Ofte vet man ikke hvorfor noen får kreft, men flere former for kreft kan også forebygges. Nylig har Kreftregisteret publisert en studie som viser effekten det å legge om til en sunnere livsstil kan ha på kreftrisikoen.
Paula Berstad og kolleger ved Kreftregisteret har undersøkt kreftforekomsten hos 1216 menn. Tidlig på 70-tallet endret halvparten av dem kostholdet i forbindelse med en studie på kosthold og hjerte- og karsykdom. 43 år senere finner Berstad og kollegene at det hjertevennlige kostholdet har redusert kreftrisikoen.
- Det vi så på i denne studien var et kosthold som ble ansett som hjertevennlig på 70-tallet. Det handlet da spesielt om endring av fettyper – fra mettet til umettet fett. Det var noe som var ganske nytt den gangen, sier Berstad.
LES OGSÅ: Slik kan fiskemiddagene holde hjernen din frisk
Ga stor reduksjon i risikoen for flere former for kreft
Rådene mennene som var med i studien fikk var blant annet å bytte ut smør med margarin og helmelk med skummetmelk. De begynte å spise mer frukt og bær og mer fisk.
- Og det er jo da veldig nært det som er helseanbefalingene fra norske myndigheter i dag, påpeker Berstad.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger