VENSTREHENDT? Noen bruker høyre, og noen bruker venstre. Men hvorfor det? Foto: Shutterstock / Vitaly Nazares
VENSTREHENDT? Noen bruker høyre, og noen bruker venstre. Men hvorfor det? Foto: Shutterstock / Vitaly NazaresVis mer

Helse, Kosthold & Trening

Derfor er noen av oss venstrehendte

Hjernen er faktisk organisert litt annerledes hos høyrehendte enn hos venstrehendte.

Ja, det kan være noen ulemper ved det å være venstrehendt, for det meste i samfunnet er tross alt tilpasset de som bruker høyrehånden. Og når du sitter der med blekket smurt ut over lillefingeren etter å ha skrevet med penn og papir så irriterer du deg kanskje litt ekstra over det å være venstrehendt – for hva er egentlig greia - Hvorfor er noen født venstrehendte?

– Svaret er ganske enkelt, vi vet rett og slett ikke med sikkerhet. Det vi vet er at gener er involvert, men genene er ikke den eneste faktoren, sier postdoktor ved institutt for biologisk og medisinsk psykologi på Universitetet i Bergen, Marco Andre Hirnstein til KK.no.

Når to venstrehendte får barn sammen vil barnet i de fleste tilfeller likevel bli født som høyrehendt.  Mens ti prosent av barn født av høyrehendte foreldre er venstrehendte. Med andre ord kan ikke gener være det eneste som avgjør hvilken hånd du skriver med. 

– Det har også vært teorier om at komplikasjoner under fødsel kan føre til at noen blir venstrehendte. Og i noen tilfeller ser dette ut til å stemme, men igjen er det ikke alltid at dette kan være forklaringen, forteller han.

LES OGSÅ: Derfor er den ene foten større enn den andre

To typer venstrehendthet

Professor Kjell Å. Salvesen ved NTNU har også forsket noe på forekomsten av venstrehendthet, og da spesielt på om ultralyd kunne påvirke venstrehendthet. 

– For 25 år siden var ultralyd ganske nytt, og det var mange spørsmål rundt hvorvidt ultralyd kunne være farlig. Slik kom vi tilfeldigvis inn på dette med venstrehendthet, og vi fant at ultralyd kunne ha en sammenheng med venstrehendthet hos gutter, sier han til KK.no. 

Han påpeker at det finnes mange teorier rundt hvorfor noen blir venstrehendte, men at det er noe man fortsatt ikke vet særlig mye om. Det man derimot vet er at det finnes to typer venstrehendthet. 

– Det ene er de naturlig forekommende, som jo gjelder de fleste tilfeller av venstrehendthet. Den andre typen er patologisk venstrehendthet, som kan komme av en tidlig hjerneskade som gjør at andre områder av hjernen tar over, og da gjør at man blir venstrehendt, forklarer han. 

Dette er likevel snakk om en veldig liten andel, for de fleste er naturlig forekommende og da har man ikke noen god forklaring. 

LES OGSÅ: Sover du på høyre side?

Mange myter som ikke stemmer

Det finnes svært mange myter om venstrehendte, og hvordan de skiller seg fra høyrehendte. Felles for de fleste av mytene er at de ikke kan bevises, rett og slett fordi studiene som er utført på området har gitt inkonsekvente resultater.

– Det er på svært få områder at vi har klare beviser på at mytene har hold i virkeligheten. De fleste myter er derfor bare myter, og ikke noe annet, sier Hirnstein.

For eksempel viste en studie at venstrehendte mennesker ofte døde i yngre alder enn de høyrehendte. Man registrerte da alder på alle som døde et bestemt år og så på antallet venstrehendte sammenlignet med antallet høyrehendte.

– Før i tiden ble venstrehendte tvunget til å lære seg å bruke høyrehånden, mens i dag lar vi venstrehendte være venstrehendte. I dag vil det derfor være langt flere unge mennesker som er venstrehendte, enn i de eldre generasjonene, som igjen får det til å se ut som det er flere unge venstrehendte som dør, forklarer han. 

Noen påstår også at hvilken hånd du skriver med har noe å si for hvor smart, kreativ og atletisk du er. Men heller ikke her er det bevist noen klar sammenheng. Derimot kan det å være venstrehendt gi noen fordeler i enkelte idretter, rett og slett fordi de fleste er mest vant til å spille mot høyrehendte.

LES OGSÅ: Uvane som kan gi vorter på hendene

Venstrehendthet sitter i hjernen

Gjennom Hirnsteins egen forskning har han likevel funnet en sammenheng mellom det å være venstrehendt og schizofren, fordi det rett og slett er flere venstrehendte schizofrene. (Heldigvis er ikke schizofreni en av de vanligste psykiske lidelsene i Norge).

Både hos schizofrene og hos venstrehendte ligger for eksempel språksenteret oftere i høyre hjernehalvdel enn hos høyrehendte. Sannsynligvis er denne sammenhengen arvelig betinget.

LIGGER I HJERNEN: De ulike hjernehalvdelene styrer ulike deler av oss, og hjernen er faktisk organisert litt annerledes hos høyrehendte enn hos venstrehendte. Foto: Shutterstock / Silatip
LIGGER I HJERNEN: De ulike hjernehalvdelene styrer ulike deler av oss, og hjernen er faktisk organisert litt annerledes hos høyrehendte enn hos venstrehendte. Foto: Shutterstock / Silatip Vis mer

For hjernen er faktisk organisert litt annerledes hos høyrehendte enn hos venstrehendte. Du har kanskje hørt at de ulike hjernehalvdelene styrer ulike deler av oss, og at den venstre siden av hjernen styrer den høyre delen av kroppen – og omvendt. Dette er nemlig ikke en myte.

– Ja, din høyre hånd er styrt av din venstre hjernehalvdel. Hva enn du gjør med den høyre side av kroppen så er det kontrollert av den venstre hjernehalvdelen, mens venstre siden av kroppen er styrt av den høyre hjernehalvdelen, forklarer forskeren.

Noen påstår at den ene hjernehalvdelen tar seg av det logiske, mens den andre siden styrer det kreative i oss. Ifølge Hirnstein er dette en grov forenkling av virkeligheten, og en vanskelig myte å bli kvitt.

– Høyre og venstre hjernehalvdel har ulike spesialiseringer, men uansett hva du gjør så bruker du begge sider av hjernen. De to hjernehalvdelene jobber altså sammen, men den ene siden er ofte mer dominant enn den andre i ulike oppgaver, forklarer han.

For eksempel er den høyre hjernehalvdelen bedre på navigasjon og retningssans, og på å kjenne igjen ansikter, mens den venstre siden styrer mer det verbale og språklige.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: