Syntetiske Rusmidler

Derfor er syntetiske rusmidler så farlig

Det er liten forskjell mellom doser som «bare» gir deg en rus og doser som tar livet ditt.

SYNTETISKE RUSMIDLER: De siste årene har det blitt registrert rundt 500 nye typer syntetiske stoffer. Foto: Shutterstock / carlo dapino
SYNTETISKE RUSMIDLER: De siste årene har det blitt registrert rundt 500 nye typer syntetiske stoffer. Foto: Shutterstock / carlo dapino Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange husker nok da ecstasy kom til ravepartyene i Norge en gang på nittitallet, og avisenes overskrifter serverte oss skrekkhistorier om dehydrering og dødsfall blant unge mennesker som bare skulle ha det litt gøy. 

Syntetiske stoffer er i seg selv ikke noe nytt, det nye er at det har kommet svært mange slike stoffer på markedet de siste årene.

– I Europa er det registrert rundt 500 nye typer syntetiske stoffer. Dette kalles for «novel psychoactive substances» (NPS), og omfatter flere ulike grupper av stoffer, sier forskningsleder ved avdeling for rusmiddelforskning hos Folkehelseinstituttet, Anne Line Bretteville-Jensen, til KK.no.

LES OGSÅ: Doper seg til perfekt kropp

I tillegg til å være forskningsleder for narkotika, var hun også redaktør for boken «Nye psykoaktive stoffer – en rusmiddelrevolusjon?» som ble utgitt på Universitetsforlaget for noen få måneder siden. Her har de blant annet gjort intervjuer med mennesker som selv tar slike rusmidler, for å prøve å finne ut mest mulig om distribusjonen og bruken av disse stoffene.

Har ført til flere dødsfall

Selv om det finnes mange nye typer NPS på markedet i dag, kan de likevel ikke se noen dramatisk økning i bruken. Dette til tross for at man i dag kan bestille og kjøpe rusmidler via internett, slik at tilgangen er enklere enn for annen narkotika.

– Bruken av NPS synes ikke å være et spesielt storbyproblem – i motsetning til det en har sett for stoffer som cannabis og heroin, bruker folk utenfor de store byene stoffene i like stor grad som de øvrige, forteller forskningslederen. 

LES OGSÅ: - Jeg velger livet framfor rusen

ET TASTETRYKK UNNA: I dag kan man bestille og kjøpe syntetiske rusmidler via internett, og tilgangen er derfor enklere enn for annen narkotika. Foto: Shutterstock / happydancing
ET TASTETRYKK UNNA: I dag kan man bestille og kjøpe syntetiske rusmidler via internett, og tilgangen er derfor enklere enn for annen narkotika. Foto: Shutterstock / happydancing Vis mer

– Vi vet at det har vært dødsfall knyttet til disse stoffene i Norge. Full oversikt har vi imidlertid ikke, men vi vet eksempelvis at det har vært 33 dødsfall relatert til stoffet PMMA, legger hun til.

PMMA som står for parametoksymetamfetamin, er et amfetaminlignende rusmiddel og det mest alvorlige eksemplet på konsekvensene man kan møte. Her er det liten forskjell mellom doser som gir ruseffekt og dødelig dose.

– Disse stoffene lages på laboratorier der hensikten er å etterligne de tradisjonelle rusmidlene, som heroin, kokain, amfetamin og cannabis. Men mange av de syntetiske stoffene er mye sterkere, i tillegg til å være billigere, forklarer hun.

– Noen har sentralstimulerende effekt og noen har hallusinogen effekt. Andre har mer dempende, smertelindrende eller beroligende effekt. Hvilken effekt som er mest fremtredende kan variere med hvilken mengde som inntas og ett og samme stoff kan derfor ha flere ulike effekter, forklarer hun.

Ifølge Helsenorge.no kan hallusinogener føre til kraftige hallusinasjoner, og det er ikke uvanlig at slike stoffer kan utløse alvorlige og langvarige psykoser. Mens sentralstimulerende stoffer øker puls og blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerneblødning og hjerteinfarkt, selv ved små doser.

LES OGSÅ: Sjokolade var som rus og jeg var avhengig

STERKE STOFFER: De syntetiske stoffene lages på laboratorier der hensikten er å etterligne de tradisjonelle rusmidlene, men mange av dem er mye sterkere. Foto: Shutterstock / Mukhina Viktoriia
STERKE STOFFER: De syntetiske stoffene lages på laboratorier der hensikten er å etterligne de tradisjonelle rusmidlene, men mange av dem er mye sterkere. Foto: Shutterstock / Mukhina Viktoriia Vis mer

Vet fortsatt for lite om disse rusmidlene

Det kalles for motedop eller «designer drugs», og selges under fancy navn som «Pink Panther», «Charlie Sheen» og «Black Diamond». Og det er nettopp dette store tilbudet av ulike typer og varianter som gjør det ekstra vanskelig for helsevesenet å være forberedt.

Bretteville-Jensen forteller at vi fortsatt vet lite om kortids- og langtidsvirkningene av disse stoffene, og dette skaper utfordringer. Jo mer kunnskap og informasjon man har om risikoen ved bruk av stoffer som er på markedet, jo enklere er det å hindre overdoser og dødsfall.

Som en plan for å få kartlagt de nye stoffene har Folkehelseinstituttet startet opp et nytt prosjekt der det tilbys analyse av blod- og/eller urinprøve kostnadsfritt ved mistanke om forgiftning.

– Dette kan hjelpe pasientene ved at kunnskap om de nye stoffene raskt blir kartlagt. Informasjon om risikoen ved bruk av slike stoffer, samt tidlig varsling ved spesielt giftige stoffer på markedet kan være med å forhindre overdoser og dødsfall, har spesialist i farmakologi, Silja Skogstad Tuv uttalt til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer