Fobier:

Derfor er vi redde for edderkopper og slanger

Det er ikke helt uten grunn at mange er redde for nettopp disse krypene!

FOBIER: Hvorfor er det så mange som er redde for edderkopper? FOTO: NTB Scanpix
FOBIER: Hvorfor er det så mange som er redde for edderkopper? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss kan vel være enige om at edderkopper og slanger er ganske så ekle? Vi kjenner alle noen som skriker bare de ser en liten edderkopp på gulvet her hjemme i Norge, selv om vi rasjonelt sett vet at den ikke kan skade oss.

Hvorfor er vi så redde for ufarlige edderkopper? Eller slanger, som vi så å si aldri blir utsatt for her i Norge? Ståle Pallesen er professor ved Institutt for samfunnspsykologi.

Han forklarer at vi har en biologisk disposisjon for å lettere assosiere frykt til visse stimuli.

- Dette gjelder for eksempel edderkopper, slanger, høyder og hunder. Det er relativt vanlig å være engstelig overfor dette, sier Pallesen til KK.no.

Mange mener vi er biologisk tilpasset til å utvikle fobier mot visse ting som kan være reelle farer for oss. Å være litt redd for en edderkopp betyr derimot ikke at vi har en fobi. En fobi er når det får en negativ innvirkning på vårt daglige liv.

LES OGSÅ: Er du redd for speil eller padder?

EKKELT: Edderkopper er ganske ekle, og det er kanskje en biologisk grunn til at du hater dem!
EKKELT: Edderkopper er ganske ekle, og det er kanskje en biologisk grunn til at du hater dem! Vis mer

Vi er redd for visse ting

- Det er en bred enighet om at vi blir ekstra redd for visse ting. Få personer har fobier mot blomster eller asfalt, for eksempel.

- Det å ha en fobi mot edderkopper og slanger er en ganske reell frykt i forhold til frykt for ting som ikke har kunnet skade oss biologisk, sier Pallesen.

En kan tenke slik at det er ganske irrasjonelt at mange av oss reagerer med stor frykt når vi ser en liten husedderkopp som fysisk ikke kan skade oss. Men Pallesen forklarer at det menneskelige systemet har utviklet seg gjennom evolusjonen.

Gjennom denne utviklingen har ikke vi nordmenn fått andre grunnleggende gener enn personer i for eksempel Australia, der det faktisk finnes livsfarlige edderkopper.

- Vi har de grunnleggende disposisjonene til felles. Å utvikle en lettere frykt for ting som kryper på bakken, som i mange land er giftige, handler om tilpasning. Mange evolusjonsteoretikere mener det menneskelige fryktsystemet er utviklet slik at vi heller har litt for mye enn litt for lite frykt.

Pallesen forklarer at særlig angstsystemet vårt er laget slik at det skal hindre oss i å utsette oss for fare. Derfor er angsten vår ofte sterkere enn det som er rasjonelt.

- Men unngår du alle edderkopper på grunn av en viss redsel unngår du jo også de edderkoppene som kunne ha vært truende, legger han til. Stort sett har vi fobier mot dyr som faktisk kan skade oss eller som kan være gunstig å unngå.

Finnes behandling

I likhet med mange angstlidelser er eksponering svært effektivt som behandling for fobier. Psykolog Bjarne Hansen er Førstemanuesis ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

- Når det kommer til angstproblemer som panikkangst, sosial angst, tvangslidelser, bekymringer og uro, finnes det en svært effektiv psykologisk behandling som kalles kognitiv atferdsterapi, sier Hansen til KK.no.

Han anbefaler å oppsøke psykologisk behandling om du har en slik lidelse.

LES OGSÅ: Magrunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer