Aldring og identitet:

Derfor føler vi oss yngre enn våre jevnaldrende

Gulla Danielsen (75) holder seg ung til sinns ved å holde på med aktiviteter andre synes hun er for gammel til. Psykolog Sissel Gran forklarer hvorfor vi ofte føler oss yngre enn våre jevnaldrende.

SJOKKERENDE. Psykolog Sissel Gran ble sjokkert da hun så «sin egen mor» i butikkvinduet. – Det er en underlig erfaring å få øye på seg selv utenfra, i kontrast til det bildet vi bærer på av en annen – denne andre der inne, som også er oss selv, sier hun. Foto: Astrid Waller
SJOKKERENDE. Psykolog Sissel Gran ble sjokkert da hun så «sin egen mor» i butikkvinduet. – Det er en underlig erfaring å få øye på seg selv utenfra, i kontrast til det bildet vi bærer på av en annen – denne andre der inne, som også er oss selv, sier hun. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ofte tenker vi at vi både ser og føler oss yngre enn våre jevnaldrende. Hvorfor er det slik, og hvordan kan vi oppnå en modigere holdning til aldringsprosessen?

I boka «Inni er vi alltid unge. Aldrings-meditasjoner» har psykolog, samlivsekspert og forfatter Sissel Gran valgt dette diktet av Frode Grytten som introduksjon: «Straks våren er her for fullt, skal han rømme frå sjukeheimen. Han drømmer om å sjå Jæren, Lofoten og Buenos Aires. Han er 91, verda venter.» Gran har skrevet bok om det å bli eldre etter at hun selv forsto at hun ikke lenger var «evig ung». Da hun plutselig en dag så moren sin i sin egen refleksjon i et butikkvindu, gikk det opp for henne at hun var godt i gang med å eldes.

– Som de fleste andre bærer jeg på et yngre selv inni meg, så det å se «moren min» i vinduet, hun som hadde vært død i flere år, kom som et sjokk for meg, sier psykologen.

Gran forteller hvordan vi på best mulig måte kan håndtere aldringsprosessen, men la oss først bli kjent med noen som føler sterkt på kroppen at de er yngre enn det de faktisk er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer