Munnhelse:

Derfor får du sår i munnen

Hvis man har sår i munnen som ikke vil gro, bør man sjekke det opp hos fastlegen.

TUNGA: Fastleger ofte får spørsmål om forandringer på tunga kan skyldes sykdom, sier lege. FOTO: NTB Scanpix
TUNGA: Fastleger ofte får spørsmål om forandringer på tunga kan skyldes sykdom, sier lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er kanskje ikke ofte du tar en ordentlig titt på tunga? Det kan det være lurt å gjøre en gang i blant. Enkelte sykdommer og tilstander kan nemlig vises gjennom munnhulen - dårlig ånde kan for eksempel si mye om helsen din.

Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, forklarer at fastleger ofte får spørsmål om forandringer på tunga kan skyldes sykdom.

- Da er det greit å vite at det kan være normalt å ha litt belegg på tunga eller et munnsår som varer 1 til 2 uker uten at det representerer sykdom. Hvis man derimot har sår i munnen som ikke vil gro, eller fargeforandringer og symptomer som svie og ubehag som ikke gir seg, bør man sjekke det opp hos fastlegen.

Her er fem mulige årsaker til sår og forandringer på tunga:

1. Soppinfeksjon

Ifølge NHI.no kjennetegnes soppinfeksjon i munnen vanligvis ved svie og ubehag i munnhulen. Noen har lite plager. Videre skriver NHI at hvis du kikker inn i munnen, vil du kunne se områder med hvitt belegg. Skraper du bort dette belegget, ser du at slimhinnen eller tungen under er skarpt rød og blør lett.

- Sopp er del av normalfloraen i munnen til mange mennesker uten at vi plages av det. Hos noen kan i midlertidig sopp lage en infeksjon og vanlige symptomer på det er rødhet, svie og hvitlig belegg på tunga og/eller slimhinnene, sier Mjølstad.

Hun forklarer at sopp i munnen er ganske vanlig hos spedbarn og hos eldre mennesker.

- Noen kan få det i forbindelse med sykdommer hvor allmenntilstand og immunforsvaret svekkes ,eller ved bruk av enkelte medisiner, som for eksempel astmamedisiner som skal inhaleres, sier Mjølstad.

Soppinfeksjon i munnen kan behandles.

- Hvis det er helt sikkert at du har soppinfeksjon i munnen behandles det med reseptbelagte legemidler, fortrinnsvis en soppdrepende mikstur som man fordeler på slimhinnene i munnen opptil 4 - 8 ganger daglig i alt fra 2 - 6 uker, sier fagrådgiver i Apotek 1, Eirik Rustan.

- Når bør man kontakte lege?

- Du bør kontakte lege dersom du eller barnet ditt har hvitt belegg i munnen, eventuelt i tillegg opplever svie eller ubehag, som ikke forsvinner i løpet av noen dager.

LES OGSÅ: Derfor får du sovesmak i munnen

BLEMMER: Små sår på tungen kan blant annet komme av medikamenter. FOTO: Scanpix
BLEMMER: Små sår på tungen kan blant annet komme av medikamenter. FOTO: Scanpix Vis mer

2. After (munnskold)

Har du små, gråhvite sår på tungen eller andre steder i munnen, kan det være after. Ifølge Helsenorge er sårene som regel små, og de gror ofte i løpet av en uke eller to. Videre opplyser Helsenorge at alle får after i løpet av livet, men noen er plaget av utbrudd med bare uker eller måneders mellomrom.

Det er uklart hvorfor vi får disse blemmene, men risikoen kan øke hvis du har bitt deg i munnen, har hyppig forekomst av munnsår i familien eller mangel på jern, folsyre eller vitamin B12. Aftene kan også skyldes enkelte sykdommer og enkelte matvarer.

KK har tidligere skrevet om at endringer i immunsystemet kan være relatert til at noen får slike blemmer oftere enn andre.

LES OGSÅ: Rar smak i munnen: Følg med på spyttet ditt

3. Mangelsykdommer og infeksjoner

Vitaminmangel kan merkes på mange måter. Det kan blant annet føre til hodepine og slapphet. Også på tungen kan man i visse tilfeller se tegn til mangelsykdom.

Jostein Sæle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, sier til KK at undersøkelser av tungen kan gi indikasjoner på diverse sykdommer og mangeltilstander. Symptomene kan for eksempel være:

  • Blek og glatt tunge: Lav blodprosent
  • Mangel på vitamin B3: Dyprød farge, hevelse og sår
  • Infeksjoner: Sårhet, smerte og hevelser

LES OGSÅ: Tannkjøttbetennelse: - Én av ti av oss vil oppleve at tennene løsner

VITAMINMANGEL: Tungen kan vise tegn på noen mangelsykdommer. FOTO: Scanpix
VITAMINMANGEL: Tungen kan vise tegn på noen mangelsykdommer. FOTO: Scanpix Vis mer

4. Munntørrhet

Har du tørr og rød tunge? Munntørrhet er ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) en vanlig plage. Det skyldes enten for lite spyttproduksjon, eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal. NHI opplyser at årsakene til munntørrhet kan være mange: Medikamenter, at vi blir eldre, angsttilstander og enkelte sykdommer (som Sjøgrens sykdom og diabetes).

5. Kreft

Selv om sår og forandringer på tunga ofte er helt ufarlige, er det likevel viktig å vite når man bør ta symptomene alvorlig. Forandringer og sår i munnhulen som ikke gror bør som nevnt sjekkes av en lege.

Her er Kreftforeningens liste over symptomer på kreft i munnhulen:

  • et sår som ikke gror
  • røde eller hvite flekker i gommen, på tungen, i kinnene eller i svelget
  • en kul eller en hevelse i munnen eller i kinnet
  • tannprotese som ikke passer lenger
  • taleforandringer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer