Selvmord

Derfor er selvmord smittsomt

At noen velger å ta sitt eget liv, kan føre til at flere gjør det samme.

SELVMORD ER SMITTSOMT: Det er godt dokumentert at selvmord kan være smittsomt, men det smitter ikke til hvem som helst. Foto: Plainpicture
SELVMORD ER SMITTSOMT: Det er godt dokumentert at selvmord kan være smittsomt, men det smitter ikke til hvem som helst. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvmord er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. Rundt 150 kvinner og i underkant av 400 menn tar livet sitt hvert år. I tillegg behandler helsetjenesten mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk årlig, ifølge Folkehelseinstituttet. 

- Det er godt dokumentert at det er en smitteeffekt. Vi er spesielt bekymret for smitteeffekten som oppstår i det offentlige rom, som for eksempel i media, men også i enkelte miljøer er smitteeffekten viktig, sier Fredrik A. Walby, psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt senter for for selvmordsforskning og -forebygging.

Walby forteller at det har vært flere tilfeller av selvmordsepidemier i verden, og noen få i Norge. Nylig opplevde Canada at 11 medlemmer av en urbefolkningsgruppe forsøkte å ta sitt eget liv i løpet av kort tid.

- Vi har hatt lignende hendelser i mindre skala her i Norge. Mange var bekymret for noen år siden da det var en opphoping av selvmord i samiske områder. Likevel er det vanskelig å skille mellom at det er en smitteeffekt, og at det er andre problemer i det konkrete samfunnet, forklarer han. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spørre rett ut om du tror en venn tenker på selvmord

VÆR DIREKTE: Du bør spørre rett ut dersom du tror en venn tenker på selvmord. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
VÆR DIREKTE: Du bør spørre rett ut dersom du tror en venn tenker på selvmord. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer

Årsaker

Walby forteller at det er viktig å sette fokus på selvmord, og trekker frem tre årsaker til at det kan smitte.

1. Å fokusere på selvmord som en enkel løsning kan føre til at det smitter. Uttalelser som «det er ikke rart han tok livet sitt, han hadde jo så mye gjeld», gir et bilde av at dette var den eneste utveien. Selvmord er aldri den eneste utveien, og det finnes alltid hjelp å få.

2. Å romantisere selvmord kan føre til smitteeffekt. Uttalelser som «han har det sikkert bedre der han er nå» gir et bilde av at det er noe fint. Det er det ikke.

3. At særlig media fokuserer på selvmordsmetoder kan helt klart ha en smitteeffekt. Dette kan gi sårbare mennesker en idé om hva de kan gjøre. Derfor vil jeg oppfordre til å ikke fokusere på konkrete metoder, for å unngå en smitteeffekt. 

LES OGSÅ: Derfor er menn mer utsatt for selvmord.

Slik smitter det

Gudrun Austad er psykiatrisk sykepleier og ansatt i RVTS Vest (Ressurssenter for vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging i vest). Hun forteller at selvmord smitter på en helt unik måte.

- Når vi bruker et begrep som smitte om selvmord, handler det om spredning av idéen om å ta livet sitt. Man kunne like gjerne brukt betegnelser som imitasjon eller kopiering. Noen ganger ser man flere selvmord i nærheten av hverandre, både geografisk og i tid, forklarer Austad.

Uheldig fremstilling i media har medvirket til at flere har tatt sitt eget liv. Et eksempel er da en tysk TV-serie viste en konkret selvmordsmetode, og det resulterte i en økt forekomst av selvmord av denne typen. 

Sårbare personer er mer utsatt

Men Walby understreker at selvmord ikke er smittsomt for alle.

- Selvmord smitter ikke til hvem som helst. Det kan smitte dem som er sårbare fra før, og det er derfor viktig å få dem til behandling, sier han.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon.

Hvorfor tror du det smitter?

- Det kan skyldes ulike faktorer. Vi imiterer og kopierer hverandre i sosiale settinger. Mennesker som er sårbare eller er i en vanskelig livssituasjon kan være lett påvirkelige for andres selvmord, gjerne hvis den som har tatt livet sitt er noen man identifiserer seg med, sier Austad.

Kjente personers selvmord kan påvirke mange. Det viktige blir å finne ut hvem som er i risikogruppen og hvordan de kan hjelpes.

SØK HJELP: Det viktigste er å snakke med noen når man har det vanskelig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SØK HJELP: Det viktigste er å snakke med noen når man har det vanskelig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Austad forteller at det er mye man kan gjøre for å forhindre at selvmord smitter. Man kan gi god oppfølging til familier, skoleklasser, arbeidsplasser og lokalsamfunn etter at et selvmord har skjedd. 

- Det viktigste er å snakke med noen når man har selvmordstanker, og ikke vær redd for å spørre hvis en du kjenner har det vanskelig, sier Austad.

LES OGSÅ: Tenker du ofte på det å dø?

Her kan du henvende deg

Tenker du på selvmord, eller er bekymret for en venn eller et familiemedlem? Det er hjelp å få. 

Instanser som kan hjelpe er: helsesøster på skolen, fastlege, legevakt, Distriktspsykiatriske sentre (DPS), hjelpetelefoner som Kirkens SOS: 22 40 00 40, Mental Helses Hjelpetelefon: 116 123, Krisetelefonen: 815 33 300 eller alarmtelefonen for Barn og Unge: 116 111.

Er selvmordsfaren akutt, ring 113. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer