Selv om andelen eldre med demens mulig går ned, øker forekomsten betydelig som følge av at vi får en stadig eldre befolkning. Den største risikofaktoren for demens er alder, men det er også en del vi kan gjøre for å redusere andre risikofaktorer.
Livsstilen vår har mye å si for bevaring av kognitiv funksjon, forteller demensforsker Per Selnes, som er overlege ved Ahus og forsker ved Institutt for klinisk medisin ved UiO.
- Livsstil har stor betydning. Man snakker om kognitiv reserve som er et uttrykk for motstandsdyktighet mot effektene av demensgivende sykdommer. Dersom man har en livsstil der man gir seg selv utfordringer, prøver nye ting og er sosial bygger man opp en motstandsdyktighet i hjernen slik at man kan tåle mye større forandringer før det gir seg alvorlig uttrykk i kognisjon og evne til å klare seg selv, forteller han.
- Samtidig er det klar sammenheng mellom karsykdom og demensgivende sykdommer. En livsstil der man følger rådene med tanke på hjerte- og hjertehelse, kosthold, mosjon, vil også beskytte mot demensgivende sykdommer.
LES OGSÅ: Glemsk? Dette kan være grunnen
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger