, og for mange av oss påvirker det både humøret og energinivået. Plutselig har du overskudd til en joggetur eller du kjenner at du klarer deg med litt mindre søvn om natten.

For noen kan sommertiden også føre til litt mer uventede endringer, som at matlysten øker betydelig. Hvis du har følt deg mer sulten i det siste er du med andre ord ikke alene, og det finnes flere gode grunner til det.

For noen kan det rett og slett skyldes noe så enkelt som tidsjusteringen. På samme måte som jetlag forstyrrer søvnmønsteret og spisevanene dine, kan det også ta litt tid å tilpasse seg den lille endringen som følge av sommertid.

Som et resultat kan du føle deg ekstra trøtt og sulten i noen uker, noe som kan føre til uendelig småspising og en følelse av å aldri bli helt mett.

KAN SKYLDES SØVNMANGEL: Vi vet at søvnmangel fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten, og reduserer produksjonen av metthetshormonet leptin. FOTO: NTB
KAN SKYLDES SØVNMANGEL: Vi vet at søvnmangel fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten, og reduserer produksjonen av metthetshormonet leptin. FOTO: NTB Vis mer

Søvn påvirker appetitten

- Vi vet at lite søvn øker appetitten. Så når dagene blir lenger, slik som nå, kan det hende du ikke sover like mye som om vinteren.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede, til KK.

Vi vet også at søvnmangel fører til økt produksjon av hormonet ghrelin, som er kjent for å stimulere appetitten, og reduserer produksjonen av metthetshormonet leptin.

- Det er nok ikke været eller lyset ute som påvirker sulten vår, men rett og slett det at vi kanskje sover litt mindre, og har mer våkentid, forklarer Steenbuch Lied.

TA VARE PÅ DEG SELV: Det beste du kan gjøre for å unngå store utskeielser er å ha sunn snacks tilgjengelig for å holde energien oppe. FOTO: NTB
TA VARE PÅ DEG SELV: Det beste du kan gjøre for å unngå store utskeielser er å ha sunn snacks tilgjengelig for å holde energien oppe. FOTO: NTB Vis mer

Kan skyldes økt aktivitet

- Forskning støtter at søvnmangel øker ghrelinnivået og senker leptinnivået, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Siden det nå er en stund siden vi «mistet» sommertimen, kan den økte sultfølelsen også skyldes noe annet.

- Om du føler seg ekstra sulten i mai måned, så er det nok annet ute og går. For eksempel at flere av oss beveger oss mer ute fordi det er fint vær, og bevegelse øker appetitten, sier Arsky.

Hvis du sliter med økt appetitt og søvnmangel, kan du prøve å legge deg til samme tidspunkt hver kveld for å skape en god rutine for søvnen.

Det beste du kan gjøre for å unngå store utskjeielser er å ha sunn snacks tilgjengelig for å holde energien oppe.

Viktigst av alt: Vær snill mot deg selv, for noen kan det ta tid å tilpasse seg sommertiden.

Gode søvntips

Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU, har tidligere sagt til KK at følgende søvnråd er de aller beste:

1. Stabil døgnrytme.

2. Lys og aktivitet kort tid etter oppvåkning.

3. Kom i gang med dagens gjøremål uten å stresse.

4. Bruk krefter og bli litt sliten.

5. Ro ned mot kvelden.

6. Ha en svalt, mørkt, ryddig/innbydende soverom.

7. Snyt nesen/forebygg tett nese, slik at du kan puste med nesen i hvile.

8. Voksne kan med fordel prøve å unngå ryggleie under søvn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer