Kalsium i mat

Derfor er kalsium så viktig når du blir eldre

Det er ikke bare når du er barn at du bør drikke melk for å bli stor og sterk. Det gjelder i aller høyeste grad også når du er blitt godt voksen.

FORTSETT Å DRIKKE MELK: Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i et vanlig norsk kosthold. Og kalsium er like viktig når du blir eldre, som når du er ung. Foto: NTB
FORTSETT Å DRIKKE MELK: Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i et vanlig norsk kosthold. Og kalsium er like viktig når du blir eldre, som når du er ung. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vil du bli stor og sterk? Drikk melk, fikk vi høre da vi var små.

Men dette gjelder også i aller høyeste grad når vi blir eldre - særlig for kvinner etter overgangsalderen.

Strengt tatt er det ikke melka i seg selv som er viktig for en sterk kropp, men kalsium. Kalsium er faktisk helt avgjørende for at du skal forbli sprek og få et godt liv som eldre, fordi det holder skjelettet ditt sterkt og forebygger beinskjørhet (osteoporose).

Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium i et vanlig norsk kosthold. De siste årene har stadig flere valgt å erstatte kumelk med forskjellige typer plantebasert melk. Men her er det viktig å holde tunga rett i munnen og velge riktig type: Feil valg av plantebasert melk kan føre til at du ikke får i deg det kalsiumet kroppen din trenger.

To prosent av kroppsvekten

Kalsium er det mineralet som det finnes mest av i kroppen vår. Nesten to prosent av kroppsvekten vår består av kalsium, og den finnes først og fremst i tenner og skjelett. Skjelettet vårt blir hele tiden brutt ned og bygget opp igjen i en prosess som kalles remodellering, og til det trengs kalsium. For lite kalsium i kosten vil føre til at denne prosessen blir forstyrret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer