KVISER PÅ RYGGEN: For mange av oss er kviser en uendelig saga som henger med oss langt inn i voksenlivet. Men hvorfor får vi kviser på ryggen? Og hvordan skal vi behandle det? Ekspertene uttaler seg om dette i saken.  Foto: Shutterstock / Ocskay Bence
KVISER PÅ RYGGEN: For mange av oss er kviser en uendelig saga som henger med oss langt inn i voksenlivet. Men hvorfor får vi kviser på ryggen? Og hvordan skal vi behandle det? Ekspertene uttaler seg om dette i saken. Foto: Shutterstock / Ocskay Bence Vis mer

Behandling Av Kviser

Derfor får du kviser på ryggen

Og slik kan du bli kvitt dem!

For mange av oss er kviser og akne bare et minne fra ungdomstida, mens for andre er det en uendelig saga som henger med oss langt inn i voksenlivet. Og det er ikke bare sånn at hudormer, svarte prikker og kviser trives på nesa og i ansiktet, de kan like gjerne boltre seg på ryggen, armene eller i øret. Men er det egentlig vanlig at de havner her?

- Ja, det er vanlig både for jenter og gutter å få kviser på øvre del av overkroppen, inkludert ryggen og nakken. Spesielt tenåringer får det og gutter er nok mer utsatt enn jenter. Kviser er hovedsakelig påvirket av hormoner, og da er det testosteron som er hovedårsaken. Det fører til økt talgproduksjon, som gjør huden fetere slik at man får kviser og hudormer, forteller hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no.

Kosmetisk lege på BeWell klinikken i Sandnes og forfatter av «Frisk hud», Rolah Lønning, forteller til KK.no at det likevel er vanligst å få akneutbrudd i ansiktet, men at halvparten av dem som lider av akne også vil få utbrudd på ryggen. 

LES OGSÅ: Sliter du med arr etter kviser? 

Klem i vei, om den er moden

Så når disse ubehagelige kvisene plutselig dukker uventet opp på ryggen, eller et utbrudd varer over lengre tid, hva skal man gjøre? Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam skyldes ikke kviser dårlig hygiene, så det hjelper ikke å bruke mye og sterk såpe. Derimot kan du klemme kvisen, om den er moden. Det vil si at den er fylt med gult puss.

- Hvis en kvise er moden kan man klemme den ut, men man bør vaske hender og huden før man gjør det. Dette er så man unngår å klore og lage sår med neglene som kan lage arr og merker.

Videre anbefaler han i første omgang å prøve reseptfrie midler, som blant annet Basiron AC Wash, som man får kjøpt på apoteket.

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lyske og underliv? 

- Dette er en dusjgele som tørker ut huden og dreper bakterier som trives i talg. Det tar vanligvis 2-4 uker før man ser en effekt, så man må være tålmodig.

Det er ikke noe forskjell på hvordan man skal behandle akne i ansiktet eller andre steder på kroppen, mener Rolah Lønning. Hun råder å prøve salisylsyreholdige rensere og tonere.

- Lett fuktighet kan også være til hjelp, samt antibiotikakurer og vitamin-A syre preparater.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: