Brain freeze:

Derfor får du hjernefrys

Og det er én enkel måte du kan unngå det på!

KALD DRIKKE: Brain freeze, eller hjernefrys, oppstår ofte når vi drikker eller spiser noe kaldt. FOTO: NTB Scanpix
KALD DRIKKE: Brain freeze, eller hjernefrys, oppstår ofte når vi drikker eller spiser noe kaldt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har nok kjent den ekstremt smertefulle hodepinen som kan komme når vi drikker noe iskaldt? Det kalles brain freeze - men hvorfor får vi det egentlig?

Brain freeze er en type hodepine, akkurat som at migrene er en type hodepine, skriver Huffington Post. Hodepinen kommer raskt og forsvinner gjerne raskt også.

LES OGSÅ: Derfor får du bare visse sanger på hjernen

Blodårer trekker seg sammen

Kaja Nordengen, hjerneforsker og forfatter av boka «Hjernen er stjernen» og «Hjernetrening», forklarer at det ikke er endelig bevist hva som skjer ved «brain freeze», men at det finnes noen teorier.

- Den ledende teorien går ut på at det kalde vi spiser eller drikker kan føre til at blodårene i bihulene våre trekker seg sammen. Som en respons på det, vil de like etterpå utvide seg igjen. Enda mer enn normalen. Det er ved utvidelsen vi får vondt i øvre del av ansiktet og pannen, sier Nordengen til KK.

Denne smerten er det som kalles «brain freeze», iskremhodepine, hjernefrys eller på fagspråket: Sphenopalatine Ganglioneuralgia .

Selve smerten blir fanget opp av en smertenerve i ganen vår, forklarer hjerneforskeren, og siden det er den samme nerven som leder smerteinformasjon fra resten av ansiktet, kan vi få det som kalles «referert smerte» fra ansikt eller panne, selv om smerten egentlig fanges opp fra ganen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer