Leamus

Derfor får du leamus

- Lite søvn og et høyt koffeininntak, samt psykisk og fysisk stress er noen av de faktorene som kan trigge leamus.

LEAMUS: Er du plaget med leamus i øyet? Da kan det være du må spise mer mat som inneholder magnesium. Foto: Shutterstock / kurhan
LEAMUS: Er du plaget med leamus i øyet? Da kan det være du må spise mer mat som inneholder magnesium. Foto: Shutterstock / kurhan Vis mer
Publisert

Alle som har hatt leamus vet hvor utrolig irriterende det er når øyelokket, leggen eller låret dirrer ukontrollert, og alt du klarer å gjøre er å gnikke på punktet i håp om at plagen gir seg.

Leamus i seg selv er ganske ufarlig, men det kan være en irriterende tilstand dersom den stadig kommer tilbake. Men hvorfor får vi egentlig leamus? Og hva kan vi gjøre for bli kvitt det?

LES OGSÅ: Derfor får du ofte kramper under føttene

Lemaus er kontrollerte muskelsammentrekninger

Ingrid Julia Cowie, som er kiropraktor ved OK klinikken, forteller at leamus er hyppige kontraksjoner av muskulaturen - dette betegnes også som fascikulasjoner.

– Slike raske ufrivillige muskelsammentrekninger kan forekomme i alle muskelgrupper, men forekommer oftest i øyelokk, legg- og lårmuskulatur.

– Årsaken til at vi får leamus kan være patologisk, men det er viktig å påpeke at symptomet oftest er tilstede hos friske personer med fravær av underliggende sykdom, forklarer hun.

STRESS: Psykisk stress er en av tingene som trigge leamus. Foto: Alliance - Fotolia
STRESS: Psykisk stress er en av tingene som trigge leamus. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Smertene du bør være obs på

Livsstilen din kan trigge leamus

Dersom du ofte er plaget av leamus, mener Cowie det kan være du sover for lite eller kanskje drikker for mye koffein. Det viser seg nemlig at plagen ofte kan fremprovoseres av livsstilen din.

– Hva vi gjør og hva vi får i oss kan påvirke og fremprovosere leamus. Mange opplever for eksempel fra tid til annen at øyelokket eller munnviken dirrer ukontrollert når de er trøtte eller slitne.

– Lite søvn, et høyt alkohol- og koffeininntak, samt psykisk og fysisk stress er noen av de faktorene som kan trigge leamus. Flere medikamenter kan også ha dette som en bivirkning, og dersom du opplever dette kan du forhøre deg med en farmasøyt eller lege.  

MAGNESIUM: Dersom du er plaget med leamus kan du prøve å spise mandler. Mandler er nemlig en god kilde til magnesium. Foto: praisaeng - Fotolia
MAGNESIUM: Dersom du er plaget med leamus kan du prøve å spise mandler. Mandler er nemlig en god kilde til magnesium. Foto: praisaeng - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mangler du dette mineralet?

Magnesium kan hjelpe mot leamus

Videre forteller eksperten at det ikke finnes noen behandling for leamus, men at det å spise mat som inneholder magnesium eller ta magnesiumtilskudd kan hjelpe i noen tilfeller.

- Ifølge Norsk legemiddelhåndbok er magnesium viktig for en rekke enzymer i muskel  og nervevev og balanserer/motvirker noen effekter utløst av kalsium.

Det vil si at magnesium nivået påvirker effekten av kalium.

- Et lavt nivå av kalium kan resultere i muskelkramper som for eksempel leamus. Ved redusert kalium i blodet bør ofte magnesium tilskudd gis.

- Matvarer som inneholder større mengder magnesium er kornprodukter og grønnsaker. Helsedirektoratet anbefaler en døgndose på 280 milligram hos kvinner over 10 år og 380 milligram for menn over 14 år, sier hun.

Andre matvarer som er rike på magnesium er:

 • Grønne bladgrønnsaker
 • Mandler
 • Banan
 • Belgfrukter (bønner og linser)
 • Soltørkede tomater
 • Erter og kikerter
 • Mørk sjokolade
 • Fullkorn
 • Havregryn
 • Meieriprodukter
 • Poteter
 • Kjøtt
 • Skalldyr
 • Fisk
   

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer