Rumpe

Derfor er vi så opphengt i rumper

Den er en av våre mest intime kroppsdeler, men vi ser den knapt. Hvorfor har vi så mye komplekser for rumpa vår?

MANGE ER MISFORNØYD: Rumpa er en av kroppsdelene svært mange av oss er misfornøyd med - selv om mange menn sier at de elsker kvinnerumper.  Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Pres
MANGE ER MISFORNØYD: Rumpa er en av kroppsdelene svært mange av oss er misfornøyd med - selv om mange menn sier at de elsker kvinnerumper. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Pres Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når begynte vi å knyte jakka rundt livet i den feilaktige tro at det skjulte noe som helst? Og hvorfor står vi i skrå vinkel hver gang vi får øye på et speil for å sjekke hvordan baken tar seg ut? Og: Har alle traumer over rumpa si?

Rumpe, stump, bakende, stuss. Kjært barn har mange navn sies det. Likevel er nettopp dette med rumpa noe mange av oss bekymrer seg for. Tydeligvis.

For når selv modell Kathrine Sørland, i sin tid kåret til den fjerde vakreste kvinnen i verden og nå deltaker i «Skal vi danse», ifølge VG.no syntes hun har for liten og flat rumpe til å danse samba, og derfor måtte kjøpe seg en truse med innlegg, ja, da kan man begynne å lure på hva det er som gjør oss så opphengt i akkurat denne kroppsdelen.

LES OGSÅ: Treningen som gir deg flott rumpe

For liten, for stor

Designer og tidligere Spice Girl Victoria Beckham er en annen superkjendis som offentlig har innrømmet at hun synes hun har for liten rumpe. Ja faktisk nesten ingenting i det hele tatt.

Det er altså ikke slik at det bare finnes ett rumpeideal. Mens vi her i vår vestlige del av verden vil ha liten og spretten rumpe (men ikke for liten), skal den være diger i andre kulturer.

Se noen av kjendisrumpene:


I det afrikanske landet Mauritania sendes ungjenter på fetekur når de nærmer seg gifteklar alder, og i Brasil er rumpeimplantater nesten like vanlig som brystforstørrelse.

LES OGSÅ: Slik kler du deg for å vise fram rumpa

Moro for psykologer

I det anerkjente amerikanske tidsskriftet Psychology Today skriver erkjennelsesfilosofen Jeremy Sherman en artikkel med tittelen «Hva er det med oss og rumper?»

- Mange av oss er besatt av rumper, og mang en psykolog har hatt det moro med å undre seg over hvorfor vi er så opptatt av dem, skriver han.

Evolusjonsbiologer sammenligner vår egen rumpefasinasjon med apenes kurtise, og mener vi måler den med blikket for å vurdere reproduksjonsevnen hos det motsatte kjønn.

Freud helte mot at noen av oss simpelthen aldri vokser ut av den anale fasen – du vet, barnehagehumoren med prompevitser - hvor rumpa faktisk er ganske sentral.

LES OGSÅ: Slik «løfter» du rumpa med trening

Vi har knapt sett den!

Erkjennelsesfilosof Sherman har en litt annen innfallsvinkel:

- Den er vår nedre region, vårt bakre fort, eiendom som på den ene siden er det mest intime vi har, og på den andre siden et ukjent land. Hvis det er en del av kroppen din du knapt har møtt, er det rumpa di.

- Med mindre du har fininnstilt speil eller utøvd yoga i årevis, så du kan snu deg langt nok rundt til å ta en nøye titt, kjenner du knapt rumpa di, skriver han.

En undersøkelse utført av et britisk treningsstudio har vist at seks av ti føler seg ukomfortable og miserable når de ser på sin egen kropp. En fjerdedel har av den grunn ikke helfigurspeil hjemme, og fire av ti unngår speil i det hele tatt.

Andre undersøkelser viser at vi er mest misfornøyd med mage, lår og altså rumpa. Ikke puppene, som man kanskje kunne tro.

LES OGSÅ: Dette gjør deg bred over baken

Vær glad i den store rumpa di

Er du en av dem med litt størrelse på stussen, men som ikke liker det spesielt godt? Ikke fortvil! Litt ekstra «spekk» på bakenden har nemlig vist seg å kunne være bra for deg, og da særlig helsa di.

Forskere ved Oxford universitet har tidligere funnet ut at fettlagring på rumpa heller enn på magen senker nivåene av det dårlige kolesterolet i kroppen - og det øker mengden av det gode kolesterolet.

Studien, som ble gjennomført i fjor og publisert i tidsskriftet International Journal of Obesity og viste også at fettlagring på rumpa kan bidra til å senke risikoen for diabetes.

Fett som sitter på baken kan nemlig fungere som en buffer for betennelsestilstander som kan en farlig effekt ellers i kroppen.

Har du komplekser for rumpa di?

Årsaken er at fett i dette området brytes saktere ned enn annet fett, hvilket medfører en lavere produksjon av cytokiner. Det er kjemiske stoffer som knyttes til diabetes, fedme og hjertesykdom.

Forskerne anbefalte derfor å ikke prøve å slanke bort en kraftig rumpe.

Har du mye fett i mageområdet bør du derimot prøve å bli kvitt dette. Dette fettet fungerer motsatt av det som sitter på rumpa.

Tekst av: Birgitte Hoff Lysholm, Tone Rudberg og Redaksjonen

LES OGSÅ: Stiltips for deg som har kurverRUMPEKOMPLEKSER: For liten? For stor? For slapp? Feil fasong? Vi blir aldri fornøyd. Foto: Thinkstock
RUMPEKOMPLEKSER: For liten? For stor? For slapp? Feil fasong? Vi blir aldri fornøyd. Foto: Thinkstock Vis mer
FORMFULL?: Har du en formfull og frodig stuss - som Kim Kardashian? Det kan faktisk være sunt! Foto: All Over Press
FORMFULL?: Har du en formfull og frodig stuss - som Kim Kardashian? Det kan faktisk være sunt! Foto: All Over Press Vis mer
Nei, jeg elsker den!
 
(34%)
Noen ganger kanskje
 
(34%)
Ja, jeg er ikke spesielt fornøyd
 
(32%)
RUMPER: Det virker som om vi aldri kan få nok av å diskutere akkurat denne kroppsdelen...hvorfor ER det slik? Foto: Image Source
RUMPER: Det virker som om vi aldri kan få nok av å diskutere akkurat denne kroppsdelen...hvorfor ER det slik? Foto: Image Source Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer