Trene rumpa

Derfor er sterk rumpe så viktig for helsa

- Blant de viktigste musklene i kroppen, sier ekspert til KK.

TRENER RUMPA: Knebøy er en av de vanligste og mest effektive øvelsene for å trene rumpa. Foto: NTB
TRENER RUMPA: Knebøy er en av de vanligste og mest effektive øvelsene for å trene rumpa. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss trener knebøy, markløft og andre rumpeøvelser for å få en rund, sterk og stram bakdel.

Men visste du at det finnes en rekke andre grunner til å trene rumpemusklene, som ikke har noe med hvordan den ser ut å gjøre?

Rumpemusklene er kroppens største muskel, og sterke setemuskler er avgjørende for å få og opprettholde god helse over tid.

Det kan faktisk være avgjørende for å klare helt hverdagslige aktiviteter, som å gå tur, hoppe og løpe.

Du skal ikke trene rumpa fordi "gymfluensere" sier at det ser bra ut. Du bør rett og slett trene rumpemusklene for å få en god funksjon.

En sterk bakdel kan faktisk forbedre den generelle helsen din.

RUMPEMUSKELEN ER VIKTIG: Setemuskelen holde oss oppreist og stabil når vi står på én fot, som når du går, løper eller går i trapp. Foto: NTB.
RUMPEMUSKELEN ER VIKTIG: Setemuskelen holde oss oppreist og stabil når vi står på én fot, som når du går, løper eller går i trapp. Foto: NTB. Vis mer

Blant de viktigste musklene

- Alle musklene i kroppen har hver sin funksjon. Noen er viktigere enn andre for å mestre gjøremål i hverdagen, og setemusklene er blant de viktigste.

Det sier Sandra Gilstad Passani, som er fysioterapeut, kostholdsveileder og personlig trener for 3T-Klinikken på 3T-Rosten, til KK.

Ifølge eksperten innebærer funksjonen til setemuskulaturen blant annet:

1. Å strekke ut hofta (ekstensjon)

Det gjør man gjør ved gange, trappegange og når man reiser seg fra stol.

2. Føre benet ut til siden (abduksjon)

Det gjør man ved sidegange, når man setter seg inn i en bil og ved å ta et støttesteg til siden.

3. Utadrotere hofta

Det gjøres ved svømming, skøyting og når man går med føttende pekende utover.

4. Holde oss oppreist og stabil når vi står på én fot

Det gjør du når du går, løper eller går i trapp.

VIKTIG: God helse kan være mye, og en smertefri hverdag hvor man mestrer daglige gjøremål og mer til, er en viktig bidragsyter til god helse. Foto: NTB.
VIKTIG: God helse kan være mye, og en smertefri hverdag hvor man mestrer daglige gjøremål og mer til, er en viktig bidragsyter til god helse. Foto: NTB. Vis mer

Stor betydning for livet ditt

Hvor mye hadde ditt liv blitt endret om du ikke fikk til disse tingene?

- For de aller fleste av oss hadde det endret seg i stor grad. Smerter og ubehag i hofte, lår og korsrygg kan i mange tilfeller stamme fra problematikk rundt bekken og sete, og da kan øvelser for setemuskulaturen være spesielt viktige, forklarer Gilstad Passani.

God helse kan være mye, og en smertefri hverdag hvor man mestrer daglige gjøremål og mer til, er en viktig bidragsyter til god helse.

TREN RUMPA: Du skal ikke trene rumpa fordi "gymfluensere" sier at det ser bra ut. Du bør rett og slett trene rumpemusklene for å få en god funksjon. Foto: NTB.
TREN RUMPA: Du skal ikke trene rumpa fordi "gymfluensere" sier at det ser bra ut. Du bør rett og slett trene rumpemusklene for å få en god funksjon. Foto: NTB. Vis mer

Kroppens største muskel

- Rumpemuskelen er kroppens største muskel, og det sier seg kanskje selv at den har stor betydning for helsen vår. Hvis du i hovedsak bruker den muskelen til å sitte i ro, bidrar ikke det positivt til god helse.

Det sier Anette Noem Sexe, som er ernæringsrådgiver, personlig trener og gruppetimeansvarlig i STERK Hasle, til KK.

Noen argumenterer også for at smerter fra for eksempel ryggen kan bedres ved å trene setemusklene, hvis de er lite utviklet eller aktive fra før.

- I tillegg til å redusere skaderisiko i rygg og kne, bidrar setemusklene blant annet til balanse og styrke i hverdagslige gjøremål, som å gå i trapper, skuffe snø, gå opp en bratt bakke og holde buksene på, forklarer Sexe.

Du trenger neppe flere gode argumenter for å ta deg en skikkelig treningsøkt med fokus på rumpemusklene. Her kan du lese mer om hvordan du får mer «kontakt» med rumpa når du trener

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer