Brain freeze:

Derfor får du hjernefrys

Og det er én enkel måte du kan unngå det på!

KALD DRIKKE: Brain freeze, eller hjernefrys, oppstår ofte når vi drikker eller spiser noe kaldt. FOTO: NTB Scanpix
KALD DRIKKE: Brain freeze, eller hjernefrys, oppstår ofte når vi drikker eller spiser noe kaldt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har nok kjent den ekstremt smertefulle hodepinen som kan komme når vi drikker noe iskaldt? Det kalles brain freeze - men hvorfor får vi det egentlig?

Brain freeze er en type hodepine, akkurat som at migrene er en type hodepine, skriver Huffington Post. Hodepinen kommer raskt og forsvinner gjerne raskt også.

LES OGSÅ: Derfor får du bare visse sanger på hjernen

Blodårer trekker seg sammen

Kaja Nordengen, hjerneforsker og forfatter av boka «Hjernen er stjernen» og «Hjernetrening», forklarer at det ikke er endelig bevist hva som skjer ved «brain freeze», men at det finnes noen teorier.

- Den ledende teorien går ut på at det kalde vi spiser eller drikker kan føre til at blodårene i bihulene våre trekker seg sammen. Som en respons på det, vil de like etterpå utvide seg igjen. Enda mer enn normalen. Det er ved utvidelsen vi får vondt i øvre del av ansiktet og pannen, sier Nordengen til KK.

Denne smerten er det som kalles «brain freeze», iskremhodepine, hjernefrys eller på fagspråket: Sphenopalatine Ganglioneuralgia .

Selve smerten blir fanget opp av en smertenerve i ganen vår, forklarer hjerneforskeren, og siden det er den samme nerven som leder smerteinformasjon fra resten av ansiktet, kan vi få det som kalles «referert smerte» fra ansikt eller panne, selv om smerten egentlig fanges opp fra ganen:

- På samme måte som man kan få vondt i venstre arm når man har hjerteinfarkt, selv om vi jo vet at vi ikke har hjertet i venstre arm.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste årsakene til hodepine om morgenen

HODEPINE: Brain freeze gir oss smerte i øvre del av ansiktet. FOTO: Shutterstock
HODEPINE: Brain freeze gir oss smerte i øvre del av ansiktet. FOTO: Shutterstock Vis mer

Slik unngår du det

Nordengen forklarer at mye tyder på at hastigheten vi inntar noe kaldt på er en avgjørende faktor. Er du mye plaget av brain freeze foreslår hun rett og slett at du forsøker å spise litt saktere.

- Da kan man jo også nyte isen litt lengre, sier Nordengen, og fortsetter:

- Teoretisk sett vil den kompensatoriske utvidelsen av blodårene, som jo er den som gir smerten, skje uansett når først kulde har fått dem til å trekke seg sammen. Sånn sett skulle man tenke at det ikke er noen vei tilbake når prosessen først er satt i gang, men enkelte har funnet effekt ved å sende varm luft fobi bihulene (puste inn gjennom munnen og ut gjennom nesa) eller varme opp ganen ved å presse tunga mot den. Det skader i alle fall ikke å prøve, sier hun.

LES OGSÅ: Én time styrketrening i uka kan halvere hodepineplagene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer