Reise:

Derfor er mat og drikke så dyrt på flyplasser

Og slik kan du kutte kostnadene!

DYRT: - Skal du kjøpe all mat og drikke allerede på flyplassen før ferien starter kan det bli en dyr start på ferien, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
DYRT: - Skal du kjøpe all mat og drikke allerede på flyplassen før ferien starter kan det bli en dyr start på ferien, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss har nok reagert på kiosk- og restaurantprisene på flyplasser. Kanskje har du hastet deg til flyplassen på tom mage, kun for å bli møtt med baguetter, pølser eller salater til hinsidige priser? Hvorfor er flyplassprisene så utrolig høye?

Cecilie Tvetenstrand, som er forbrukerøkonom i Danske Bank, forklarer at de høye prisene på flyplasser handler om etterspørsel og tilbud.

- Det er begrenset hvor stor konkurranse det kan være på en flyplass. De har mulighet til å ta høyere priser på maten og drikken de selger på flyplassene da det ikke finnes andre og rimeligere alternativer, sier Tvetenstrand til KK.

Hun legger også til at husleien for kiosker og restauranter nok er høyere på flyplasser enn mange andre steder.

Vi nordmenn er jo ganske vant med dyre priser på kiosker og restauranter generelt, men gjelder de dyre flyplassprisene andre land også?

- Min oppfatning er at dette ikke er unikt for Norge, men også gjelder i utlandet.

Kutt kostnadene på reisen

Hvis du skal ut og fly kan det være smart å planlegge på forhånd. Tvetenstrand sitt beste tips er å ha med niste hjemmefra.

- Ta gjerne med litt nøtter og frukt i tillegg da du aldri vet om det kommer forsinkelser eller uforutsette ting skjer underveis på flyturen. En tom flaske du kan fylle vann på er også fint å ha med seg. Skal du kjøpe all mat og drikke allerede på flyplassen før ferien starter kan det bli en dyr start på ferien.

Også forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tipser om å ta med matpakke og vannflaske som du kan fylle på inne på flyplassen. Hun trekker frem at nordmenn sløser en del hver måned:

- En undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av DNB viser at nordmenn i snitt sløser 1000 kroner i måneden. Potten vi kan spare mest på er mat og drikke, sier Sandmæl til KK.

Videre råder hun deg til å planlegge før du reiser:

- Planlegg hvor mye penger du skal bruke på ferie, så unngår du at ferien koster mer enn den smaker.

DYR REISE: Om du skal kjøpe all mat og drikke på flyplassen kan det bli en dyr start på ferien, mener ekspert. FOTO: Shutterstock
DYR REISE: Om du skal kjøpe all mat og drikke på flyplassen kan det bli en dyr start på ferien, mener ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Nye reisevaner: Nei til stupfyll, fråtsing og krampesoling

Dette bør du ikke kjøpe på flyplassen

Når vi er på flyplassen blir vi ofte fristet av tilsynelatende billigere produkter på tax free, pizzastykker i kiosken eller morsomme varer i diverse butikker. Det kan være lurt å revurdere hvor mye penger du faktisk behøver å bruke på en flyplass.

Odd Roar Lange er en av Norges mest erfarne reiselivseksperter, og står bak reisesiden Thetravelinspector.no. På nettsiden har Lange listet opp ting du ikke bør kjøpe på flyplassen:

1: Tax free er ikke billig
Med mindre du røyker eller snuser er ikke taxfreebutikken nødvendigvis billig, skriver Lange. Videre forklarer han at mange er mer opptatt av å handle hele kvoten enn hva de faktisk kjøper. Mange handler nemlig billige viner, og dermed er ikke gevinsten veldig stor. Mye av godteriet kan du få billigere på supermarkedet.

2: Elektronikk
Dersom du ikke snubler over et helt ekstraordinært bra tilbud så er det bedre å handle i elektronikkbutikker andre steder enn på flyplassen, skriver Lange.

3: Vann
At du ikke kan ta med deg en flaske vann gjennom sikkerhetskontrollen har kioskene og butikkene på innsiden benyttet seg av, forklarer Lange. Han råder deg til å ta med en tom vannflaske gjennom sikkerhetskontrollen og fylle den selv fra vannkraner på flyplassen - helt gratis.

4: Mat og drikke
Lange forklarer at prisen på mat og drikke, særlig ved norske flyplasser, er på nivå med en fin restaurant utenfor. Ta med egen mat, men husk at ikke alle flyselskap aksepterer at du tar med mat inn på flyet.

I tillegg lister Lange opp valuta, suvenirer og tepper og puter som eksempler på ting du ikke bør bruke penger på på flyplassen. Se Langes liste i sin helhet her.

LES OGSÅ: Slik tar du ferie med god samvittighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer