Jordbær og allergi

Derfor er jordbær i fareklasse 1

De vanligste matvarene deles inn i fareklasser etter hvor ofte og kraftig allergi de kan gi. Blant nøtter, skalldyr og sitrusfrukter finner vi jordbær i den øverste fareklassen.

JORDBÆR: Jordbær kan gi allergiske reaksjoner - men også forverre atopisk eksem og gi elveblest på ikke-allergisk grunnlag. Foto: NTB/Shutterstock
JORDBÆR: Jordbær kan gi allergiske reaksjoner - men også forverre atopisk eksem og gi elveblest på ikke-allergisk grunnlag. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Jordbærsesongen er over oss for fullt, dog med ganske saftige priser mange steder. Ferske, friske, norske jordbær er populært både som snacks, i smoothie, i kaker og is - eller rørte jordbær som syltetøy.

For noen kan imidlertid jordbær føre til både diaré, elveblest og eksem, for å nevne noen av nedsidene. Dette kan skyldes allergi mot jordbær, kryssallergi - eller intoleranse.

- Jordbær hører til fareklasse 1 fordi de ofte gir plager med akutt elveblest og angioødem eller oppbluss av atopisk eksem. Dette kan følges av diaré, men reaksjoner i luftveiene er sjeldne, ifølge Allergiviten, Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

De vanligste matvarene deles inn i grupper etter hvor ofte og kraftig de gir allergi, i fareklasse 1, 2, 3 og «vanligvis trygg».

Det er mange som reagerer med overfølsomhet mot bestemte bærsorter, men ifølge NAAF er reaksjonene vanligvis ufarlige selv om de kan være plagsomme.

Kjent allergi

Jordbæret inneholder et protein som forårsaker allergi hos noen. Man kan også være overfølsom for andre bær, men jordbær er spesielt kjent for å kunne gi allergisk reaksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer