Sokkemerker:

Derfor får du «sokkemerker»

Litt hevelse i bena er som regel helt ufarlig, men kan vær tegn på alvorlig sykdom

SOKKEMERKER: Hevelser i bena kan vise seg som tydelige merker etter sokkestrikken. FOTO: NTB Scanpix
SOKKEMERKER: Hevelser i bena kan vise seg som tydelige merker etter sokkestrikken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye har med genetikk å gjøre, og som regel er ikke hevelser i bena farlig, men i noen tilfeller kan dette være symptom på noe mer alvorlig. Hevelse, også kalt ødem, forårsakes av økt væskeansamling i vevet. Vi har flere mekanismer som sørger for god sirkulasjon av blod og væske i kroppen, men om disse ikke fungerer helt som de skal eller de blir hindret på noe vis, så kan mye væske samle seg i bena.

Ofte kommer hevelse av at du har sittet stille foran PC-en på jobb hele dagen. Når du sitter stille vil ikke venepumpene i leggen aktiveres og blodet pumpes dermed ikke like effektivt tilbake til hjertet, forklarer professor emeritus Einar Stranden ved Sirkulasjonsfysiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus Aker.

Dette forårsaker økt trykk i venene og økt mengde væske siver dermed fra kapillærene og ut i vevet rundt. Ved lange flyturer kan det derfor lønne seg å bruke støttestrømper som reduserer hevelsen.

LES OGSÅ: Har du vondt under føttene når du går?

Stillesitting kan gi blodpropp

Hevelse ved graviditet, flyturer og lange dager på kontoret kan typisk vise seg i form av tydelige sokkemerker rundt bena. En del kvinner merker også at de hovner opp i bena rundt menstruasjonen, og alt dette er helt normalt og ufarlig. Men hevelser i bena kan ha mer alvorlige årsaker.

- Blodpropp i bena gir nesten alltid hevelser, forteller Stranden.

Om du kun får hevelser i ett ben kan det være en indikator på at det har skjedd noe lokalt, som en blodpropp, men sitter blodproppen høyt oppe, kan du også få hevelser i begge bena.

Og selv om hevelser i bena som følge av stillesitting er normalt, er det viktig å være bevisst på at det å sitte stille og la bena hovne opp under en lang flytur i verste fall kan gi blodpropp. Derfor er det å være jevnlig i bevegelse viktig, for eksempel ved å reise seg og gå en tur i midtgangen hver time i løpet av en flytur.

STILLESITTING: På et fly er det mange hovne ben, og rådet er at du sørger for å bevege dem både ved å gå litt og mens du sitter i setet. FOTO: NTB Scanpix
STILLESITTING: På et fly er det mange hovne ben, og rådet er at du sørger for å bevege dem både ved å gå litt og mens du sitter i setet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 6 grunner til at du veier mer i dag

Viktig at bena får bevege seg

Helge Istad er spesialist i indremedisin og helsefaglig rådgiver i hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Han forteller at blodpropp i bena er en veldig hyppig tilstand, men kan overses. Det farlige er at en blodpropp kan spre seg til lungene, og dette er blant de vanligste dødsårsakene i verden i dag.

Spesielt de litt eldre, samt kvinner som går på p-piller, bør ta forholdsregler om de ofte får hovne ben. De fleste blodpropper setter seg øverst i leggen, og nesten alltid bare på en side. du vil dermed kunne se at kun det ene bene hovner opp.

- Når en er ute på lange flyturer, så er det ofte man får hovne ben, slik at man for eksempel ser merket etter sokkene. Om du vet du har tendenser til hevelser, og du skal fly i seks timer, så bør du bruke elastiske strømper, sier han.

Bevegelse opp og ned midtgangen er fint, men Istad påpeker at det er en del bevegelse som skal til, så du bør altså også prøve å bevege bena mens du sitter.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyturen

Hjertesvikt gir hevelser

Andre årsaker til hevelser kan være åreknuter, medikamenter, hjertesvikt, at du har lav proteinmengde i blodet, lymfødem og lipødem, forteller Stranden.

Ved hjertesvikt får du ifølge Istad væske i lungene og du blir kortpustet, forklarer Istad.

- Ved hjertesvikt er du også tungpustet. De fleste vet nok allerede at de har hjertesvikt om bena hovner opp, men er du over 60 skal du alltid tenke på hjertet om du får hevelser, forteller Istad.

- Hjertesvikt kan det være flere årsaker til – for eksempel kan det komme etter et hjerteinfarkt. Det som skjer da er at selve pumpekraften i hjertet fungerer dårligere, og det kan gi hevelse i begge bena.

LES OGSÅ: Er du alltid trøtt og sliten? Dette kan være årsaken

Skader på lymfesystemet

Noen kan også få hevelser etter operasjoner i bekkenområdet. der det har blitt skader på lymfesystemet.

Ved lymfødem er det lymfesystemet som ikke fungerer optimalt, og som ikke like effektivt transporterer vevsvæske tilbake til blodårene, slik at det samler seg i bena. Lipødem består av fettvev, som regel i underkroppen. Begge tilstandene er varige, men mange pasienter med lymfødem har nytte av lymfemasasje og stram kompresjon.

- Lymfødem strekker seg utover foten også, så det er en forskjell på de to. Lipødem er en tilstand som ofte gir smerte ved berøring, og det er ikke en hevelse som går bort ved bruk av elastiske strømper, forklarer Stranden.

Lipødem stopper altså til forskjell fra lymfødem ved ankelen, slik at du kan ha hevelser i leggen, men ikke i foten.

LES OGSÅ: Ragna fikk høre at hun skulle slutte å smugspise, men fettet som ikke ville bort var sykdom

ÅREKNUTER: Mange med åreknuter merker også at bena blir hovne. FOTO: NTB Scanpix
ÅREKNUTER: Mange med åreknuter merker også at bena blir hovne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Skal tas på alvor

Hevelser i bena kan altså være symptom på sykdom, men som regel er det helt ufarlig og forbigående. Om du får plutselig hevelser bør du imidlertid ta det på alvor.

- En av de vanligste tilstandene som gir hevelser er åreknuter, og det er veldig vanlig. Da kan mange være plaget av hevelser, spesielt på varme sommerdager, men du trenger ikke nødvendigvis dra til legen. Du skal ikke være bekymret om du får hevelser i bena om du har åreknuter. Elastiske strømper av styrkeklasse én eller helst to kan da være nyttig, sier Stranden

For en del kan imidlertid åreknutene bli plagsomme og gi en vond sprengfølelse i bena, og da kan behandling være aktuelt.

- Om du plutselig får hevelser bør du nok ta en tur til legen. Skjer det spontant, og sammen med lokale smerter bør det sjekkes, sier Stranden.

Istad påpeker at det ikke er ofte at hovne ben er det eneste symptomet på alvorlig sykdom, men at det likevel bør tas på alvor.

- Du skal ta hevelser på alvor og la deg raskt undersøke, sier han.

LES OGSÅ: - De aller fleste blåmerker er ufarlige, men blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer