Føflekker med hår:

Derfor får du hår på noen føflekker

Her er de vanligste årsakene.

FØFLEKK MED HÅR: Føflekker som det vokser hår ut av, kan faktisk være noe du er født med. FOTO: NTB Scanpix
FØFLEKK MED HÅR: Føflekker som det vokser hår ut av, kan faktisk være noe du er født med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Føflekker, eller nævus som de heter på fagspråket, er små godartede svulster som dannes av pigmentceller i huden. De fleste mennesker har mellom 10 og 40 føflekker, og som regel er de helt ufarlige.

Likevel kan de være nokså irriterende – for, som du kanskje har lagt merke til, kan det av og til vokse sorte, tykke hår ut fra enkelt av dem. Hva kommer egentlig dette av?

LES OGSÅ: Sliter du med plagsomme vorter?

Vokser fra medfødte føflekker

Siegfried Wenus, som er lege ved Føflekkspesialisten, forteller til KK at det er svært vanlig at det vokser lange hår fra enkelte føflekker, og at dette skyldes at de er medfødte.

- Disse føflekkene oppstår mens vi er under utvikling inne i magen til mødrene våre. Det som skjer er at noen celler plasserer seg på feil sted under utviklingen – derfor har barn ofte føflekker allerede når de blir født. Det er også noen celler som sprer seg og dukker ikke opp som føflekker før senere.

FØFLEKKER: Lurer du på hvorfor det vokser hår fra noen av føflekkene dine? Ifølge eksperten skyldes dette at de er medfødte føflekker.  Foto: roblan - Fotolia
FØFLEKKER: Lurer du på hvorfor det vokser hår fra noen av føflekkene dine? Ifølge eksperten skyldes dette at de er medfødte føflekker. Foto: roblan - Fotolia Vis mer

- Dersom det vokser pigmenterte eller tykke hår som minner om de du har på hodet fra føflekken, er dette høyst sannsynlig en medfødt føflekk.

- Akkurat hvorfor det vokser hår fra disse finnes det dessverre ikke noe svar på, forklarer han.

- Vil håret forsvinne dersom man fjerner disse føflekkene?

- Om håret forsvinner eller ikke kommer an på hvordan man fjerner føflekken. Som du sikkert vet sitter hårsekkene våre mye dypere nede i huden enn føflekkene, så ved en vanlig overfladisk skjæring vil det ikke forsvinne.

- Skjærer man derimot føflekken helt ut, vil håret følge med og ikke komme tilbake - men det gir lettere arr. Fjerner man føflekken mer overfladisk gir det sjelden arr, men da man må fjerne håret senere ved å varme opp hårsekken i dybden, forklarer han.

Et tegn på at en ikke har kreft?

En myte mange av oss kanskje har hørt, er at hår som vokser fra en føflekk er et tegn på at føflekken ikke har kreft. Wenus forteller at dette er en vanlig misforståelse.

- Dette er ikke et tegn på at føflekken er kreftfri, men det er en indikator på at det er en medfødt føflekk og dette betrygger mange, da disse som regel er helt uskadelige.

- Men det kan være kreft i medfødte føflekker også?

- Ja det kan det. Hvor farlige de er kommer an på størrelsen. En liten medfødt føflekk har svært liten sjanse for å bli ondartet, mens en stor medfødt føflekk har større sjanse for å være ondartet.

- Jo større de er, jo farligere kan de være. De skikkelig store medfødte føflekkene kan det bli kreft i i cirka seks prosent av tilfellene, forteller han.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

Hold et godt øye med disse føflekkene

FJERNE FØFLEKKEN: Ved en vanlig overfladisk skjæring vil håret ikke forsvinne. Skjærer man derimot føflekken helt ut, vil håret følge med og ikke komme tilbake. Foto: Fly_dragonfly - Fotolia
FJERNE FØFLEKKEN: Ved en vanlig overfladisk skjæring vil håret ikke forsvinne. Skjærer man derimot føflekken helt ut, vil håret følge med og ikke komme tilbake. Foto: Fly_dragonfly - Fotolia Vis mer

Dersom du har en medfødt føflekk som du er usikker på om er kreftfri eller ikke, anbefaler Wenus deg å sjekke om den har følgende kjennetegn;

- Det finnes to regler jeg mener er fine å forholde seg til. Den første er den jeg kaller «den stygge andungen». Denne er veldig enkel og er faktisk mer treffsikker enn de mer kompliserte reglene. Dersom føflekken ser helt annerledes ut enn alle de andre, kan dette være grunn til bekymring.

- Den andre reglen går ut på å sjekke om føflekken er asymmetrisk eller ikke, også kjent som ABCDE-reglen. Hvis føflekken vokser, er ujevn i kantene og endrer farge bør du få en lege til å se på den. Det er viktig å huske at regelen for å sjekke føflekker gjelder for alle føflekker, ikke kun for de medfødte som ofte ser litt mer spesielle ut, sier han.

Her er «ABCDE-regelen»:

A - Asymmetri: Er føflekken asymmetrisk og uregelmessig?
B - Begrensning: Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?
C - Kulør/farge: Har føflekken flere fargevariasjoner? Malignt melanom vil ofte være svart eller ha svarte partier.
D - Diameter: Er føflekken over 6 millimeter i diameter?
E - Endring: En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

FØLG MED: Det er viktig å holde et øye med med de medfødte føflekkene dine. Er de små er sjansen for kreft litem. Er de derimot store er sjansen betydelig større.  Foto: geografika - Fotolia
FØLG MED: Det er viktig å holde et øye med med de medfødte føflekkene dine. Er de små er sjansen for kreft litem. Er de derimot store er sjansen betydelig større. Foto: geografika - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer