Kilen

Derfor er noen av oss mer kilene

Vet du hvorfor du ler når du blir kilt av andre, men ikke om du kiler deg selv?

KILEN? Du har kanskje merket at du ler om du er i godt humør, men at det bare er skikkelig ubehagelig å bli kilt når du ikke er litt glad fra før? Det er faktisk slik at personlighet og humør din er med på å bestemme om du ler når du blir kilt.  Foto: Plainpicture
KILEN? Du har kanskje merket at du ler om du er i godt humør, men at det bare er skikkelig ubehagelig å bli kilt når du ikke er litt glad fra før? Det er faktisk slik at personlighet og humør din er med på å bestemme om du ler når du blir kilt. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bryte ut i latter, når du egentlig er illsint eller har det ganske ubehagelig, er ganske irriterende. Og du kanskje lurt på hvorfor du ler når du blir kilt, samtidig som du skriker etter at vedkommende skal gi seg?

Hva som er så «morsomt» med å bli kilt er noe vitenskapen dessverre ikke ser ut til å ha noe klart svar på. Det er imidlertid en del teorier, og professor Elise Wattendorf ved Medisinsk fakultet ved Universitetet i FriSbourg, Sveits, kan fortelle at det har med overraskelsesmomentet å gjøre. 

Nettopp derfor er det forresten at du heller ikke kan kile deg selv – du vet hva som skal skje. 

LES OGSÅ: Latter får Emilie til å glemme smerten

Lystige folk, mer kilne

Hun har tidligere gjort forskning som forteller hvilke deler av hjernen som aktiveres når du blir kilt, og kom frem til at latter som følge av humor, og latter som følge av kiling aktiverer noen av de samme områdene, men at dette skjer på forskjellig måter. 

- Når det er humor vil du plutselig forstå en «punch line», og så begynne å le, mens når du blir kilt vil du plutselig forstå at det du kjente som kunne være farlig, ikke er det. I begge prosessene er det et øyeblikk hvor noe går opp for deg - en plutselig forandring i hjerneaktivitet, forklarer hun KK.no. 

Noen er mer kilne enn andre, og dette kan rett og slett ha med personlighet å gjøre. Er du leken og ler mye ellers, er det også sannsynlig at du er et enkelt mål for «prikkedøden». 

Dette betyr imidlertid ikke at folk som er mindre kilene har mindre sans for humor, men at de i større grad kan kontrollere trangen til å begynne å le. 

Ifølge Wattendorf er det dog også flere ting som kan spille inn her – tidligere erfaringer og forventninger er en ting, og dessuten er noen mer følsomme enn andre. 

LES OGSÅ: Dette avslører latteren din om deg

En måte å styrke sosiale bånd

Men hvorfor ler vi? Teoriene på hvorfor det spriker fra at latteren er en slags forsvarsmekanisme på det «angripet» vi utsettes for, og at det er en måte å styrke sosiale bånd på. Macklemore forklarer at det å le av kiling er noe vi gjør allerede som små barn – også før vi har utviklet inteligent humor, og dette kan dermed være en måte å styrke båndet mellom foreldre og barn. 

- Du ler mer når du blir kilt av en venn eller partner, fordi latter er en måte å kommunisere på. Du vil ikke klare å kommunisere like lett med en du ikke kjenner. 

LES OGSÅ: Sliter du med humørsvigninger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer