Ny studie:

Derfor er god kondis bra for leveren din!

Ny studie viser at en av tre nordmenn kan ha fettlever: - For de fleste går det bra.

KAN VÆRE FARLIG: Dårlig kondisjon kan ifølge en ny studie føre til fettlever, som igjen kan øke risikoen for en rekke livsstilssykdommer. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆRE FARLIG: Dårlig kondisjon kan ifølge en ny studie føre til fettlever, som igjen kan øke risikoen for en rekke livsstilssykdommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange forbinder fettlever med personer med overvekt eller et veldig høyt alkoholforbruk, og tenker nok at de selv ikke er i faresonen. De færreste har nok hørt om ikke-alkoholisk fettleversykdom, og som navnet tilsier er det andre årsaker enn alkohol for forårsaker sykdommen. Mange lever faktisk med den uten å være klar over det selv, og ofte gir den ingen symptomer. Likevel bidrar sykdommen til utvikling av livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom.

I Norge har rundt 36 prosent ikke-alkoholisk fettleversykdom, viser den tredje helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag – HUNT3, skriver forskning.no. Andre studier viser at rundt 25 prosent har sykdommen.

Overvekt og inaktivitet har lenge blitt beregnet som de største risikofaktorene, men nå viser en ny studie gjennomført av Ilaria Croci ved NTNU og University of Queensland i Australia, at også dårlig kondis er en betydelig risikofaktor. (Psst: Slik når du kondistoppen)

Ifølge studien har dårlig kondis større betydning enn inaktivitet, og deltakerne med dårligst kondis hadde hele 17–18 ganger høyere sannsynlighet for å få fettlever enn dem med best kondis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer