Selvmord

Derfor er selvmord smittsomt

At noen velger å ta sitt eget liv, kan føre til at flere gjør det samme.

SELVMORD ER SMITTSOMT: Det er godt dokumentert at selvmord kan være smittsomt, men det smitter ikke til hvem som helst. Foto: Plainpicture
SELVMORD ER SMITTSOMT: Det er godt dokumentert at selvmord kan være smittsomt, men det smitter ikke til hvem som helst. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvmord er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. Rundt 150 kvinner og i underkant av 400 menn tar livet sitt hvert år. I tillegg behandler helsetjenesten mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk årlig, ifølge Folkehelseinstituttet. 

- Det er godt dokumentert at det er en smitteeffekt. Vi er spesielt bekymret for smitteeffekten som oppstår i det offentlige rom, som for eksempel i media, men også i enkelte miljøer er smitteeffekten viktig, sier Fredrik A. Walby, psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt senter for for selvmordsforskning og -forebygging.

Walby forteller at det har vært flere tilfeller av selvmordsepidemier i verden, og noen få i Norge. Nylig opplevde Canada at 11 medlemmer av en urbefolkningsgruppe forsøkte å ta sitt eget liv i løpet av kort tid.

- Vi har hatt lignende hendelser i mindre skala her i Norge. Mange var bekymret for noen år siden da det var en opphoping av selvmord i samiske områder. Likevel er det vanskelig å skille mellom at det er en smitteeffekt, og at det er andre problemer i det konkrete samfunnet, forklarer han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer