Akne:

Derfor får du kviser på overkroppen

Kan skyldes både klær og hudpleie.

AKNE: Svært mange voksne får akne, og noen får dem hovedsakelig på overkroppen. Det kan det være flere grunner til. FOTO: NTB Scanpix
AKNE: Svært mange voksne får akne, og noen får dem hovedsakelig på overkroppen. Det kan det være flere grunner til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om akne og uren hud liksom skulle være noe som gikk over da du fylte 20, får rundt halvparten av oss voksenakne. De finner det ofte godt i å dukke opp på haken og i pannen, men får du uren hud og kviser på overkroppen er du ikke alene om det.

Ifølge hudlege ved Volvat, Michael Zangani, som også skriver hudlegebloggen drzangani.no, vil omkring halvparten av alle som får akne i ansiktet, også få det på kroppen.

- En del har også hovedsakelig akne på overkroppen og ikke i ansiktet, men dette er et fåtall, sier han.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

Kan skyldes hormoner

Han forklarer at det er en høy produksjonen av talg i kjertler på rygg og bryst, i motsetning til for eksempel på bena, og derfor er det altså på overkroppen at kvisene gjerne dukker opp.

Som med kviser i ansiktet er det flere ting som kan ligge bak kviseutbruddet. Hormoner kan ha mye å si, og blant annet er det mannlige kjønnshormonet testosteron med på å stimulere talgproduksjonen i huden. Derfor ser også hudlegen ofte akne på ovekroppen hos pasienter som går på anabole steroider.

Videre kan både kost og klær ligge bak.

- Svetting og tettsittende treningsklœr kan også disponere for det. Intoleranse for diverse matvarer, som for eksempel gluten, kan også gi liknende tilstand, forklarer Zangani.

LES OGSÅ: PC-en kan gi deg kviser

Kom deg kjapt ut av svette treningsklær

Ann Kristin Stokke er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific AS og Dermalogica. Hun forteller i likhet med Zangani at det ofte er de samme årsakene som ligger bak overkroppskviser som ansiktskviser.

- Det er som regel de samme faktorene som ligger bak om du får akne i ansiktet og på rygg og bryst, fordi det er samme type talgkjertler. Derfor vil faktorer som hormoner, stress og kosthold kunne ligge bak, sier hun.

Det er imidlertid samtidig noen ytre faktorer som kan være med på å trigge kviseutbrudd spesielt på rygg og på bryst.

- Når det gjelder akne på bryst og rygg så kan det for eksempel komme av friksjon fra klær og fra svette. Trener du i klær som gir mye friksjon kan det trigge akne. Trener du for eksempel kampsport, så trener du gjerne i ganske stive drakter, og kombinert med svette kan det typisk vise seg i kviser over skuldrene, forteller hun.

FRIKSJON OG TRENINGSTØY: Svette treningsklær bør byttes ut kjapt etter trening om du sliter med kviser på overkroppen. FOTO: NTB Scanpix
FRIKSJON OG TRENINGSTØY: Svette treningsklær bør byttes ut kjapt etter trening om du sliter med kviser på overkroppen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trener du mye, enten det er kampsport eller annet, er det derfor lurt å komme seg ut av treningstøyet og inn i dusjen så raskt som mulig etter økta.

Bruker du tøy som kan gi mye friksjon og irritere huden, kan det være du ser bedring om du har en tynn bomullstrøye under drakta.

Et annet tips er å skifte sengetøy ofte. Her kan det nemlig samle seg rester fra hårprodukter, svette, sminke og annet grums som kan være med på å gjøre porene tette. Bruk gjerne vaskemidler uten parfyme og begrens bruker av skyllemidler.

LES OGSÅ: Ikke klem på sorte prikker

Bruk samme rens på overkroppen som i ansiktet

Får du mer kviser på overkroppen enn i ansiktet kan det også være et tegn på at du ikke renser godt nok. Rygg og bryst får kanskje ikke like mye oppmerksomhet som ansiktet, og dessuten bruker du kanskje såpe som skader hudbarrieren og kan forverre akne.

- Det samme gjelder her som i ansiktet - at du bør være flink til å behandle huden, sier Stokke.

Hun anbefaler å bruke samme type renseprodukter på overkroppen som i ansiktet. Videre kan det være lurt å dobbeltsjekke ingredienselisten på bodylotionen du bruker. Lanolin – ullfett – er et fettstoff som fremstilles fra saueull, og som ifølge Stokke kan bidra til at porene våre tettes igjen. Lanolin finner du også i ulltøy, og i kombinasjon med at ull kan irritere huden, kan også det gi kviser.

Forskjellige mineraloljer kan det også være lurt å prøve å unngå, da disse gjerne legger seg som et lag utenpå huden.

I stedet mener Stokke det kan være lurt å se etter en litt lett bodylotion, og gjerne en som inneholder syrer som holder porene fri for tilstopninger.

Det er også lurt å bruke en antibakteriell rens, slik du gjør i ansiktet, samt en peeling med salisylsyre. Og ikke klem eller pill på kvisene. Det gjør bare problemet verre og øker sjansen for at du får arr.

- Ved typisk tenåringsakne så anbefaler vi ofte samme rens til rygg og bryst som til ansiktet, forteller Stokke.

LES OGSÅ: 3 vanlige feil mange gjør når de renser huden

Kan være vanskelig å behandle

Har du prøvd alt dette uten hell kan det være lurt å oppsøke hjelp hos en profesjonell hudterapeut. Stokke påpeker at ikke alle trenger den tøffeste aknebehandlingen, og at ofte er det små livsstilsendringer og mildere, men effektive behandlinger som skal til for å klarne akne på bryst og rygg.

Samtidig forteller Zangani at det dessverre ofte er vanskeligere å behandle kviser på overkroppen enn kviser i ansiktet.

- Behandling av kroppsakne er ofte vanskeligere enn i ansiktet, da huden på ryggen og brystet er annerledes enn i ansiktet. Akne på overkroppen responderer hovedsakelig på tablettbehandling, sier han og legger til:

- Dessverre får mange av disse pasientene også arr etter akne, noe som ofte skyldes at de kommer for sent til hudlege og kaster bort tid og penger på behandlinger som ikke fungerer.

LES OGSÅ: Sliter du med tørr hud?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer