Melk

Derfor er melken sunnere om sommeren

- Det kua spiser går over i melken, forteller eksperten, og om sommeren spiser kua bedre!

SUNNERE KYR, SUNNERE MELK: Det er spesielt en grunn til at melken vår er sunnere om sommeren enn om vinteren.  Foto: Shutterstock / symbiot
SUNNERE KYR, SUNNERE MELK: Det er spesielt en grunn til at melken vår er sunnere om sommeren enn om vinteren. Foto: Shutterstock / symbiot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uten grunn at man sier «du blir hva du spiser», og det samme gjelder kua og melken vår. Det er nemlig slik at melken vår påvirkes av hva kua spiser, og akkurat nå har kyrene det best. Med andre ord; akkurat nå er melken vår på sitt sunneste.

Ja, det er faktisk slik at melken er litt sunnere om sommeren, rett og slett fordi kyrene kan stå ute på beite og nyte solen, regnet og resten av det sommeren her i landet har å by på - og det er faktisk ganske mye, sett i fra et melkeperspektiv. Det friske gresset gjør nemlig at mengden mettet fett går litt ned og at det som er igjen blir ernæringsmessig sunnere. (Vet du forresten hvorfor det er så viktig å drikke melk?)

- Om sommeren går kyrene ute på beite og spiser beitegresss med kløver. Det inneholder mer fett og har høyere innhold av de umettede fettsyrene enn konservert grovfôr, som de spiser mer av ellers i året, forteller ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen, til KK.no og legger til:

- Det kua spiser, går over i melken og slår ut på fettsyresammensetningen i melkefettet. Derfor vil mengden mettet fett i melken gå noe ned, mens innholdet av umettet fett øker.

LES OGSÅ: Å drikke melk til frukten har en genial effekt! 

Mer vitaminer

I tillegg til større andel umettet fett, noe som er kjent å være bra for oss av mange årsaker, øker også vitaminnivået om sommeren. For som med oss mennesker, øker spesielt vitamin D-nivået i kroppen om sommeren på grunn av mer sol på kroppen, og det samme gjelder for kyrene når de får stå å «sole seg». Jo mer sol de får, desto mer D-vitamin blir det i melken, skriver Forskning.no. 

Men så er spørsmålet om det er noe som blir borte når kyrene selv får velge maten de ønsker å spise. Beiting gir logisk nok mindre kontroll over hva kyrene får i seg - og de er heller ikke så kresne av seg, så alt mulig rart blir med ned i magen. Ifølge Glemminge Arnesen, påvirkes ikke melken vi drikker i negativ retning av den grunn.

- Melk er en like viktig kilde til jod, kalsium, proteiner, fosfor og B-vitaminer om sommeren som ellers i året. Siden kyrene spiser mindre kraftfôr er innholdet av jod i melken litt lavere om sommeren enn om vinteren. Men endringene er så små at det ikke har noen helsemessige konsekvenser for oss som drikker den, sier ernæringsfysiologen. 

LES OGSÅ: D-vitamin skaper usikkerhet blant gravide

- Men er det slik at man da må gå opp i fettprosent (kjøpe helmelk) dersom man til vanlig kjøper lettmelk med 1% fett, og vil beholde den samme fettmengden?

Nei, endringene vil ikke være så store, og fettprosenten i melken standardiseres uansett før den tappes på kartong. Derfor kan du stole på at melken du kjøper har det fettinnholdet som står på kartongen.

Går tilbake til normalen

Med andre ord, skulle vi kanskje helst ha sendt kyrene våre på en liten «getaway» i vinterhalvåret. For sommer, sol og beite påvirker uten tvil melken vi drikker kun i positiv forstand; mer vitaminer og mindre mettet fett. Det skulle vi gjerne levd med året rundt, men det er dessverre slik at etter en god sommerferie, utover sensommeren og tidelig høst, går næringsverdiene ned og melken går tilbake til normalen. 

- Når kua spiser sitt vanlige fôr vil sammensetningen være som ellers i året, sier Glemminge Arnesen.

Så alle sammen; det er bare å drikke melk mens den fremdeles er på sitt sunneste!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer