Kronprinsesse Mette-Marit

Derfor er Mette-Marit sykemeldt

Avstår fra sitt offisielle program etter råd fra legen.

KRONPRINSESSE METTE-MARIT: Kronprinsessen besøkte barneavdeling for kreft- og blodsykdommer på Oslo universitetssykehus sammen med Barnekreftforeningen i slutten av august. FOTO: NTB
KRONPRINSESSE METTE-MARIT: Kronprinsessen besøkte barneavdeling for kreft- og blodsykdommer på Oslo universitetssykehus sammen med Barnekreftforeningen i slutten av august. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

-Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit er sykmeldt fra 13. september etter råd fra hennes lege. Det skriver Slottet i en pressemelding torsdag morgen.

I 2018 det ble kjent at kronprinsessen har den kroniske sykdommen lungefibrose. Den setter henne ut av stand til å jobbe i perioder. I første omgang er hun sykemeldt i to uker, men det kan bli forlenget.

Det gjør at kronprinsessen ikke får gjennomført det planlagte besøket sammen med kongeparet og Kronprinsen til Stockholm for å markere Hans Majestet Kong Carl Gustafs regentjubileum førstkommende helg. Kronprins Haakon vil gjennomføre besøke som planlagt, uten sin kjære.

Valgte å være åpen om sykdommen

– Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa Mette-Marit til NRK i 2018 da hun fikk påvist diagnosen.

Kronprinsessen ønsket å være åpen om sykdommen for å få forståelse for hvorfor hun i perioder trekker seg unna offentlige oppdrag – til tross for at hun syntes det var ubehagelig å åpne opp egen helse.

Tung pust

Kronprinsessen har sykdommen lungefibrose, som i perioder begrenser hva hun har kapasitet til å gjennomføre av sitt offisielle program.

Lungefibrose er en dannelse av bindevev i lungevevet. Det gjør lungene mindre elastiske og utvekslingen av oksygen og karbondioksid fungerer dårligere. Følelsen av tung pust oppstår ved fysiske anstrengelser, ifølge Store medisinske leksikon.

STORSLÅTT FEIRING: Kronprinsparet feiret sine 50 år med 400 gjester på slottet - på selve bryllupsdagen deres. FOTO: NTB
STORSLÅTT FEIRING: Kronprinsparet feiret sine 50 år med 400 gjester på slottet - på selve bryllupsdagen deres. FOTO: NTB Vis mer

Feiret 50 år

Kronprinsparet feiret nylig sin 50-årsdag med en stor feiring på Slottet. 400 festklare mennesker sto på den kjendistunge gjestelisten.

– Med denne festen her på Slottet ønsker vi å feire landet vårt, folkene som bor her, og alt ved Norge vi er glad, sa kronprinsen.

Feiringen foregikk på Slottet den 25. august, som også var kronprinsparets 22. bryllupsdag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer