Blemmer

Derfor får du blemmer i munnen

Det er vanligere enn du kanskje tror.

VONDE BLEMMER: Det er ikke uvanlig å få vonde blemmer i munnen, og 15-20 prosent av befolkningen plages av det. FOTO: NTB Scanpix
VONDE BLEMMER: Det er ikke uvanlig å få vonde blemmer i munnen, og 15-20 prosent av befolkningen plages av det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du tar en stor slurk av brusen eller kaffekoppen din, og kjenner den velkjente svien på innsiden av munnen. Ifølge NHI plages 15-20 prosent av befolkningen av og til av sår og blemmer i munnen. Selv om de kan være små og usynlige for andre, er det svært smertefullt og plagsomt for dem som rammes.

Det aller viktigste dersom du opplever sår og blemmer i munnhulen, er å utelukke en mulig underliggende, generell sykdom.

Det er derfor viktig med en grundig undersøkelse for å sikre korrekt diagnose, slik at behandlingen kan bli mest mulig årsaksrettet.

LES OGSÅ: Slik unngår du munnsår

AFTER: - Årsaken til at vi får after er usikker, men kan være relatert til mange predisponerende faktorer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
AFTER: - Årsaken til at vi får after er usikker, men kan være relatert til mange predisponerende faktorer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den vanligste årsaken til sår i munnen

Den aller vanligste tilstanden i munnhulen som gir sårdannelser, er after (aftøs stomatitt). De er ofte recidiverende, det vil si at de stadig kommer tilbake. Sårene er som oftest under 10 mm i diameter og heles i løpet av 7-10 dager.

- After finner man stort sett i den myke delen av tannkjøtt, munngulv, tunge og kinn. Tilstanden deles generelt inn i to typer, en minor og en major type. Utvikling og tidlig forløp er likt for de to tilstandene, men aftene av majortype blir større og går generelt dypere i slimhinnen. Disse kan i tillegg danne arr, forklarer Frank-Jakob Sandbakk, som er spesialist i oral kirurgi og medisin ved TkVest og ved kjevekirurgisk avdeling Ålesund sykehus.

Noen har sår i perioder mens andre kan være kontinuerlig plaget, noe som kan gjøre hverdagen svært vanskelig. Sårene opptrer ofte første gang i barneårene, det er flest kvinner som rammes og ofte dukker de opp i tiden før menstruasjonen. Vanligst er 1-4 små sår om gangen, mens noen kan ha opptil 100 sår samtidig (såkalt herpetiform type).

Men hvorfor kommer disse sårene?

- Vi vet enda ikke hvorfor noen får after. Årsaken er usikker, men kan være relatert til mange predisponerende faktorer. Siden vi ikke har en direkte årsak så har vi heller ikke en konkret behandling, sier Bente Brokstad Herlofson, som er professor, dr.odont. ved Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på after.

Kan skyldes immunforsvaret

Det ser ut som årsaken er relatert til endringer i immunsystemet, men hva som trigger det er uvisst.

- Noen pasienter har en slags hypersensitivitet, en form for allergi, som kan være relatert til tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, tomater, sjokolade, nøtter og melkeproteiner. Disse får derfor blemmer sår oftere enn andre, sier hun.

Noen er også ekstra utsatt for sår i munnen dersom de har mage- og tarmsykdommer som Cøliaki, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

Eksperter vet altså ikke sikkert hvorfor noen får after, men en kombinasjon av arv og miljø er sannsynlig. Noen studier viser også en sammenheng med jernmangel og vitamin B12-mangel.

- De siste teoriene går ut på at immunforsvaret danner antistoffer og forårsaker betennelse i slimhinne og blodårer lokalt, med sår som resultat, sier Sandbakk.

Heldigvis er det et ufarlig, ikke smittsomt og for de fleste ofte kortvarig problem. Men for dem som har såkalt major (over 10 mm)-type sår, som kan ta lang tid å gro, kan smertene nesten bli invalidiserende.

En svensk studie viser at rundt 20 prosent av befolkningen har i løpet av en toårsperiode hatt en eller flere aftøse sår, og 2-4 prosent av disse viste seg å være plaget med stadig tilbakevendende sår. Munnskold eller after kan være plagsomt, men forsvinner som regel etter en uke.

LES OGSÅ: Sliter du med munnsår?

VONDT: Blemmer i munnen kan være veldig vondt og ubehagelig, spesielt når du spiser eller drikker.
VONDT: Blemmer i munnen kan være veldig vondt og ubehagelig, spesielt når du spiser eller drikker. Vis mer

Andre årsaker til sår og blemmer

Det finnes mange mulige årsaker til hvorfor du får sår og blemmer i munnen. Noen sår er et resultatet etter bristede væskefylte blemmer. Det ses ikke ved after, men blant annet ved virusinfeksjoner der herpesvirus er den vanligste årsaken.

- Dersom sår eller forandringer i munnhulen ikke blir borte i løpet av 2-3 uker, er det viktig å få det undersøkt for å utelukke noe alvorlig, for eksempel kreft. Det er uvanlig med kreft i munnhulen, men det er om å gjøre å komme så raskt som mulig til behandling, sier Brokstad Herlofson.

Hun er også overtannlege på Tann-og kjeveenheten, øre-nese-halsavdelingen på Rikshospitalet en dag i uken. Der jobber hun med pasienter med kreft i hode-halsområdet og forsker tverrfaglig om seneffekter etter kreftbehandling.

- Det første du bør gjøre når du får sår og ubehag i munnhulen, er å få det undersøkt hos tannlege. Det er også fint om du kan huske om det først var væskefylte blemmer som så ble til sår, eller om det kom sår med en gang. Ved herpes starter det som nevnt med en væskefylt liten blemme, ofte flere samtidig, før den sprekker og blir til sår, sier Brokstad Herlofson.

Eksperter ser på både på farge- og formforandringer for å vurdere endringer i munnslimhinnen.

Ellers kan blemmer og sår i munnen ha både ytre og indre årsaker. For eksempel at du biter deg selv i tunge eller kinn, og at det derfor blir et sår. Det kan også være en irritasjon fra en skarp tannkant. Indre årsaker kan som tidligere nevnt være kreftutvikling, virus-, sopp- eller bakterieinfeksjoner, autoimmune sykdommer (som vi ikke vet årsaken til) eller blodsykdommer.

LES OGSÅ: Har du problemer med tørr munn?

Slik unngår du sår eller blemmer

- Hvis undersøkelser viser at det ikke foreligger en underliggende generell sykdom, og man ikke har funnet en direkte årsak til sårene, som for eksempel ved after, så har vi kun lindrende behandling. Men først må pasienten få en diagnose for å utelukke alvorlige sykdommer, så vil behandlingen rettes mot det man finner, forklarer Brokstad Herlofson.

Hvis det viser seg at sårene skyldes en aftøs stomatitt (after), eller noe annet som man ikke vet direkte årsaken til, så vil fokuset være å lindre symptomene.

- Vi har vist i flere av våre aftestudier at fravær av såpestoffet natriumlaurylsulfat som får tannkrem til å skumme, vil redusere hyppigheten av sårutbrudd, sier professor Brokstad Herlofson.

Noen studier viser også at man kan redusere utbrudd av after ved å unngå hard tannpuss og holde seg unna kanel, peppermynte, sjokolade, surt godteri, saft og brus som kan også trigge utbrudd.

- Vi ber ofte pasientene om å lage en sårdagbok, hvor de noterer hyppigheten og antall sår, og inntak av eventuelle matvarer som nevnt over, sier hun.

Sinktabletter kan også ha effekt, men det finnes ikke gode studier på hva som virker. Man må nesten bare prøve seg frem, og ha kommunikasjon med tannlegen som kan henvise videre til spesialister.

- Hvis dette ikke hjelper og sårene er svært smertefulle, kan det være nødvendig med kortisonsalvebehandling eller i mer alvorlige tilfeller bruk av kortisontabletter i en kort periode. Dette må i tilfellet gjøres i samråd med tannlege eller lege, sier Brokstad Herlofson.

LES OGSÅ: - Cirka fem prosent av verdens befolkning utvikler autoimmun sykdom

VONDT Å SPISE: Blemmene kan gjøre at det svir i munnen når du spiser eller drikker.
VONDT Å SPISE: Blemmene kan gjøre at det svir i munnen når du spiser eller drikker. Vis mer

Råd for å unngå after

Det er flere tiltak du selv kan gjøre for å unngå after:

  • Slutt med tannkrem som inneholder sterk såpe, som såpestoffet natriumlaurylsulfat (SLS).
  • Bruk en fluortannkrem uten natriumlaurylsulfat eller andre sterke detergenter (les på innholdsfortegnelsen på tubene).
  • Unngå å skade munnslimhinnen ved for hard bruk av tannbørste.
  • Vær forsiktig med inntak av sure drikker (f.eks. saft, brus eller fruktjuice) og hard mat som kan lage rifter i munnslimhinnen.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer