Kosthold

Derfor er usunn mat så godt

For mange er søtsaker og snacks svært vanlig å forbinde med kos og belønning.

CRAVINGS: Det er helt normalt å ha mer lyst på søt og energitett mat fremfor mager og næringsrik når man er sulten - og nå vet vi hvorfor! FOTO: NTB Scanpix
CRAVINGS: Det er helt normalt å ha mer lyst på søt og energitett mat fremfor mager og næringsrik når man er sulten - og nå vet vi hvorfor! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du også av den typen som alltid foretrekker sjokolade fremfor gulrøtter når du kjenner at sulten sniker seg innpå? Det er du ikke alene om, og selv om vi vet at det er gulrøttene vi har aller mest lyst på, er vi skrudd sammen på den måten at det er det mest usunne vi craver mest.

Hva er egentlig årsaken til det?

- Fra naturens side er mennesket utviklet slik at vi har lyst på søtt, salt og fett, fordi «det er det vi trenger for å overleve», sier ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad, til KK.

Utfordringen er at våre forfedre måtte jakte etter kjøtt og fisk, og spiste frukt og bær som «naturens eget godteri». Den gangen handlet det om å få i seg mye når man først hadde muligheten, mens vi i dag har en helt annen tilgang på mat med de samme, medfødte smakspreferansene.

Å velge etter fornuft

- Det er også mye følelser knyttet opp til mat, og både emosjonelle, sosiale og kulturelle forhold kan ha betydning. For mange er søtsaker og snacks svært vanlig å forbinde med kos og belønning. Dette kan bidra til at mange opplever en sterkere belønningseffekt, både psykisk og fysisk, av å spise for eksempel melkesjokolade enn å spise en grønnsak, sier Bjørnstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer